Sent: Saturday, July 26, 2008 3:28 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE --- Venäläisetkö aloittivat metsäteollisuutemme rankan saneerauksen?
...
Venäjä aloitti Suomen metsäteollisuuden rankan tervehdyttämisen
(Puuta saa nyt Suomessa myydä puolella myyntiverolla - valtio siirtää verovaroja nyt myyjien haltuun, jos ymmärtävät laskea puun hintaa - jotta se olisi riittävän halpaa pönkittämään metsäteollisuuden taloutta)
 
Kts. linkki tuotekehityksestä, tai oikeastaan sen tekemättömyydestä [2006]~
 
Niin Paperiliitto kuin itse metsäteollisuuskin kokonaisuutena ovat osin itseaiheuttajia tähän ongelmaan, jota voidaan hallitsemattomaksi rakennemuutokseksikin jo kutsua - valtiota huudetaan nyt apuun, olisiko ensin pitänyt saneerata osaamaton johto ja olemattomat tuotekehityspanokset? [raf.]
 
Kts. linkki lakoista ja tekemättömistä tuotekehityspanoksista [2006]~
...

Suomalainen metsäteollisuus nostaa kätensä pystyyn, kun raaka-aineen hinta nousee--- (StoraEnso ja UPM ilmoittavat jälleen supistuksista metsäteollisuudessansa ... Suomessa - syyksi ilmoitetaan mm. varauma pyöreän puun hintojen noususta ... Venäjältä. Presidentti Putin ilmoitti jo viisi vuotta sitten, että he nostavat raakapuun hintaa - aikaa oli tehdä muutoksia --- tehtiinkö niitä? Onko suomalainen metsäteollisuus ainoastaan venäläisten varassa menestyäkseen? ~ Putin muuten kutsui aikoinaan mm. suomalaista metsäteollisuutta Venäjälle investoimaan...)

[ ... onko venäläisten alhaisilla hinnoilla tuettava suomalaista metsäteollisuutta - kuinka me menettelisimme samassa tilanteessa, kun vientimme olisi vain pelkkää raaka-ainetta? ... vuonna 2007 Suomen omista metsistä ilmeisesti hakattiin enemmän metsää kuin pitkiin aikoihin - nuo rahat jää suureksi osaksi suomalaisille kulutusmarkkinoille... ]

Onko venäläisillä velvollisuus tukea suomalaista metsäteollisuutta - näin olisi jopa käynytkin, jos metsäteollisuus olisi ottanut tosissaan kutsut tulla Venäjälle investointeineen - nämä vinkit annettiin jo useita vuosia sitten... Niin, ... ja minne jäi laaja tuote- ja tuotantokehitys koko metsäteollisuudessa? - viiranopeus ei ole ainut kehityskohde...

...
 
Metsäteollisuus saneeraa ylläpitoa ylläpitääkseen markkina-asemansa?

Suomi on vahva metsäteollisuusmaa, vielä. Kustannustasomme ja rahtausetäisyytemme ovat liian suuria ja pitkiä. Metsäteollisuus yhdistyksensä ja Anne Brunilan kanssa ovat totisen paikan edessä. Maapallon paperinkulutus nousee kauko-idässä ja Etelä-Amerikassa; siirtyykö tuotanto sinne ja viedäänkö parhaat koneet laivarahtina Kiinaan.

UPM, StoraEnso ja M-Real taistelevat markkinaosuuksista ja koettavat pitää tehtaidensa ylijohdon Suomessa, vaikka skenaariot ovat tuotannon osalta jo muualla. Uusia paperikoneita ei ole asennettu Suomeen. Mm. UPM/Jämsässä vanhimmat yksiköt ovat punakapinan ajoilta ja uusimmatkin jo yli kymmenen vuoden takaa. "Vanhat" paperikoneet suomalainen Metso-konserni voi modernisoida ja myydä edelleen Kiinaan, Intiaan ja Pakistaniin.

Nyt saneerataan mielenkiintoisesti paljon väkeä koneiden kunnossapidosta. Mitä se tarkoittaa? Yksinkertaisesti se kertoo sen, että koneita ei kohta huolleta; ne jäävät virattomiksi. 10 metriä paperia sekunnissa ei riitä, nyt pitää olla 30 metriä sekunnissa, se on maailman menoa se. Kuriositeettina mainittakoon, että Tervakoskella "ikivanhoilla" koneilla menee hyvin; raamattupaperin kulutus on vakaata kuin luterilaisen kirkon kannatus ja Tervakoskella tehdään maailman parasta erikoispaperia, on niin ohutta, että nälkäkin näkyy läpi.

Jos mm. UPM YT-neuvottelee kunnossapidon ulos, jää jäljelle aikataulu, josta koneet hiljenevät. Ei siinä UPM-Pesonen mahda asioille juuri mitään. Markkinat ovat muualla ja paperinpyörittäjä mm. kauko-idässä on halvempi kustannuserä kuin meidän ammattiväki. Puu- ja kuituraaka-aines lähtee edullisemmin eukalyptus-metsistä. Palkkatasot kaikkinensa ovat Suomessa korkeita, myös johtajistolla.

Johdon tehtävä on huolehtia yhtiöstä, henkilöstöstä, toiminnan tuotekehityksestä ja markkinaosaamisesta. Metsäteollisuus on ajautunut rankalle saneerauskuurille. Mm. Metsäliitto luopunee kokonaan tavallisesta paperista ja keskittää ydinosaamisensa mekaaniseen puunjalostukseen; talojahan tarvitaan aina ja sillatkin osataan tehdä jo puusta. Mitä tekee UPM, tuo Suomen metsäjalokivi? Onko UPM:n johtajisto ajantasalla, onko paperiväki kokonaisuudessaan laajasti ajan hermolla. Missä on yhteishenki, henkilöstötuotekehitys ja kyky ajatella huomisen kustannustasoja.

Monet kunnat kokevat melkoisen iskun, jos tuhansia henkilöitä poistuu verokertymistä, tosin osa ulkoistuu pienemmille palkoille ja osa eläkkeelle. Kunnossapidossa on moniosaajia, joista osa päätyy telakkateollisuuteen Turkuun ja länsirannikolle. Muutto on edessä ja kunnat menettävät kunnalliskertymiä. Tulee kiire etsiä uusia verolähteitä, sillä valtio ei voi koko metsäteollisuutta pelastaa - ei edes puunmyynnin kokonaan verottamatta jättämisellä.

Ilkka Luoma
[email protected]
---
 
Mitä seuraavaksi?
Kts. linkki keskusteluun, jossa paperimiestä odottaa työttömyys, uusi tehtävä tai starttiraha yrittäjäksi, kuinka käy~
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?f=13&t=7459
 
...
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus~
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2005]
 
Kuvasarja - link:
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28cte+ilkka-luoma-metsaliiton-matkassa.html