valtion%20velka.jpg

 

 

HS:

Velka pysyy vain hetken piilossa

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006103040.html - 

Ilkka Luoma 13.5.2019 - 8:33
 
 
1

[2013] Eduskunta vahvistanee lainmuutoksen, jolla pikavippien kohtuuttomat korot laitetaan aisoihin – maksimin ollessa 50% vuotuista korkoa lainan pääomalle …. oli ensin yritetty suitsia yölainauskiellolla, mutta tuloksetta – moni nuori on ”lopullisesti” velkakierteessä. 

Laina on aina jonkin toisen tekemää työtä tai ansiosta/ ansiottomasti ansaittua pääomaa, jolle ei heti löydetä omaa ”järkevää” käyttöä. Laina on myös ostovoiman siirtoa. 

Pikavippi oli liukkaiden teflonpukuliikemiesten pikaoivallus rikastua, siksi muhkeita tuottoja nämä ”rahaa kuluttamiseen, vaikka heti” yhtiöt ovat takoneet omistajilleen. Siis liiketoimintaa kovimmillaan – tosin luottoriskin otolla, joskin samaan hegen vetoon on kehittynyt tehokkaat ja määrätietoiset perintäyhtiöt – pikavippitoiminnan kylkiäisiksi. Viedään vaikka ”kalsaritkin” jalasta periaatteella. 

Mitä saatiin aikaiseksi? Oikeusistuimet tukkeutuivat kun perintäyhtiöt merkkauttivat virallisisiksi 380.000 ihmiselle luottotietohäiriöt oikeusistuimissa – muun muassa Jyväskylän käräjäoikeuden tapauksista vippi-istuntoja oli noin 70 prosenttia tapauksista – näin valtio kustansi perintäyhtiöille valmiin ”liiketoimimassan” loputtomaan perintätoimintaan. Velkahan on lopulta maksettava – tämä ”velka” kaikkinensa on hyvin, hyvin kallis! 

Kansanedustajat heräsivät. Joukko kansanedustajia päätti laittaa suitset näille epäinhimillisille nuorten ”ahdistajille”, jotka kauniita lupaamalla ”tyrkyttivät” rahaa kulutusjuhlintaa täyttämään – tosin joukkoon mahtui myös täydessä ahdingossa olevia, jotka jatkoivat velansiirtokierrettään. Osa otti pikavippejä, kun kännykällä sai helposti ravintola- tai lottokuponkirahat – jopa parissa tunnissa; ei siinä paljoa harkintaa tarvittu! 

Syntyi lakimuutos, aiemmin oli yritetty myös pikavippaajien rekisteröimispakkoa – ei auttanut. Pikavippejä haettiin vuonna 2012 noin 3 miljoonaa kappaletta ja ~ 1,5 miljoonaa myönnettiin. Keskimääräinen laina oli noin 300 euroa. >2
.
|Q_5 Laina on huomisen syömistä – etukäteen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/velka-syo-huomista-etukateen.html -
 
Jatkuu