hk%20mellakat2.jpg

Kuva: ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/hongkongia-repivat-mielenosoitukset-eivat-ole-saaneet-yhdysvaltoja-antamaan-asiasta-virallista-lausuntoa-kiina-on-kehottanut-ulkomaita-pysymaan-erossa-sotkusta/957914d2-44ba-46c7-8377-1a50eaf8302f - 

 

...

HS

Kiina päätti käyttää joustavaa taktiikkaa Hongkongissa

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006227459.html  - 

.

Ilkka Luoma 5.9.2019 - 9:27
Kiina kävi ensimmäisen uuden ajan yhteiskuntamurroksen Tienanmenin aukiolla 1989, jolloin Kiinan keskushallinto marssitti yksilön - individualismissaan yhteiskunnallisen voiman - panssarivaunun - eteen. Tankki pysähtyi, yritti ohittaa yksilön - yksilö siirtyi vastaavasti jälleen tankin eteen - ja tankki koetti uudestaan ohittaa. Lopulta tankki pysähtyi kokonaan. Yhteiskunta mallissaan oli jäänyt miettimään mitä seuraavaksi. 

Tuon yksilökohtauksen yhteiskuntavoiman edessä oli suunitellut Kiinan keskushallinto - taustalta Deng Xiaoping oli oivaltanut muutoksen, kuten sen arvoituksellisen lauseen: "Menkää ja rikastukaa" - oli alkanut uusi kiinalainen aikakausi, joka värittyy uus-kungfutselaisuutena. 

Tienanmenin veto oli oiva ymmärrys muuttuvalle maailmalle, kuitenkin siten, että Kiinan keskushallinto piti järjestyksen tiukasti omissa käsissään. Lännen sekaantuminen on kehittymättömän yhteiskuntarakenteen esimerkki - Kiina ei puutu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin - se on tuhatvuotista diplomatiaa - omassaan. 

~1400 miljoonaista kansaa ei johdeta läntisten mekanismien mukaisesti - se tuottaisi vain kaaosta juuri tähän päivään, jolloin lähinnä länsi kulutushokemineen on luonut kumulatiivisen ympäristökuorman uhaksi koko maapallolle. 

Nyt Kiina hakee toista muutoskohtaa - Hongkongista, jossa yksi valtio ja kaksi järjestelmää kohtaavat. On liki varmaa, että toinen järjestelmä haihtuu pois Hongkongista, joka on vanhaa kiinalaista historiaa - vain välissään brittien valloituskolonialismi ja Opiumsodat 1 ja 2. 

Ehkä Hongkongin pekingnimitteinen rouva Lam saa ylennyksen, siirron ja jollain hienostuneella tavalla HK' n ihmiset pääsevät osaksi valitsemaan johtajansa, joka alkaa noudattamaan yhä enemmän Pekingin yhtenäistyviä lakeja. 

Sekin on varmaa, että jos rauha ja turvallisuus eivät palaa - puuttuu Peking tilanteeseen määrätietoisesti - eikä siihen mene montaa päivää, jos väkivaltaiset mellakat jatkuvat. Peking antoi nyt individualismille tilaa - toisen kerran
...
 
...