hyttynen.jpg

Kuva: ~ https://www.wikiwand.com/fi/Hyttyset  - 

 

 

...

HS

Trooppisia tauteja levittävät hyttyset voivat sopeutua ilmastonmuutoksen takia myös Suomeen: ”Mitä pidempi kesäkausi, sitä suurempi uhka tauti on”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006221018.html  - 

.

Ilkka Luoma 30.8.2019 - 16:21
Pitkin maailman sivun on erilaisten eliöiden reviirit levinneet/ supistuneet ajallisissa sykleissä - kun ympäristö muuttuu eliöstön näkökulmasta. 

Nytkin ilmastonmuutos ihmisjohteisena muuttaa elinympäristöjen olosuhteita - toisille kelvollisemmiksi tai toisille haitallisemmiksi, jolloin tulee (pakko)muutto/ eliölajipakolaisuus uusille alueille. 

Ongelma on siinä, että tuo ihmisperäisyys ympäristönmuutosprosesseissa on liian nopeaa eli toiminnallinen "kellotaajuus" ylittää evoluution tahdistumisen vallitsevuuteen - näin evoluutio ei ehdi tehdä omia sopeutuksia ja näin kehitys karkaa evoluution ohjelmakäskyistä hallitsemattomille poluille. 

Lopulta kuitenkin on oletettavissa, että evoluutio saa valmiiksi oman korjausversion, jolla paikataan tullut hallitsematon tilanne. Emme tunne evoluution syvimpiä latauksia, emme edes sen ohjelmakoodin syntaxia. Voimme jopa kysyä millaisen ohjelmaversion tilanteessa evoluutio tällä hetkellä on. Mikä tuota evoluutiota lopulta ohjaa? 

Nyt kuitenkin vieraslajit valtaavat uusia alueita - sellaisia alueita, joiden oma puolustautumismekanismi on suojaton uuslajikkeiden edessä - verrrannoksi voisi ajatella espanjalaisten maihinnousun atsteekkien ja tolteekkien rannoille ja siitä alkanut valkoisen miehen mukanaan kuljettamien kulkutautien raivaus atsteekkien ja muiden alkuperäisten keskuudessa - ei ollut "alkuperäisillä" puolustusmekanismia ja loppu onkin historiaa. 

Nyt odottelemme omille alueillemme - so. reviireillemme jotain sellaista, joiden edessä emme haluaisi nostaa käsiä pystyyn. Miten osaisimme erotella lajikkeita toisistaan, jotta meille jäisi edes välttävä puolustusmekanismi vieraita kohtaan. Mihin kaikkeen tämä vieraiden (pako)muuttoaalto voikaan edetä - ja millaisin lajein, roduin ja suvuin? 

Vai olisiko tämä evoluution vastatoimenpide kyvykäs ohjailemaan karannutta kokonaisuutta sopeuman tielle, jossa vallitsee sallitusti kilpailullinen asetelma - lajikohtaisten vahvuuksien mukaisesti.
 
 
...