maailman%20rikkain.jpg

Piirros: ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/44604193-9117-47aa-806d-9e840a468a37 - Maailman kaikkien aikojen rikkain ihminen?

" ...Mansa Musasta ei ole Afrikan ulkopuolella kovin paljoa kuultu, koska historiankirjoitusta ovat hallinneet eurooppalaiset. ALAMY/AOP... "

 

*

...

HS:

Koronapandemia paisutti miljardöörien omaisuudet yli 10 000 miljardiin dollariin

https://www.hs.fi/talous/art-2000006661578.html - 

..

Ilkka Luoma 7.10.2020 - 14:52
 
Omaisuus, arvo ja rikkaus ovat kaikki kolme aivan eri asioita

Omaisuus on usein kirjanpidollista tasearvoa kuvastava suure, jossa kysyntä , tarve ja tarjonta ratkaisevat. Aikanaan Digital Research (=DG) oli valtavan arvokas yhtiö (C/PM-käyttöjärjestelmä ennen Microsoftin DOS' sia, kunnes DG romahti ja omaisuus katosi "liki yhdessä yössä".

Entä Microsoft - miten on sen elinkaari, joka nyt tekee Bill Gates' sta yhden "maailman rikkaimmista", miten tuo Gatesin rikkaus sitten luetteloidaan, kun tiedämme Elämän edessä maallisen rikkauden olevan katoavaista.

Menetämme jopa sosiaaliturvatunnuksemme, kun kuolo korjaa satonsa biologiseen kiertoon - olemmahn itsekin lopulta vain lainassa biosfääriltä - siis muodostuneet hiilielämästä ja vedestä. Joku laski ruumiin keskihinnaksi 42 euroa.

Arvoa taas voidaan mitata vetenä, kun olet kuolemassa janoon Saharassa ja beduiini tarjoaa sinut pelastavaa vesilitraa - mutta millä hinnalla, kuinka paljon tuosta maksaisi muun muassa kiinalainen Alibaba-verkkokaupan kehittäjä ja omistaja Jack Ma? Kiinassa arvellaan herra Ma' n olevan maailman rikkain mies - omaisuudellaan.

Miten se rikkaus sitten mitataan, kun kyseessä on arvo US-dollareina tai Kiinan juaneina - miten on noiden valuuttojen arvon määritys - lopulta, ja mikä kaikkiaan niihin vaikuttaa.

Se on varmaa, että meillä Suomessa menee keskimäärin edelleen varsin hyvin - ainakin maallisesti. "Kaikkea on ja rahakin riittää" -lainatakseni tunnetun kauppaketjun mainosta. Miten me täällä Suomessa arvioimme rikkautta, ja miten siihen liittyy onnellisuuden rikkaus - väitetäänhän meitä "maailman onnellisimmaksi"!

Se lienee varmaa, ettemme faktisesti ja kokonaisvaltaisesti tiedä maailman rikkainta - oli se sitten omaisuusarvona, käteisenä tai ostovoimana - se sen sijaan lienee varma, ettei raha takaa onnea.

Entä, jos oltaisiin voitu kysyä syyrialaiselta pylväspyhimykseltä, joka istui paalun nokassa 32 vuotta, ei tarvinnut rahaa, ei omaisuutta - vain huomaavaisuutta ohikulkijoilta.
 
 
 
.
Pylväspyhimys
 
simeon_stylites_ygr.jpg
 
.
 
.