biomassat_kierto.jpg

 

 

Energiaviljely voi pelastaa maatalouden ahdingosta

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006155698.html - 

 

Ilkka Luoma 28.6. 9:14
Maatalous on tulevaisuuden uusmahdollisuus, sillä ihmiskunta tarvitsee ravintoa, ja sitä voidaan saada biosfäärillisestä kierrosta - maataloudesta ja kalastuksesta kuin metsästyksestäkin, mutta aina luontaisia eliökantojen määriä kunnioittaen, jottei synny liiallista vähenemään sotkemaan biodiversiteettiä. 

Suomi on kohta ilmaston- ja ympäristönmuutoksien myötä ihanteellinen (?) maatalousmaa - koska eteläinen EU kuivuu, aroutuu jopa aavikoituu - mikä saattaa tuottaa meille ilmastopakolaisia seuraavien vuosikymmenien aikana ... muistamme Japanissa asuvan 120 miljoonaa ihmistä pienemmällä elinkelpoisella maapinta-alalla kuin mitä meillä täällä Suomessa on! Entä jos emme olekaan "ihanteellinen" maatalousmaa? Mistä tuomme ravintomme, jos koemme maatalouskatastrofin?* 

Emme voi polttaa biosfäärillisesti kasvavaa ja/tai kierrossa olevaa biomassaa liike-energiaksi - autoliikenteeseen; sinne ratkaisu on esimerkiksi sähkö, joka alussaan tuotetaan ydinvoimalla ja myöhemmin varastoidulla suora-aurinkosähköllä. 

On liki ympäristörikos ja lyhytnäköisyyden huipentuma puuttua vuosimiljoonaisten kierrossa olevien biomassojen polttamiseen/käyttämiseen liikkumistarpeemme täyttämiseksi. Muutoinkin käytämme omaa lihasmoottoria aivan liian vähän, eikä jatkuvasti lisääntyvät moottorikilometrit ole enää millään tavoin kestävä ratkaisu ympäristöllemme, joka lopulta ravintona meidät kaikki elättää. 

Meille ihmiskunnalle nuo meitä elättävät biomassat lajikohtaisine keskinäissuhteineen ovat vielä paljolti tuntemattomia tapahtumaketjuja. Vanha sanonta: "Vie tuhkatkin pesästä", on kornia metsätalouspolitiikkaa, ja jos nyt siihen liitetään maatalousmaan viljely liike-energian alttarille; olemme tuhon moottoritiellä. 

Nyt on viisasta perehtyä monikansallisesti biomassojen edustavuuteen, lajikohtaisiin suhteisiin ja niiden kaikkinaisiin keskinäisvuorovaikutuksiin. Me emme voi näpelöidä liiaksi omin itsekkäin tavoittein sellaiseen elämän kokonaisuuteen, josta edustamme vain pientä vähemmistöä!
 
----
 
bioetanoli.jpg