leipajonot.jpg

Kuva ~ https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/helsinki-haluaa-eroon-leipajonoista-ruoka-apuun-etsitaan-muita-tapoja - 

FB

...

HS

Kontulan ostarin ruokajonossa turvavälit eivät pidä, vaikka moni on riskiryhmää – ”Yksi korona sinne tai tänne”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006454036.html

Ilkka Luoma 28.3.2020 - 17:58
Täydellisen tasa-arvoista yhteiskuntaa ei ole olemassakaan. Ei edes Suomessa, jota markkeerataan "maailman onnellisimmaksi valtioksi". Onko näin - jokainen voi tahollaan tuota omasta näkökulmasta pohtia. Sekin on selvää, että leipäjonoissa on yhä huonokuntoisempia ihmisiä - osan jo jäädessä kotiin - luopumisen voittaessa alaa.

Sekin uhka maalautuu monien mieliin, jossa sairanhoito ja terveystoimi priorisoi toimiaan - uhan, määrien ja hengenvaaran kasvaessa. Resurssit ovat rakennettu tietyn oletuksen ja keskiarvoajattelun pohjilta. Kaikille ei ole missään nimessä tehohoitopaikkoja, jos normipaikkaakaan - mikäli uhka muuttuu hallitsemattomaksi hengenvaaratilanteeseen.

Miten oli, kun Suomi koki 1968 hongkongilaisen viruksen, entä 1958, kun Aasialainen virus iski - entä Espanjan tauti noin sata vuotta sitten? Ja lopulta musta surma Keski-ajalla, kun noin puolet eurooppalaisista kaatuivat nimettömiin joukkohautoihin.

Kun tuo hengenvaara leviää käsiin, on edessä pakonomaisesti hoitojen priorisointi. Alussaan se tuottaa etujonoon eniten hengenvaarassa olevat, seuraavana tulee tilanteen epätoivoisuus - "sinua ei kannata enää hoitaa, kuolet joka tapauksessa"!

Seuraavalla priorisoinnin tasolla katsotaan ikää - "sinua ei voida enää hoitaa, koska kuolet kohta muutoinkin". Näin priorisointi jatkuu - kunnes ollaan yhteiskuntahyödyllisyydessä (missä tämä muuten määriteltäisiin - ja mitä pisteytys lopulta voi merkitä!)

Tämä on julmaa toteamusta, mutta hädän kasvaessa yli hallittavuuden - alkaa yhteiskunta toimimaan evolutiivisesti eläinkunnan lakien mukaisesti - "heikko kaatuu ja vahvat, ovelat, nokkelat ja rahalla pelaavat selviytyvät". Näinkö?

Kuinka pitkälle yhteiskunnallinen solidaarisuus, inhimillisyys ja siihen määritetyt tasaistamisen ja tulonjaon prinsiipit toimivat? Toivomme Koronan väistyvät pian, jottei tuota inhimillisyyden alasajautumisen kulmakerrointa tarvitsisi nähdä ja kokea
.
 
..
...