ILU_hymy.jpg

 

 

Ilkka Luoma kommentteja HS-kirjoituksiin yhdeltä päivältä

 

 

 • Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  Ilkka Luoma 24.5. 22:09
  Vahvasti aurinkoa palvoneet rannalla makailijat kurtistuvat (=vanhentuvat) nopeammin kuin valkoiset valaat, jotka makkaraa syöden viihtyvät varjossa -hirtehisellä huumorilla, mutta ihosyöpävakavuudella. Itse poltin jo nuorena ihoni useaan otteeseen - Savonlinnan sisäsaaristossa, kun telttailu oli verissä ja ulkona viihtyi, eikä tietämys tai sen puute 1970-luvulla paljon huolta rasittanut. 

  Ihminen on näyttö- ja vertailutaloudessa, johon liittyy myös ulkonäkö, jolla on taas yksilöllinen markkina-arvo. Koetamme olla eduksemme - kilpailu lisääntymisoikeudesta loi mainonnallisen edustavuuspyrkimyksen ... lopulta on kysymys vain kemiallisista prosesseista saavuttaa jotain. 

  On myös kaksi asiaa, joita on yritetty ratkaista "iät ja ajat" - nimittäin kullan valmistus ja ikuisen nuoruuden tavoittelu! :-) 

  Mustat Afrikassa evoluution avulla saivat kestorusketuksen - terveyden merkin meille valkoisille valaille, siis liian monille - viittaan toiseen paljon pinnalla olevaan puheenaiheeseen - lihan syöntiin - lähinnä makkarana, jolloin elinylipainomme on koholla, ehkä sekin huolestuttavasti. Kirjoittajana olen makkaran ystävä - tämä siksi ilmaistuna, etten loukkaisi ketään. 

  Auringossakin voi maata - suuren aurinkovarjon alla, mutta kuitenkin kirjan kanssa!
 •  

 • Trump: Huawein tilanne voi ratketa osana Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluja

  Ilkka Luoma 24.5. 22:05
  Pakotteen toinen puoli 

  EU' lla, Suomella, Kiinalla ja muillakin on toki oikeus lopettaa USA' sta ostaminen ja korvata amerikkalaiset tuotteet ja palvelut muilla, muiden valtioiden tuotteilla ja palveluilla. 

  Samoin Huawein osalta (vallankaan, jos todisteita vankkoja ei ilmaannu US-väitteiden tueksi) on mahdollisuus olla välittämättä US-väiteuhkailuista ja pakoterintamaan ryhtymisestä, mutta tällöin on varauduttava, että US kostaa ja ei osta enää ao. valtiosta/ yhtiöistä mitään – tämä riski on otettava, jos haluaa vapaan kauppapolitiikan jatkuvan. 

  Siis amerikkalainen voima perustuu ostaja-asiakkuuteen ja massiiviseen ostopolitiikkaan maailmalta. Iso asiakas on kuningas, sanotaan ja tämän tahtoa on noudatettava, ellei sitten ole kykyä korvata tuon suuren ostajan menetystä. 

  Tässä syy miksi US sietää suurta alijäämää, sillä se tuo ostajan voimaa käytettäväksi ulko- ja turvallisuuspoliittisiin peleihin – nythän herkästi juttu kuin toinenkin kihoavat kansallisen turvallisuuden ylätasolle. 

  On myös toinen syy kykyyn uhkailla, kiristää ja pakottaa ja se on maailmanvaluutta US- dollari. USD on maailmankaupan ylivoimainen vaihtopeliväline, siihen luotetaan, ainakin toistaiseksi – ja ihmeen myötä US FED (kuten EKP' kin) kykenee painamaan sitä haluamiaan määriä lisää, kattamatta sitä (!) – peittääkseen muun muassa US-liittovaltion jatkuvan velanottonälän – josta on tullut myös poliittinen peliväline, kuten nyt ”trumppistinen muuri vastaan edustajainhuone” 

  Onko uhkaaminen, kiristys ja pakotepolitiikka tätä päivää? EU' n mielestä se ei ole, vaikkakin se on toistaiseksi tahdottomana jättimahona pakotettu amerikkalaisten mielitekoihin ja tahtoon – nytkin on pelko päällä miten isoveli suhtautuu uuteen maksujärjestelyyn Iranin kanssa, kun EU haluaa Kiinan ja Venäjän ohella säilyttää sopimusarvostuksen, varsinkin, kun Iran ei ole sitä todistettavasti rikkonut, jonka US pr Donald Trumpin hallintokin tunnustaa ja pakoteuhkauksien olevan kiukkua ”liian helpolla päässeestä Iranista”.
 •  

 • Erityisluokat jopa pahentavat nuorten syrjäytymistä, sanoo kohuttua inkluusiota puolustava oppimisen tuen päällikkö

  Ilkka Luoma 24.5. 22:01
  Nuorten hätä on tiedetty pitkään. Ilmiö ei ole uusi, se on ollut päällä jo vuosikausia – alkaen hullujen kulutusjuhla- ja kvartaali-indeksien vuosista 1988 - 1990 – kunnes alkoi lama – se yllätti monet housut kintuissa. Aamuisin jopa Helsingin Kehä I hiljeni – arkenakin. Niin moni aikuinen oli työttömänä ja alkoi kierre, joka jatkuu pahoinvointina nuorissa aikuisissa, jotka unohdettiin. 

  I Nuoret huusivat hätäänsä – 
  [17102016] ” … Syyttelyyn ei ole enää aihetta - nyt on ryhdyttävä tekoihin 

  On tehtävä sukupolvisopimus nyt myös nuorempaan suuntaan. Vanhempaan suuntaanhan meille on jo kirjoittamaton sukupolvisopimus, jossa uusi sukupolvi huolehtii osaltansa vanhemman, heidät kasvattaneen sukupolven. Sukupolvisopimus nuorten nostamiseksi elämän normiurille on nyt edessä. 

  II Syrjäytyneet ja ajelehtivat nuoret 

  [16082016] Nyt nuoret, jotka syntyivät juuri aikana 1987 – 1999 ovat iältään 17 – 29 vuotta. Hälyttävän moni heistä on ilman työtä, ilman valmistavaa koulua, ilman kiinnekohtaa, yksin, jopa ilman asuntoa – sosiaalituilla, peruspäivärahalla, usein vielä kierteessä – huumeet, alkoholi, mielialalääkkeet ja päivästä toiseen masennus – ”en tiedä mitä teen huomenna, tai oikeastaan tiedän: En tee mitään”! 

  Olemme saaneet alussaan pontevan hallituksen säätämään lakeja - 
  [ … uskoisi, että ainakin perussuomalaisia tämä kiinnostaisi!

  On tekojen aika, hinta nousee koko ajan. Hallituksellamme on kaksi aihetta ylitse muiden. Ajelehtivat nuoret, työttömät nuoret – syrjäytyneet nuoret sekä yllättäen ehkä osaratkaisun tuohon nuoriso-ongelmaan tuova – pk-yritysten pienen pään toimintaedellytysten roima parantaminen, oikeasti – ei vain poliittisina puheina. 

  III Miten me viitoitamme elämän tien nuorille – miten herätämme luottamuksen huomiseen? 

  [15112016] ” … Ratkaisuksi löytyy niin nuorten työmobilisaatio kuin merkittävä metsänistutus. Idea on lisätä metsien puutilavuutta merkittävästi, juuri kiihkeimpänä kasvukautena, jolloin kasvu sitoo ennätysmäärän hiilidioksidia.
 •  

 • Ruotsissa tutkimuksesta ja tuote­kehityksestä tuli yksi talous­ihmeen kulma­kivistä – Suomi jäi jälkeen, arvioi raportti

  Ilkka Luoma 24.5. 21:53
  Globalisaatio avasi rajattomalle rahalle ja tulos-tase hegemonialle kulutusjuhlien ovet. YLE:n Voimala tiistaina peräänkuulutti luovuuden niukkuudesta ja ihmisten ajan puutteesta. Tutkitusti kansankunnan voimavaroja tuhlataan lukemattomiin iltojen valoihin konttoreiden viidakoissa luovien ja vastuuntuntoisten ponnistellessa ylitunteja työnantajansa eteen pelastaakseen työpaikkansa. 

  Luovuus on riemua uuden tekemisestä ja keksimisestä 

  Luova ihminen on useasti herkkä, eikä jaksa innostua neljännestaloudesta ihmetellen, mihin se aika meni; ei sitä jäänyt perheelle, ei sitä jäänyt pohdinnalle, mihin on suunta ja missä on päämäärä. Vastuuntuntoisen myyjän on tehtävä tarjous tarjouksen perään, sairaanhoitaja tekee pienemmissä työryhmissä suurempien potilasmäärien kanssa loputonta henkisesti koneellistuvaa työtänsä ilman, että jaksaisi miettiä, kuinka voisi oivaltavasti helpottaa itsensä ja potilaansa oloa. 

  Työt venyvät monilla iltamyöhään, viikonloput kuluvat littunäytön edessä vielä kotonakin, kun työt siirtyvät bitteinä konttorilta makuuhuoneen työpöydälle. 

  Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys 

  Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme. Suomessa on suunniteltu maailman parhaat jäänmurtajat, risteilijät, paperikoneet, kännykät ja monet muut erikoistuotteet. 

  Olemmepa pienenä maana saaneet teknisellä ahkeruudella ja suunnittelun luovuudella aivotuotoksiamme aina planeetta Jupiterin taakse kuin myös luovan suunnittelu-uteliaisuuden voimana rekisteröimään sydänlyöntejä ympäri maapallon ja ilmakehän mittauksina kilometrien korkeuksiin. 

  Luova ihminen tarvitsee kekseliäisyytensä tueksi ja jatkumoksi kannustajan esimiehestä ja johtajasta, jolla on näkemystä persoonasta yksilöllisenä ihmisenä. Kekseliäisyys on lahja, joka vaatii myös kiitoksen suorituksista.
 •  

 • Ruotsissa tutkimuksesta ja tuote­kehityksestä tuli yksi talous­ihmeen kulma­kivistä – Suomi jäi jälkeen, arvioi raportti

  Ilkka Luoma 24.5. 21:50
  Puuttuuko eduskunnasta, puolueilta ja poliitikoiltamme rohkeus innovaatioihin ja keksintöihin? 

  Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja kilpailutalous tuottaa uusia keksintöjä ja innovaatioita päivittäin. Onko näillä asioilla jotain yhteistä? Eduskunta säätää lait, joiden pohjalta kansalaisilla voisi mennä paremmin, helpommin ja mukavammin. Onko tavoite aina parempaan, nopeampaan, tehokkaampaan ja mukavampaan? Onko Eduskunta jarru kehitykselle, jotta useammilla meistä voisi olla mahdollisuus saavuttaa tyytyväisyyttä? Syntyykö tyytyväisyys aina paremmasta, nopeammasta, tehokkaammasta ja suuremmasta? 

  Tuotekehitys, evoluutio ja keksinnöt sävyttävät ihmistä, luontoa ja koko muuntuvaa eliöstöä. Tuotekehitys ja keksinnöt ovat ihmisten tapa tyydyttää uteliaisuutta ja luomisen tarvetta. Ihmisen tulisi olla luonnostaan utelias ja halukas kokemaan uusia koko luontoa nähden tasapainoisia mahdollisuuksia. Kaikki kehitys ei ole lopullista ja "oikean suuntaista", vaan välillä otetaan peruutusta entiseen, kuten politiikassakin ja yhteisten asioiden hoidossa. 

  Kansanedustuslaitos edustajineen on hidastunutta enemmistön huomioon ottamista, missä suurille yhteiskunnallisille keksinnöille ja innnovaatiolle ei ole sijaa. Muutokset laajasti kansalaisille lainsäädännöllisesti ovat hitaita, koska uusi ja ennalta kokematon on uhka yhteiskuntaturvallisuudelle. Käytännössä pieni vähemmistö säätää enemmistön mahdollisuuksia. Ympäröivä luonto on täynnä esimerkkejä, kuinka evolutiivinen tuotekehitys toimii tasapainossa muun ympäristön kanssa. 

  Vain pieni osa ihmisistä on pioneereja, suurin osa myötäilijöitä. Turvallisuushakuisuus ei siedä nopeita muutoksia. Eduskunta ei myöskään osoita nopeita muutoksia, vaikka taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti maailmanlaajuinen työn uudelleen jako niin edellyttäisi. Vai onko malli katsoa ensin ja valita sitten parempi? 

   
 •  

 • Tutkimus: Hyväosaiset yliarvioivat omia kykyjään ja näyttävät siksi osaavammilta

  Ilkka Luoma 24.5. 21:44
  Suomi voitti juuri Ruotsin, se maistuu mannalle. Saimme "pituutta" lisää mieskunnon verran. Voitto Ruotsista hivelee suomalaista itsetuntoa - ihanaa Leijonat - ihanaa! 

  Kilpaileva ihminen haluaa erottua joko yksilönä tai ryhmänä. Evoluutio loi kilpailun ja siihen valmistautumisen. Kyseessä oli jalostus, piti estää degeneraatio ja muukin rappeuma. 

  Lisääntyminen ja geenisekoittuminen ovat ympäristönsä kanssa toimeentulon edellytys. Evoluutio halusi luomallaan kilpailuvietillä turvata "oman kuolemattomuutensa" - me eliöt olemme vain evoluution väliaikaisia kantoratoja! Meidät laitettiin kilpailemaan! 

  Kisa lisääntymisestä on meidän eliöiden ja olioiden vuosimiljoonainen tehtävä - parhaat ja näyttävimmät (ovelasti tehokkaimmat) jatkavat sukua. Kilpailuun kuuluu riikinkukkomainen peräsulkien röyhistely - on kisa näyttävyydestä (urosleijonan harjakset). Ihminen luo näyttävyyttä myös rahalla: sillä saa ja hevosella pääsee. 

  Rahalla saa näyttöreliikkejä, joilla voi osoittaa mieskuntoa olla taitava, tehokas ja haluttava. Rahaa voi tienata osaamisella, nokkeluudella, viekkaudella, valhein ja myös onnella - tänään myös perimällä yhä enemmän. 

  Tämän päivän markkintalouskulutusihminen elää näyttö- ja vertailutaloudessa. Haluamme näyttää ja osallistua alitajuntavertailuun - se lisää itsetuntoa ja omahyvää. Usein näyttömaterialismissa puhutaan niin sanotusta "pakoputkiefektistä" - on komeampaa ja tehokkaampaa olla kaksi kuin yksi. Pitää olla enemmän - se pönkittää itsetuntoa ja lisää näyttöefektiä. 

  Itsetunto on tärkeä elementti kilpailussa olla merkittävä, haluttu ja toivottu. Kuinka raadollista tämä onkaan, mutta kisa naaraista on vuosimiljoonainen. Mistä muusta me kisaamme? Tänään kisataan myös muin tavoittein - herääkö ajatus?
 •  

 • Tutkimustulos pysäytti: Yli sadasta ilman työtä tai koulupaikkaa olevasta 15–29-vuotiaasta vain yksi ei ollut koulukiusattu

  Ilkka Luoma 24.5. 21:34
  Koulukiusaajasta työpaikkakiusaajaksi 

  Kuinka moni työpaikkakiusaaja on entinen koulukiusaaja? *] Meissä kaikissa perinnöllisenä asuva ilkeämieli istuu tiukasti olkapäällä – pönkittääksemme omaa valtaa, itsetuntoa ja hetkellisesti vajavaista mieltä. 

  Kiusaaja usein painostuksellaan peittoaa omaa vajavaisuuttaan – käymme ”heikomman” kimppuun – myös sanan säilällä. Olemme ronkkijoita, ja joskus hävettää urakalla, mitä tuli tehdyksi, sillä ”ilkeämielen” tilalle voi astua myös ”lempeämieli”. 

  … 
  *] YLE TV1 MoT esittää maanantaina 28. lokakuuta 2013 kantaa ottavan ohjelman työpaikkakiusaajista. 
  ~ http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/24/tyopaikkakiusattu-saa-harvoin-apua - [YLE/MoT] 

  ... 
  [2006] Vuosia sitten pohdimme aihetta syvällisesti – asiaan kimmokkeen antoi tuolloin juuri julkistettu Päivi Hamaruksen väitöskirja koulukiusaajista; siitä olikin helppo vetää kysymys: ”Kuinka moni koulukiusaaja siirtää ilkeämielen myös työpaikalle?” 

  Valtakunnallinen sanomalehti uutisoi Länsi-Suomen lääninhallituksen erikoissuunnittelijan FM Päivi Hamaruksen väitöstutkimuksesta koulukiusaajien olleen vallanhimossaan enemmistön tuella piinaajia erilaisille - vähemmistössä olleille. Vähemmistöt ovat monesti pelote enemmistön turvallisille vakiovalinnoille. Kiusaajat haluavat valtaa pönkittäen sillä mahdollisesti heikkoa sisäistä itsetuntoaan. 

  Kuinka moni näistä kiusaajista on myöhemmällä iällään aikuiselämän kiusaajia sekä vallanhimossaan jatkaneet pyrkyryyttään johtajistoon saakka. Johtajapeli on useasti kyynärpääpeli, jossa henkinen puukotus on arkea. Pyrkyryyttä esiintyy ylimmissäkin johtajakerroksissa. Millainen johtaja on lapsuuden koulukiusaaja? 

  Onko mahdollista, että jo nuorena opittu tapa saada hyväksyntää ja joukon mielipidevaikuttajuutta lietsoo vielä myöhemminkin uutterasti vallan oksistolle nousua keinoja kaihtamatta. Millä motiiveilla nämä kiipijät alaisiaan johtavat? 

  Eteneminen on kilpailua ja vallantavoittelussa keinoja ei kaihdeta!
 •  

 • Tänään on Britanniassa absurdi vaalipäivä: EU:sta lähtöä puuhaava maa valitsee EU-parlamenttiin 73 jäsentä

  Ilkka Luoma 24.5. 21:24
  PM May' llä on yksi keino - se ratkaiseva keino. May voi järjestää kansanäänestyksen siitä, että tarvitaanko/ halutaanko uusi kansanäänestys Brexitistä. Siinä kohdin ei kukaan menetä kasvojaan, ja kansan tahtoa noudatetaan edelleen! Eikä aseteta kansan päätöskykyä kyseenalaiseksi, suorittamalla suoraan uusi kansanäänestys Brexitistä. Nyt kysyttäisiin aidosti kansan miwlipidettä - ja se on kansakunnan kunnioitusta ...
 •  

 • Pääministeri Theresa May ilmoitti liikuttuneena eroavansa 7. kesäkuuta – Boris Johnson: ”Ilman muuta aion asettua ehdokkaaksi”

  Ilkka Luoma 24.5. 18:14
  PM Theresa May' llä on yksi keino - se ratkaiseva keino. May voi järjestää kansanäänestyksen siitä, että tarvitaanko/ halutaanko uusi kansanäänestys Brexitistä. Siinä kohdin ei kukaan menetä kasvojaan, ja kansan tahtoa noudatetaan edelleen! Eikä aseteta kansan päätöskykyä kyseenalaiseksi, suorittamalla suoraan uusi kansanäänestys Brexitistä. Nyt kysyttäisiin aidosti kansan mielipidettä - ja se on kansakunnan kunnioitusta! 
 •  

 • Miljoonien ihmisten yhteisö ei synny ilman riitoja

  Ilkka Luoma 24.5. 17:51
  Yhteisöt syntyvät yhteenkuuluvuuden lisääntyessä, mikä taas usein kasvaa ulkoisen uhan noustessa näköpiiriin. Voisimme ajatella, että jos "marssilaiset" hyökkäisivät planeetallemme, niin koko ihmispopulaatio yhdistäisi aidosti voimansa yhteisen ja kattavan uhan edessä. Lopultahan on kysymys reviireistä, niiden puolustamisesta ja joskus myös niiden laajentamisesta, hyökkäämällä - kts. Saksan kolmannen valtakunnan "lebesraum" 1933-1945. 

  Adolf Hitlerin Saksa oli kornisti ja häkellyttävästi ajatellen EU' n tietyin osin vastineellinen alku ja toivottavasti ei loppu. Tuolloin tavoitteena oli arjalainen kansallishenkinen yhtenäisyys, sääntöyhteiskunta yhden liikkeen määräämänä - siis kuitenkin ryhmähenki samankaltaisille.
  Harjoitus päättyi Saksan osalta sekasortoon, jättiläismäisen epäinhimilliseen lopputulokseen, jossa miljoonat menehtyivät. Tästä ei sen enempää - jokainen voi lukea historiansa ja päätellä siitä lietsotun ja manipuloidun ryhmähenkisyyden hyviä ja huonoja puolia. 

  Nykyinen EU on sulatusuuni, joka koettaa ilman todellista - tämän hetken - ulkoista uhkaa yhtenäistää kansallisuuksia, kieliryhmiä, geeniperimää (vapaa kulkuoikeus ryhmähenkisyyden kesken) kulttuureja sekä yhteiskunnallisia perintötekijöitä - hyvällä vai huonolla menestyksellä? 

  EU on myös ulkoisen politiikan pikkujättiläinen, mutta talouden todellinen jättiläinen, jossa toiset maksavat ja toiset saavat - on tulonjakounionista kysymys. Näin halutaan yhtäläistää EU-kansalaiset samaan talouden lähtökohtamuottiin uudessa uljaassa maailmassa, jossa kampitamme oman ahneutemme tuhota puolitieten meitä elättävää ympäristöä - ideaalistako, vai liiallista hyveellisyyttä, joka on yhtä mahdoton kuin ideaalinen kommunismi?
 •  

 • Kiina esitteli uuden sukupolven maglev-junaa, jonka tavoitenopeus on 600 kilometriä tunnissa

  Ilkka Luoma 24.5. 17:22
  Erinomainen esimerkki mitä merkitsee lähtökohdiksi maailman suurin insinöörien koulutusohjelma - 340 000 ylempää insinööriä valmistuu joka vuosi Kiinan teollisuuden, kaupan ja viennin kehittämiseksi. 

  Tulokset näkyvät kännyköistä supertietokoneiden kautta luotijuniin ja kohta ilma-aluksiin ja lennokkeihin, joiden arvellaan Kiinassa ensimmäisenä syrjäyttävän miehitetyt hävittäjät/ hävittäjäpommittajat. 

  Niin. Kiiruhda hitaasti - kuinka nopeasti meidän pitääkään päästä paikasta a paikkaan b? Painoarvoinen kysymys. Miten tuon nopeuden energialähde? Ydinvoima ja pitääkö lopulta paikkansa tieto Kiinasta, jossa on löydetty ydinvoimajätteen puolittumisen nopeutin. 

  Kohta Kiina on maailman suurin energiantarvitsija. Väkilukusuhde on 1,4/7,9, kun se on US' ssa 0,32/7,9. Ympäristöjälki per capita on Kiinassa vähäinen Suomeen, EU' hun ja US' han nähden. Kiina on luvannut nujertaa ympäristöongelmansa 20 vuodessa - ainakin Kiina vihertyy nopeimin maailmassa - Intian ohella (US Nasan tutkimukset). 

  Näinköhän Kiina haluaa korvata lentoliikennettä maaliikenteellä - ainakin leijuratojen rakentaminen työllistää miljoonia ihmisiä - nythän Kiinassa on jo maailman modernein rautapyöräliikenne - ylivoimaisen pitkällä raidemäärällä. 

  Entä meineillään olevat kauppakiristykset US' sta ja miten Kiinan pyrkimyksiin soveltuu trumppistinen uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -kohta sen saaden arvattavasti peruutusvaihteen - "palaa lähtöruutuun", kun US-kyvyt ja voima eivät riitäkään - mene ja tiedä. 

  Tänään elämme jo kuitenkin Kiinan vuosisataa ja maailma on jo duopolistunut - kaupallisesti ja kohta sotilaallisesti, mikäli Kiina ja Venäjä löytävät jotain yhteistä. Tuo yhteinen löytyy Siperiasta ... ehkä Venäjä ja Kiina julkistavat kohta superdiilin - tuo Maglev-tyyppinen leijurata - ulottuen Pekingistä Moskovaan ...
  Kiinassa ei kohta mikään ole mahdotonta -sanotaan, sillä nuo 10 vuodessa valmistuvat 3,4 miljoonaa insinööriä osaavat kilpailla keskenään ja tuloksia näyttää syntyvän.
 •  

 • Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

  Ilkka Luoma 24.5. 16:30
  Jokerit joukkueena olisi ollut hyvä täydennys KHL-liigaan, mutta jääkiekollisilta saavutuksiltaan se oli ilmeisesti liian heikko. Muutoin Jokerit olisi ollut oiva lisä kansainvälisyyttä hakevalle KHL-liigalle. Jokerit palasi kotiin - vähän kuin häntä koipien välissä - kasvamaan kykyä, voimaa ja osaamista. 

  Nyt ponnistetaan uudestaan jakaen helsinkiläisiä IFK' laisiin ja jokerilaisiin. Kiintoisaa oli se, ettei suomalaisten mielestä tunnetuin jääkiekkomenestyjä Teemu Selänne tullut Jari Kurrin kaveriksi - täydentämään omistajuuden pohjaa - legendana, mitä myös Kurri on. En tiedä millaiset suhteet Kurrin ja Selänteen välissä ovat. Molemmille legendoille on Suomessa sijansa. Kurrin arvostusta nostaa hänen olo legendojen legendan - Wayne Gretsyn rinnalla vuosikausia. 

  Venäläiset taas saavat uutta kansainvälisyyttä hakeutumalla kovien ja osaavien seurojen seuraan. Mutta minne - herää kysymys. Meneillään olevissa MM-kisoissa niin suomalaiset kuin venäläiset nousivat jo välieriin - US ja Ruotsi tippuivat taistelemaan alemmista sijoista. 

  Toivotamme Jokerit uudelleen kotimaan jäähallijäille - taistelemaan "hämeen hitaita" vastaan - Tapparaa ja HPK' ta, joka hiukan yllättäen voitti Suomen mestaruuden "aina voittavien oulaisten nenän edestä ;-). Tampereen edelleen ollessa se Suomen jääkiekkopääkaupunki - turkulaisten harmiksi -huumorilla heksinkiläiskijoittajalta.
 •  

 • Nord Stream 2 voi päätyä osaksi kauppasotaa

  Ilkka Luoma 24.5. 16:16
  Palataan vuoteen 2006, miksi - tämän vuoksi, sillä se liittyy kaasunvälitysdraamaan - Ukrainan osalta, kun alkoi "hammasten kirsitely" ... 

  [2006] Energia on yhtä strateginen varanto kuin ruokatuotanto 

  Venäjä halusi neuvotella uudet hinnat Ukrainalle kaasusta, Ukraina maksoi vain noin 25% läntisen EU:n maksamista saman kaasun hinnoista. Riippumatta vallitsevasta sopimuksesta tuntuu superale liittolaishinnalta, vapaassa markkinataloudessa ei synny samasta hyödykkeestä näin suuria hintaeroja. 

  Koko EU on varsin riippuvainen Venäjän energiasta ja Vladimir Putin tietää sen. EU ei ole kärsinyt toimitushuolimattomuuksista tai vähennysuhkauksista. Nopeasti ajateltuna kyseessä on kaksi asiaa: Venäjä haluaa markkinaehtoisen hinnoittelun ja Ukraina pitää kiinni "saavutetusta edusta". Venäjä antoi kovin lyhyen neuvotteluvaroajan, tai sitten Ukrainan olisi pitänyt ymmärtää, että puoli-ilmainen ajanjakso päättyy aikanaan. ... Loppu onkin historiaa ...
 •  

 • Kiihko­nationalistit väittävät itseään muita isän­maallisemmiksi, mutta todellisuudessa he ovat aina valmiita myymään maansa

  Ilkka Luoma 24.5. 15:26
  3 - Mistä Rautio voisi löytää todisteet, ettei PS Jussi Halla-ahon kertomus Venäjän "olemattomuudesta" itse peruskansalaisten ydinasioihin pidä paikkaansa. Nuo ydinasiathan ovat reviirit ja niiden puolustus, ja näihin ei Venäjä liity mitenkään. Näkisin näin, että peruskansalaiset kaikkialta EU-Euroopasta eurooppalaisina kokevat (toiveena?) helpommin Venäjän yhteiseksi eurooppalaiseksi kaveriksi, jopa ystäväksi - eikä haluttaisi sellaista vastakkainasettelua, johon Raution kolumni näytäisi viittaavan. 

  Eikö olisi meille Suomellekin eduksi, jos osaisimme hyödyntää itsellemme fiksusti Venäjän läsnäolon tuossa vieressä - se on kuitenkin enemmän tosiasia kuin keinolla jos toisella luotu, korostettu ja lietsottu läntisen maailman idän uhan luonti vastakkainasetteluna - ainakin hyödynnös olisi terveempi ilmiö kuin olla "vihoissa" tuon toisen ydinasesuurvallan kanssa!E
 •  

 • Miljoonien ihmisten yhteisö ei synny ilman riitoja

  Ilkka Luoma 24.5. 14:33
  2 - EU on ideaalinen kehityshautomo, jota muun muassa Kiina seuraa kiinnostuneena ja vilpittömänä - antaen sille arvon, sillä Kiinasta ei puututa muiden sisäisiin asioihin. Olisiko tuo diplomatia myös meille lännenmiehille oppikappale, jolla syntyisi globaalia hyväksyntää, kuitenkin siten, että annamme arvon itsenäisyydelle ja toisten kehittämille arvojärjestelmille. Onko tämä meidän läntisen yhteisön malli se ainoa oikea, kun populaatiosuhdekaan ei ole kuin noin 1,3/7,9? 

  EU' lla on tietoisesti luotu uhka - EU' sta käsin: Venäjä, tuo idän karhu, joka seisoo EU' lle merkittävien raaka-aineiden ja ravintotekijöiden päällä - ollen myös puskuri aasialaisten rynnistykselle - EU' han on brittien kanssa vain 0,5/7,9 maailmapopulaatiosta. Muistamme Kiinan olevan Intian kanssa tuolla samalla suhdevertailulla 2,8/7,9. 

  EU' lle on syntynyt EU' n haluttomuudesta riippumatta myös toinen uhka - se on tähän saakka ydinpommisateenvarjon luonut USA. Trumppistinen "kauppapolitiikka" on tänään: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteettia ... viimeisenä täsmäuhkailuna Nordstream 2 kaasuputkipari Venäjältä Saksaan* - btw. kuka muuten kertoo nuo uhkatekijät ja samalla projisoi kerrontaansa verrantoa Nordstream 1 putkiparista, joka työntää maakaasua EU-kuluttajille - häiriöttä, ainakin toistaiseksi. 

  EU-viisaus olisi katsoa Eurooppaa kokonaisuutena. Maantiedon tunneilla olleet tietävät Euroopan jatkuvan kauas Venäjän arojen yli Uralille ja Volgan mutkille. Venäjä edustaa Euroopan maapinta-alasta huomattavaa osaa ja olisikin viisasta eurooppalaistaa koko Eurooppa, eikä rakentaa tietoista vastakkainasettelua ja uhkaa - kuten nyt EU-Brysselistä osin halutaan nähdä. On EU' lle parempi, että Venäjä olisi kaveri meille, kuin se, että se "tipahtaa Kiinan taskuun"! E
 •  

 • Trump: Huawein tilanne voi ratketa osana Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluja

  Ilkka Luoma 24.5. 10:16
  Trumppismin uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetti on saattanut saada "neljännen valtiomahdin" - "peräänny tosiasioiden edessä", sillä Kiina voi tehdä vastatoimet US' n aloittamaan kauppasotaan, joka uutisoidaan toisaalta (T&t) näin otsikoiden: "Kiinan vastaisku kauppasodassa voi olla julma:
  Hallitsee suurinta osaa näistä raaka-aineista, joita ilman Yhdysvaltain teknologiateollisuus alkaa kompuroida välittömästi: "Se vaikuttaisi kaikkeen" ~ https://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/kiinan-vastaisku-kauppasodassa-voi-olla-julma-hallitsee-suurinta-osaa-naista-raaka-aineista-joita-ilman-yhdysvaltain-teknologiateollisuus-alkaa-kompuroida-valittomasti-se-vaikuttaisi-kaikkeen-6765098 - 

  Mutta! On muutakin kuin vain raaka-aineet, joita tosin kaikki tarvitsevat. On myös osa- ja välituotteet Kiinasta, jotka luovat osaltansa kilpailukyvyn muun muassa US' n viennin ja omankin maan kokonaistoimituksille. Kiinalla on 'ässät ja jokerit' taskussa - Trumpilla on kädessä Musta-Pekka!
 •  

 • Nord Stream 2 voi päätyä osaksi kauppasotaa

  Ilkka Luoma 24.5. 7:33
  US näyttää kohdistavan nyt "uutta kauppapolitiikkaansa" myös Saksaan ja Venäjään yhdessä. Trumppismin uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetti näyttää uutisoinnin pohjalta iskeytyvän Nordstream 2 kaasuputkipariin - se kuulemma luo uhkaa ja riippuvuutta. Tässä kohdin on hyvä tarkastella aiempaa jo käytössä olevaa Nordstream 1 putkiparia ja kysyä millaista uhkaa ja riippuvuutta se on aiheuttanut käyttäjilleen? 

  Saksa ja muu Euroopa tarvitsee paljon maakaasua, jolla voidaan korvata kivihiiltä, joka on hiilijakeista se ehkä eniten ilmakehää päästöillään rasittava. Maakaasua on toimitettu EU-Eurooppaan "iät ja ajat" - maaputkia pitkin Venäjältä, muun muassa Ukrainan läpi. Ukraina on käyttänyt läpikulkua hyväkseen ja kuristanut virtaamaa, jolloin putkien päissä olevat käyttäjät ovat aiheetta ja syyttä kärsineet tästä kiovalaisten kiristämisestä, jonka kärjeksi oli ajateltu Venäjää - näin Ukraina on puuttunut muiden kolmansien asioihin. 

  Nyt tuohon kiristyspeliin kyllästyneinä Venäjä teki lähinnä saksalaisten kanssa diilin - kaasudiilin, jossa Nordstream 1 Itämeren ulkoisista voimista kiristysvapaa kaasureitti syntyi paljolti Venäjän ja Saksan schröderiläisen lämpimän suojasään aikana, jolloin niin Venäjä kuin Saksan Euroopan suurimpina tekivät poikkeavan paljon molempia hyödyttävää yhteistyötä. 

  Nyt kysymys kuuluukin miten NS 1 putkipari on uhannut EU-Eurooppaa tai Saksaa -kuka kertoo? Entä NS 2 putkipari, joka tulee tuon ensimmäisen kulkulähistölle, ja korvaa lähes kaiken kiristysherkän kaasuvirran kolmansien maiden läpi. Eikö se mieluumminkin tuo turvaa ja varmuutta venäläiskaasun loppukäyttäjille. 

  Nyt tilanne on herättänyt amerikkalaiset, jotka haluavat myydä omaa "riippuvuuskaasua" - LNG-nesteytettyä säröytyskaasua - yli valtameren laivakuljetuksilla. Eihän siinä mitään - se tuo aitoa kilpailua ja annetaan tuon kilpailun ratkaista, mutta jätetään "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka pois, se ei ole WTO-politiikkaa, vaan puhdasta valtapolitiikkaa.
   
  ...