Kuvio%201%20Suomen%20ja%20Kiinan%20v%C3%

Graf.: ~ https://tulli.fi/tilastot/tilastojulkaisu/-/asset_publisher/suomen-ja-kiinan-valinen-kauppa-vuonna-2019-1-8- - 

...

HS 1 & 2

Suomen suojavarusteet hupenevat, vaikka epidemia on vasta alkuvaiheessa – Kiinasta saapuva lento­koneellinen maskeja ei riitä edes viikoksi

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006467497.html  - 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006467657.html  - 

...

Ilkka Luoma 8.4.2020 - 15:52
Kiina tekee näitä suojavarusteita paljon, hyvin paljon. Tässä kohdin uutisoinnin kohdilta tilanne on vakava, hyvin vakava. Se tiedetään, että kaikki maat ovat nyt yhteydessä Kiinaan ja toivovat suosituimmuutta. Niin mekin. Nyt katsotaan suhteiden kestävyyttä!

On myyjän markkinat. Kiinassakin voidaan vaikuttaa, kuten kaikkialla muuallakin - tuo vaikuttaminen edellyttää erinomaisia suhteita, ja Kiinan tapauksessa puolueettomuutta "suurvaltojen politiikkaan", sekaantumattomuutta muiden sisäisiin, omiin asioihin sekä diplomatiaa keskinäisessä kanssakäymisessä.

Tässä kohdin katsotaan miten kukin mistäkin on asioitaan hoitanut. Kiina ei käytä tilannetta hyväkseen. Toki myyvät ja noudattavat lännestä opittuja markkinatalouden oppeja - kysynnästä ja tarjonnasta.

Nyt on tosin kyse suuremmista asioista. Nyt pelaa suurpiirteisyyden lahjomaton periaate, osata arvostaa muiden kulttuureja, muiden tapoja - eikä olla sekaantumassa toisten yhteiskuntamalleihin - varsinkin kun on kyse asioista, jotka eivät meille kuulu.

Tänään puhelimet ja nettiyhteydet ovat kuumina Kiinaan. Jokainen valtio haluaa olla ensimmäisenä jonossa. Niin Suomikin. Meidän lähtökohta on hiukan parempi kuin esimerkiksi ruotsalaisten.

Olemme olleet kaupallisesti reiluja, luotettavia ja sanansa pitäviä. Ikäväksemme Kiina on hyvin tietoinen niistä informaatiovirroista mitä erilaiset tietolähteet täällä meilläkin levittelevät - ne eivät ole aina totuuden mukaisia.

Nyt katsotaan suhteiden pitävyys, luottamus ja se kaupallinen ystävyys, mikä kovassakin liike-elämässä on täysin mahdollista. Tänään vähäiset kiina-konsultit ovat täystyöllistettyjä. Ei siinä, että levitellään "tietoa" kiinalaisten puolilahjoitusten toimimattomuuksista - ilman täysiä todisteita.

Tahdikkuutta edelleen, ollemme diplomaattisia kaupankävijöitä - irtaantuneena sellaisesta politiikasta, joka vahingoittaa kumppanimaan pyrkimyksiä - hyviäkin, jotka syystä tai toisesta on haluttu nähdä epäilyttävinä ja itsekkäästi tarkoitushakuisina
.
 
...

Toivomme kohteliaasti alleviivaten, ettei tässä maailmallisessa korona-ongelmassa käyttäydytä vastakkain asettelevasti, eikä luoda idän ja lännen epäsopua. Emme halua olla ”West trolling manipulation” – informaatiosodan aiheuttajia.

Nyt yhteistyö on voimaa ja lopulta se voisi poistaa jännitteitä lännen ja idän väliltä.

..

PS.

Tässä ei pyritä mihinkään minkään valtion tai tämän kaupallisten kuin poliittisten  järjestelmien mielistelyyn, ainoastaan rehtiin tapaan tehdä kaupallisia mahdollisuuksia – sekaantumatta asiaseikkoihin, joihin ei ole täyttä tietoa – ei vielä allekirjoittaneella kuin mitä ilmeisimmin ei myöskään toimittajalla (?)

Ylläoleva teksti on kommentti HS-Laura Halmisen muotoilemaan tekstiin ---

 

...

EKSTRA

https://www.tiede.fi/keskustelu/73338/kauppa-kiinaan-tunnetta-osaamista-ja-luottamusta?changed=1586331726 - 

Kauppa Kiinaan on tunnetta, osaamista ja luottamusta