vuokrat%20nousevat%20hki.jpg

...

HS:

”Tyhjiä vuokra-asuntoja on hirveä määrä” – Vuokran­antajat joutuneet laskemaan vuokria Helsingissä, asiantuntijat selittävät muutosta

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007850428.html  - 

..

Ilkka Luoma 10.3.2021 - 9:00
 
Vuokramarkkinoita merkittävältä osaltaan ylläpitää suotuisa yhteiskunnan asumistukijärjestelmä, joka osaltansa on hiljalleen vivunnut tulonsiirtoa yhteisestä vero- ja velkapussista yksityisten asunnonomistajien (myös yhteisöomistajien - kuten Kojamon* sijoitustileille) siis vuokralle antajien pusseihin.

|* Kojamo Oyj on muun muassa ammattiyhdistysliikkeiden omistama kiinteistöjen omistusyhteisö, joka on monin eri syin voimallisesti nostanut vuokratasoa.

Tänään asunnon saa ostettua - luottotietonsa huolellisesti säilyttänyt - ennätysalhaisella korolla ja pankkien marginaalilla - parhaimmillaan pienellä alkupääomalla (jopa vain 10 prosenttia) saa asuntolainan, lainoitetun asunnon voi sitten laittaa vuokralle ja koko sijoitustoiminnan voi taitavasti oman yhtiönsä puitteista hoitaa pelkällä vuokratulolla!


Oikein vai väärin?

Oikein, sillä se on laillista ja tuottavaa - ainakin saa perinnöiksi jaettua lapsilleen omat asunnot, sitten kun vuokralaiset ovat "kustantaneet" - osaksi asumistuella asunnon velattomaksi.

Väärin, sillä tämä vuokra-asuntoliiketoimi osaltansa kustannetaan yhteiskunnan tulonjakokukkarosta

Lisäksi herää kysymys rahan kertymisestä samoihin kukkaroihin, eli kyseessä moraalis-eettinen yhteiskuntakysymys. Entä jos koko asumistukijärjestely poistetaan yksityisasunnoista - ja keskitetään vain esimerkiksi kuntien omistamiin asuntoihin ja samalla kunnat tulevat merkittäviksi rakentajiksi.

Pohdittavaksi yleiskysymykseksi jää se kuinka paljon yhteiskunnan pitää kustantaa ja ylläpitää yksityisen jäsenensä tulonmuodostusta kuin omistusjärjestelyjä.

Onko tämä sitten lopulta sitä todellisuutta, että toiset ovat vain nokkelampia kuin toiset - ja toiset pääsevät tulonmuodostukseen ikään kuin kultalusikka suussaan.

Laittaisiko tämä yrittämisen ja pärjäämisen filosofia enemmän jo alusta lukien, kun vanhemmat antavat opastusta kuinka sijoittaminen on mukavaa, jos unohdamme tässä otettavat riskit.

Moni muistaa, kun 1990-luvun alun asuntomarkkinat, koska ... !
 
 
 
..
 
..
 
 
 
...
971