ilm2.jpg

 

HS:

Rinteen hallitus haluaisi Suomen näyttävän tietä ilmaston­muutoksen hillitsemisessä – HS kysyi Greenpeacen ja EK:n kommentit ohjelmaan

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006128827.html - 

 

Ilkka Luoma 3.6.2019 - 8:35
Ei vain ilmastonmuutos, vaan hallitsematon ympäristönmuutos. Kulutuksemme jatkuvan lisääntymisen, energiankäytön kasvun ja yleisestikin kasvuhokemamme myötä nostimme ongelmat aivan uudelle tasolle, joidenkin koulukuntien mukaan paluuta ei enää ole. 

Ympäristö on hitaiden muuttujien kourissa ja vaikka nyt, ja heti lopettaisimme kaiken ihmisperäisen kuluttamisen - olisi muutoksen kehitysvauhti niin jyräävää, ettei muutosta alemmille tasoille huomattaisi kuin vasta vuosikymmenien kuluttua. Onko liian myöhäistä? No, sen näkevät lapsemme - kirjoittajalla on 1981, -88 ja 2013 syntyneet kaksoset ... 
... 

(YLE- aamu-uutisointi 3.1.2007: Lämpimät syksyt vähentävät kevään hiilidioksidinielua meidän onkin pakko vähentää kulutustamme entistäkin enemmän - jopa puolet) 

[ ... enemmän autoja, enemmän kilometrejä - hyväksyntä haettuna pienemmästä kilometrikulutuksesta. Luonto ei jaksa niellä kaikkea sitä saastaa, mitä mm. koneliikkumisella ja lämmityksellämme aiheutetaan ...] 

Suomalaiset tutkijat julkaisivat Nature-lehdessä hätkähdyttävän uutisen yhä lämpimämpien syksyjen seurauksista kokonaishiilidioksiditaseeseen. Luonto ei nielekkään niin paljon kuin olemme luulleet - luulohan ei ole tiedon väärtti. 

Ihmiskunnan siirtyessä lämmittämään olemistaan ja liikkumaan konevoimalla ehtiäkseen tehdä yhä enemmän - poltti se taivaan tuuliin päästöinä 100 vuodessa sen minkä tekemiseen luonnolta meni miljoona vuotta. Tunnetusti automme kulkevat maan alta pumpatulla öljyllä, kaasulla ja lämmityksen hoidamme mm. kivihiilellä - mistä myös sähkönkin laitteisiimme väännämme. 

Fossiiliset energiavarat ovat ammoin kuollutta kasvustoa. Öljyyntymiseen ja kivihiilestymiseen meni miltei loputon aika - vaikkapa miljoona vuotta, sinne sitoutuen kymmenien tuhansien vuosien varannot. Nämä varannot me nyt purimme ja syydimme ilmakehäämme, maaperäämme ja omiin keuhkoihimme ainoastaan 100 vuodessa. Eikä hiilidioksidi ja ilmastonmuutos ole ainut ongelma. Vieläkin me ihmettelemme mikä meni vikaan?
 
...