Kuva ~ https://pt-media.org/2020/04/02/korona-levisi-tukhoman-vanhainkoteihin-laakarien-valityksella/ -
*
...
HS
Viruksen leviäminen vanhainkoteihin oli vain ajan kysymys, sanoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri – Ylä-Savossa kolme asukasta kuoli hoivakodissa
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006463752.html -
...
Vanhainkodeissa elävät ne sukupolvet, jotka rakensivat Suomessakin pohjan tälle maailmallemme. Ehkä meillä erityisesti 1950-1980-luvuilla, jolloin suomalaisilla oli isäntä talossa ja toimeliaisuus korkeaa luokkaa - tosin osan piti karata Ruotsiin leveämmän leivän perässä.
Valtiotalouden suhdanteet olivat aiemmin dynamiikkana rauhallisemmat ja työtä tehtiin, juuri heidän osalta, jotka ovat nyt muun muassa vanhainkodeissa - viettämässä Elämän ehtoota - sen kolmanneksena.
Iän karttuessa keskimäärin sairaudet lisääntyvät, myös perussairaudet, jotka ovat ehkä osin hankittu elämäntavoista, jotka juontuivat lisääntyneestä kulutuksesta ja syömistavoistamme. Vastaavasti sairauksien hoito on kehittynyt huimasti ja näin elinajanodote lisääntynyt. Vanhainkodeissa ollaan yhä pidempään, mutta millaisella mielialalla - se onkin aivan oman kirjoituksensa arvoinen.
Vanhukset ovat altiimpia viruksien iskuille, joihin ei ole minkäänlaista immuniteettia, vaikka juuri nuo vanhukset saattoivat käydä läpi huomattavasti ärhäkkäämmät: Aasialaisen 1957-58 ja Hongkongilaisen 1968. Ehkä noiden viruksien myötä immuniteetti on väljähtynyt ja/tai sitten perussairaus ja yleisempi vastustuskyky on alentunut kauttansa.
Ruotsissa on jo aiemmin tehohoitopaikkojen osalta syntynyt priorisointia*
Entä nyt, kun ruotsalaisten vapaampi kulkeminen voi lisätä hallitsemattomasti tartuntoja, jolloin tehohoitopaikkojen tarjonta niukentuu siten, että hoidollinen priorisointi saa pakosta vauhtia. Miten tässä käy vanhainkotien vanhuksille?
Talous edellä miettivät saattavat ajatella sanattomasti tällä kohdin "hyvinkin julmasti", mutta noudattaen evoluution peruskomentoa, jossa 'heikko joutuu vahvan saaliiksi ja näin siirtyy biologiseen kiertoon'.
Tämä viimeinen kappale oli mielestäni kirjoitettava, koska kriisien vauhkoontuessa myös ihmisten mielet muuttuvat - kahteen suuntaan: Annamme vilpittömästi apua, mutta vaadimme tehokkuutta Elämälle!