kulutusjuhla3.jpg

 
*

...

HS
 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006479306.html  - 

..

Ilkka Luoma 19.4.2020 - 10:10
 
 
HS-toimittaja Paavo Rautio lienee valitettavasti oikeassaTuo kirjoitettu veikkaus esittää konservatismia - pelkoa uudesta tuntemattomasta. Me emme halua muuttua kuin vain lopullisuuden edessä. Tässä en vihjaa, että toimittaja olisi konservatiivi - säilyttäjänä, vaan uskoisin kyseessä olevan lakooninen toteamusteksti meidän suuren osan ollessa kehitysuralla, jota kasvuhokema sävyttää.
 
Kornisti katsoen Koronavirus aikaansaamine seurauksineen antaisi oivan mahdollisuuden heräämiseen, silmien avaamiseen ja toimintamallien muuttamiseen - kerrasta ja "lopullisesti" - "ennen kuin on myöhäistä".
 
HS-tekstin ote: " ... Panostukset terveydenhoitoon ovat panostuksia talouskasvuun ... " (paino sanalla 'talouskasvuun' - tuossa talouskasvussa, tasapainon ylittävässä kulutuskasvussa ja siitä juontuvassa kasvuhokema-filosofiassa piilee se 'kaikkien ongelmien äiti'!
 
Ihmiskunnan kasvuhokema on luonut ympäristölliset ongelmat, jotka ilmentyvät konkreettisesti ilmanalan kirkastumisena, kun Korona epäsuorasti vähensi kulkemista ja liikkumista. Liikenne vähentyessään kolmanneksella - puhdisti se Kiinassa ja Pohjois-Italiassa ennen näkemättömät taivaanrantojen silhuetit näkyville - toiveena heräämisellemme?
 
Niin, miksi emme muuttaisi kulku-uraamme?
 
Emme ehkä siksi, että monien osalta on halu elää näyttö- ja vertailutaloudessa, johon liittyy väkevästi oman kykyisyyden esittely niin sanottuna "pakoputkiefektinä" - pitää olla kaksi päästöputkea ja muskelimaisimmillaan neljä, osoittaahan se välillisesti ärjyvää voimaa, hevosvoimien jyrinää - jopa "harley-davidson & farrari" -efektein. Niin, miksi haluamme markkinoida kykyämme?
 
Markkinointi esiintyy esimerkiksi riikinkukkouroksen mahtipyrstönä - saadakseen naaraan pauloihinsa, jotta suku ja omat geenit menisivät eteenpäin. Ero ihmisiin on dramaattinen - riikinkukko kasvatti itse muita vahingoittamatta pyrstönsä - ihminen taas rakensi ympärilleen näyttökoneiston - paljolti nappaamalla varantoja muilta ja aiheuttaen nykymuodossaan ympäristöhaittajäljen vailla vertaa.
BLOG | TIEDE [12|12]
...