Vuodelta 2014

Katariina II Suuri ja kansanäänestykset

 
krim1.png
 

Hiukan kevennystä ja asiafaktaa tästä päivästä ja historiasta liittyen kansanäänestyksiin Venäjällä ja Krimin (suom. linnoitus) 1] sopimuksiin 1700 -luvulle. Kuten tunnettua Krim oli satoja vuosia sitten osa silloisen maailman suurinta kansakuntaliittymää, jota kutsuttiin Mongolien ylivallaksi – väkivahvan sotakoneen ja oivallisen verojen keräämisen vuoksi. Elettiin kultaisen Ordan aikaa 2] --- osa meidän Karjalaakin kuului siihen!
 
Keisarinna Katariina II Suuri 3] oli merkittävä venäläistäjä ja läntisen Euroopan valistusfilosofian ja taiteen ihailija – puhuikin ranskaa. Samaan aikaan kansa puhui venäjää ja viljeli maitaan miltei orjan asemassa. Katariina II Suuri allekirjoitti sopimuksen Krimistä, jossa oli eräänä kohtana huomion arvoinen seikka:
 
Mikäli Krim joskus julistautuisi itsenäiseksi, oli Osmanien valtakunnalla 4] 16 päivää aikaa liittää Krim itseensä eli nyt katsottuna nykyiseen Turkkiin, osmaanien jälkeläisvaltioon. Nythän Krim oli kansanäänestyksen pohjalta itsenäinen muutaman päivän – Turkki ei käyttänyt omistusoikeuttaan – Katariina Suuren sopimuksen pohjalta. Ehkä sopimus oli menettänyt lain voimansa.
 
 
Kansaäänestykset; voimaa ja laittomuutta!
 
Muutama päivä sitten krimiläiset äänestivät pikaisesti järjestetyssä kansanäänestyksessä itselleen ”vapauden eli itsenäisyyden” liittyä Venäjän valtioon, mikäli venäläiset puolestaan hyväksyvät liittymispyynnnön – no, pyyntö käsiteltiin salamannopeasti, jotteivat turkkilaiset käytä omistusartiklaansa Katariina Suuren sopimuksesta ;-)
 
 
Venäjällä – Venäjän lakien mukaan kansanäänestykset ovat lailla kiellettyjä –
 
siis Karjalan tasavallassa kansalaiset eivät voi junailla liittymisäänestystä Suomeen, jos niin tekisivät – aukeaisi vankilan ovi, siksi kovat rangaistukset aiheesta ovat. Siis, nyt krimiläiset liittyessään Venähän valtakuntaan, samalla hyväksyvät kansanäänestyksien järjestämismahdottomuuden – toki Putin ja duuma voivat sellaisen järjestää.
 
Pienellä huumorilla, mutta jotain näistä on luettavissa, kun yritämme ymmärtää slaavilaisuutta ja nykyvenäläisyyttä! 5] Niin, toisaalta ymmärrämme, miksi emme voi ymmärtää.
 
 
VIITTEET
1] Tataarien Krim http://fi.wikipedia.org/wiki/Krim – kytkökset Turkkiin - osmaaneihin
2] Kultainen Orda http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_orda – mongolit kaukaa idästä (tataarit?)
3] Katariina II Suuri http://fi.wikipedia.org/wiki/Katariina_II -
5] Lännenmies ei ymmärrä slaavilaisuutta? http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/lannenmies-ei-saata-ymmartaa.html -
 
EXTRA
Venäjä ja venäläiset saavaty myös sympatioita ja Kiina on hiljaa http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/venaja-keraa-myos-sympatioita-kiina.html -
 
 
 
 
AL US Vf BL - BLOG 32828
---21032014---
 
doc.: katariina_suuri_krim_21032014.doc – OpenOffice Writer
 
290 | 2711