maatalous.jpg

https://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/maatalous-tyollistaa-entista-vahemman-6.3.47200.d2c7e85265 - 

 

---

HS

Kiinnostava radiodokumentti antaa kasvot maatalouden rakennemuutokselle

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006192674.html  - 

..

Ilkka Luoma 4.8. 13:11
Tunnetusti kaupunkilainenkin syö ruokaa. Ruoka tulee lähikaupasta ja sen kylmätiskeistä. Tähän päättyy usein urbanisoituneen asukkaan syväpohdiskelu, vaikka tieto jo kansakoulusta oli se, että ravinto kumpuaa mullasta, vedestä ja joskus ilmasta. 

Vielä 1950-luvulla oli muistaakseni Suomessa 250.000 maatilaa, suurin osa tälle päivälle elinkelvottomia, mutta sellaisia kuitenkin, jotka pitivät tuolloin tilan hengissä, työssä ja toivossa huomisesta. Vaikka työ oli raskasta, vielä 1950-luvulla tyydyttiin vähempään. Oltiin iloisia pienestäkin - ikään kuin minimalismi olisi ollut pakollinen jokapäiväisherkku! 

Nyt jyllää kasvuhokema, pitää saada lisää, enemmän ja nopeammassa tahdissa. Maatilojenkin koko kasvaa kuin pyy ennen maailmanloppua. Pitää tuottaa lisää, enemmän ja joka kesä. Missä mennään, kuinka paljon voidan kasvaa maasta, joka on rajallinen, ja kun vielä Maapallon väestö lisääntyy - yli äyräidensä. 

Ennen oltiin omavaraisempia, sitten vapauden tuulet aukaisivat rajat ja halvemmat maajussit tuottivat parempaa/ huonompaa/ mauttomampaa ruokaa - Suomeenkin. Maajussi ahdistui, koska hän katsoi, että hänenkin pitää päästä samaan tulotahtiin tehdastovereiden ja valkokaulusvirkailijoiden kanssa. 

Onhan maatalousyrittäjälläkin tasa-arvo-oikeutensa. Mutta ei, nyt ruisleivästä, joka kuulemma pitää miehen tiellä - saa rukiinviljelijä muutaman hassun prosentin, leivän kokonaishinnasta. 

Herääkin kysymys millaisen toimeentulo- ja työllistämisketjun maatalous pitääkään pystyssä. Siis maatalouden tuotantoyksikön koon pitää muodikkaasti kasvaa - ja entistä vähemmän se siten työllistää, koska jaettavaa elinkelpoisuutta ei monille itse maataloudesta riitä. 

Syömme joka päivä. Suurin tavoitteemme on kriisiytyvässä maailmassa luoda omavaraisuutta - kaikin osin. Me olemme sitäpaitsi etuoikeutetussa asemassa; meillä on suuri elinkelpoinen maa, vähän ihmisiä ja ehkä ilmastonmuutoksen myötä paljon viljelykelpoista pita-alaa, jopa niin, että olemme huomenna ravinnon suurviejä!
 
...