1001 | 1017

hiilidoksidip%C3%A4%C3%A4st%C3%B6t%20per

 

 

...

 

 

Ympäristöllistä haittajalanjälkeä pitää osata laskea per capita

 

48x48_20191004131740879.jpg
 
26.04.2021  - 16:42

 

Ilmastonmuutos on yksi osa laajempaa ympäristömuutosta, jossa ehkä synkin tulevaisuus odottaa elämänmuotojen (biodiversiteetin) kaventumisena - meidän ihmisten hyvin itsekkäiden kulutushalujen seurauksena.

Ympäristöjälkeä voidaan mitata pääsäännön mukaan kahdella tavalla - valtiollinen absoluuttinen määrä vaikkapa hiilidioksidia, joka lämmittää lisääntyessään ilmakehää - puhutaan ilmastonmuutoksesta seurannaisilmiöinen, syyn ja seurauksen lakien mukaisesti.


--
YLE: "Analyysi: Näitä ilmastotavoitteita on jo odotettukin – USA:n ja muiden maiden lupaukset kurovat ammottavaa päästökuilua pienemmäksi"
https://yle.fi/uutiset/3-11900942 -
__

Toinen tapa ja ihmistä itseään ajatellen oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa valvova tapa, jossa eri valtioiden yksilöt - per capita - ovat eriarvoisissa asemissa kuluttamaan ja tuottamaan sen mukaista ympäristö- ja ilmakehäjälkeä - puhutaan yksilökohtaisesta ympäristöjäljestä.

Suurista päästömaista Yhdysvallat on per capita - yksilökohtaisessa kulutusjäljessään numero 1, eli maailmallinen johtaja vaikkapa hiilidioksidin päästäjänä. Kun lisäämme tähän kumulatiivisen vaikutuksen, tuo ykkösasema vain kertautuu korostamaan yksilöllisiä "oikeuksia" ja velvollisuuksia.

--
Btw. Maailmassamme on joitain absoluuttiselta valtiojäljeltään pieniä kulutusyhteiskuntia, joiden per capita ympäristöllinen jalanjälki on Yhdysvaltojakin suurempi, mutta niiden maailmanlaajuisesti absoluuttinen merkitys on vähäinen.
--

Kaksi suurinta on US ja Kiina

Amerikkalaisia on maailmastamme 0,33/7,9 osuus -ihmiskunnasta, kun kiinalaisia taas on 1,4/7,9. Amerikkalaisten kulutus ja näin muodoin ympäristöjälki on 2-3 kertainen per capita, ja tämä velvoittaa juuri nyt Yhdysvaltoja osoittamaan ilmastollisissa toimissa todellista johtajuutta, jotta päästöt saadaan puolitettua per capita, tällöin ollaan kiinalaisten kanssa tasoissa.

Jos vielä tarkastelemme päästöjen kumuloituvuutta ja eri kansakuntien kulutustahtia viimeisltä 100 vuodelta - amerikkalaisten ja eurooppalaisten merkitys entisestään korostuu kehittyviin - ja kehitysmaihin nähden!

Vastuu on lopulta siellä missä jälki on kokonaisuutena suurin ja siellä missä on ollut ja edelleen on "erioikeuksia ja -mahdollisuuksia" yksilöinä kuluttaa, mihin taas liittyy maailmallinen kauppa, raaka-aineet, valmistus ja käyttö - missäkin ja millaisin oikeuksin!

! - Niin ilmastonmuutos kuin ympäristön haitallinen muuttuminen on kuitenkin yhteinen asia - !

Tässä on asiakokonaisuus, jonka odottaisi yhdistävän koko ihmiskuntaa, sillä päästöjen kulkeutuminen on rajatonta, eikä siihen vaikuta mitkään vastakkainasettelut, vaan sellaiset ominaisuudet mille me emme mahda mitään - ellemme muuta omia tapojamme kuluttaa.


Emme voi kasvaa jatkuvasti -
https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema -

Kasvuhokema on kohtalokasta ja siihen liittyvät ihmisyyteen osuvat näyttö- ja vertailutalous ovat taas mahdottomia yhtälöiden osasia ratkaistaessa elämän monimuotoisuuden mahdollisuuksia ylläpitää monipuolista elämää meidän kaikkien eri lajien eduksi.

--
HS: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007941776.html -
"Presidentti Niinistö keskusteli ilmaston­muutoksesta opiskelijoiden kanssa"
--

 


Tilastoa:
-per capita - tC/p -> tonnia hiilidioksidia vuodessa

Vuonna 2005: US ~5,1 tC/p y (vuodessa)
Vuonna 2005: CN ~1,1 tC/p y

Vuonna 2011: US 4,7
Vuonna 2011: CN 1,4
Vuonna 2011: EU 2,0
Vuonna 2011: IN 0,5 (Intia)

.

TIEDE  |  SUOMI24  |

 


...
28990