glasgow.jpg

Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-12180385 - otsikoituna:

"

Onko Glasgow'n kokous pelkkää "blaa-blaa-blaata" – vai ilmastokriisin taltuttaja?

"

 

***

 

..

 
 
48x48_20191004131740879.jpg


01.11.2021 - 11:05
 

.. sen käydessä jo varahapella - on aika tehdä yhdessä pelastusohjelma

Pallomme suistaminen nykyisen elämänsynergian tuhon tielle alkoi jo silloin, kun "vaari lampun keksi" - kyseessä lisäenergia tuottamaan enemmän. Tuolloin alkoi 'lisää, enemmän ja suuremmissa erissä' talouden kasvuhokemafilosofia 
|1 -

.. elintasoa piti saada Eurooppaan, silloisille kolonialisteille lisää, jotka olivat keksineet höyrykoneen ja sille hiilen, joka tuotti koneelle sen pyörimisen.

Nyt sitten pyörimme öljyttyinä siinä ikeessä [ 
https://www.is.fi/tiede/art-2000008357732.html - IS-otsikolla: "Kommentti: Vuosikymmeniä kestänyt hidastelu ilmasto­toimissa oli karmea virhe" ], jota kutsutaan ilmastonmuutokseksi.Ei vain ilmastonmuutos - vaan kiihtyvä elinolojen ympäristökuristus
https://www.tiede.fi/keskustelu/79805/biodiversiteetti-romahtamassa-missa-piilevat-voittajat?changed=1635670517 - ]

Elämä kapenee ja monimutkaisimmat eliörakenteet - ihmiskunta siinä sisällä suurena aiheuttajana seisoen - ottaa vastaan kohtalokkaimmat iskut, kun meitä kaikkia säätelevä evoluutio järjestelee elonrytmejä takaisin sellaisille kierroksille, joista syntyy harmoninen kestävyys - säätelykilpailuineen.Ihmiskunta sääti omassa "lisää, enemmän ja suuremmissa erissä" ahneudessaan liian nopeatahtisen kellotaajuuden


Tämä toimintataajuus ei synkronoitunut evoluution vuosisatamiljoonaiseen tahtiin nähdä elon kehitys - tavallansa.

Evoluutio on hidas |2, siis meille liian hidas - piti saada kierroksia koneeseen ja höyry oli se kiihoke, joka aloitti ihmismielen täyttämisen enemmän kuin jaksetaan kantaa periaatteen voimistamana.

Viimeiset 200 vuotta ovat olleet se kiihdytyskaista, joka kumuloi nykyiset ongelmat - ellei peräti katastrofin [ https://www.hs.fi/tiede/art-2000008361282.html - HS-otsikoituna: "”Maailma on yhä matkalla kohti katastrofia” – YK:n tuoreen raportin mukaan ilmasto­toimet ovat jäämässä kauas luvatusta"] siemenet.YLE julkaisi ratkaisevan artikkelin jo jokin aika sitten ---
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan - otsikolla: "Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa" ]

.. mutta se jäi ainokaiseksi laatumedian purskeeksi osoittaa todellisuutta lukijoille. Tänään synti saadaan itään Kiinaan |3, joka on juuri tänään se suurin hiilidioksidin tuottaja - ylijäämäisesti. Tosin Elämää ei ole ilman hiilidioksidia |4 - onkin kyse suhteellisuudesta.

--
Lännen omaan elintasoon nostanut kolonialismi - Yhdysvallat johtajanaan sai korkeimman palkintosijan - kumuloituneena päästäjänä. Tuota kulutusjuhlan|* kulttuuria amerikkalaiset saivat vapaasti harjoittaa yli 100 vuotta - ymmärtämättä seurauksista, kun kiinalaiset ovat vastaavasti saaneet elintason makua maistella vasta noin 20 vuotta |5.
.
|* ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008350094.html - HS-otsikolla: "Ihmiskunta tuskin uhraa talouskasvua ilmaston hyväksi"
.

--
Herää vakava kysymys korjausliikkeestä sieltä missä tuo päästöjälki per asukas on suurin -

.. millaista vastuuta se voisi tuottaa asianomaisen valtion kansalaisille - tuossa lienee se kaikkien ympäristökysymysten äiti ja synnytyspihdit - saada ulos vastuu kaikesta mitä per nenä ja kumuloituvuus merkitsevät.Mutta! Tähän päättyy yksittäisten valtioiden tikun nokkaan nosto!

--
Nyt on kysymys yhteisestä uhasta, joka voisi peitota meneillään olevan valtiopoliittisen idän ja lännen välisen vastakkain asettelun |6 ja joka johdattelisi maailman kuvan meille kaikille yhteiseksi -

.. kamppailuun meitä kaikkia uhkaavan tilanteen korjaajiksi.

--
On tekojen aika, ei enää juhlapuheiden
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e8bd3943-ecb2-404e-8003-7a27bd1e8799 - IL-otsikoituna: "Biden hehkuttaa G20-kokousta USA:n voimannäyttönä – kritisoi Venäjää ja Kiinaa" ]

Malli toiminnalle annetaan sieltä missä koetaan se suurin vastuu ja tuo vastuu korjaussarjoineen otetaan vastaan siellä, joilla on ollut vähemmän aikaa "sotkea evoluution omaa rakenneohjeistusta", joka on hitaiden, mutta väkevien muuttujien vallassa [ https://www.tiede.fi/keskustelu/18693/ketju/hitaiden_muuttujien_vastustamaton_voima?changed=1635673463 - ]


--
Ihmiskunta on ohimenevä ilmiö maailmallisuudessa, joka kaikissa tapauksessa höyrystyy avaruuden tuuliin - lähimpien vuosimiljardien aikana - eikä tähän tarvitse tarttua, vaan mieluummin siihen miten me ihmisinä asennoidumme ja asetumme luontobiologian harmoniaan sellaisella osuudella mikä vastaa kierrossa olevaa elobiomassaamme muihin nähden.Jäljen jättömme on aivan liian suuri!
https://www.tiede.fi/keskustelu/86004/haittajaljen-jattaja-suhteeton-ihminen-luontoymparistossa?changed=1635672923 - ]

>

 

|  354  SUOMI24  753  |  15  TIEDE  78  |  24  TIEDE  44  |  6  TIEDE  22  |  13  TIEDE  22  |

...
44729

 

 

 

kum%2Bper%2Bcap.jpg
 

 

 

 

 

2

 

Meitä lienee noin muurahaispopulaatioiden verran - biomassana. Emme tunne evoluutiota, joka meitä ohjaa - kuten muurahaisiakin

Ehkä evoluutio "tarkastelee" biomassasuhteita, miten ne asemoidaan jäljenjättäjinä, ravinteiden kuluttajina kuin vaikutteina muihin eliölajeihin omista lokeroistaan - joita voidaan kutsua reviireiksi, joiden rajallisuudet ovat usein kuin veteen piirrettyjä viivoja - pidemmässä tarkastelussa.

Se kuitenkin tiedetään, että ihmiskunnan reviirit astuivat vahvasti muiden alueille, sinnekin missä meillä ei ole elinmahdollisuutta ilman lisäenergiaa, josta se kaikki lähti liikkeelle höyryämisenä - siis se "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" kiihdytys, ja tähän kierroslukuun evoluutio ei ehtinyt mukaan.

Ei ehtinyt evoluutio, mutta se vie kuitenkin aina voiton - sillä evoluutiolla ei ole prioriteettia, vaan vahvin, nokkelin ja kilpailukykyisin voittaa - emmekö me siis perikään Maata, vaan torakat ovat voittajia?

--
Evoluutio säätää lopulta biomassat järjestykseen ja tasapainoon

Pallomme on kohdannut useita kertoja katastrofeja, joiden edessä evoluutio "taipuu" - asteroidi, tulivuoren purkaus ja niin edelleen - näiden edessä evoluutio ei ole neuvoton, vaan pelaa sillä kädellä mikä kierroksella on käytössä - dinosauruskortti hävisi, nisäkäskortti voitti, kunnes parempi Elämänkasi tulee vastaan.

Paremmuutta ei määritellä ihmistieteissä, vaan sen tehtävän hoitaa evoluutio ja Elämä jatkuu kunnes koko Pallo höyrystyy kiertoon ja uusien maailmojen rakennusaineiksi.

--
On lopulta vain kysymys miten me ihmiset Elämme seuraavat vuosikymmenet, sillä niillä elintavoilla säädämme omat mahdollisuudet seuraaviksi vuosisadoiksi, ehkä vuosituhansiksi - ellemme kiihkoissamme höyrystä yhä kiivaammin kehittyvillä atomiaseilla toinen toisiamme.

.
Herätäänkö nyt tai sitten ei koskaan -

.. oletko valmis puolittamaan kulutuksesi |7 ja valmis näyttämään mallia kehitys- ja kehittyville maille, jotka muodostavat enemmistön ihmiskunnastamme. Mitä oikeuksia heillä on meihin lännen elintasokohokkaisiin nähden?

--
Btw. Kiina edustaa Intian kanssa ihmiskunnasta noin 2,8/7,9 osuutta - läntisen kulutusjuhlakoneiston jäädessä jopa kiinalaisten taakse ehkä suhdeluvulla 0,9/7,9 ... Missä menee tämän päivän ihmiskunta, kun on löydettävä yhteinen tie - vihreä lanka, jolla torjumme itse aiheuttamamme katastrofimahdollisuuden?

.
EKSTRA
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008338650.html -
"Bidenin lupaamat valtavat ilmasto­toimet uhkaavat kariutua demokraatti­senaattorin ei-ääneen" -HS

--
Pallomme hengästyy - se käy jo varahapella
https://www.facebook.com/groups/296747498943297 - ]

Entä Suomi, joka voisi olla ympäristöteknologioden pieni suurvalta?
https://www.ymparistoteollisuus.com - ]

 

..

Viitteet ja linkit:

 

|1 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema - 

 

|3 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/80539/kun-kiina-kasvoi-kaikista-ohi-nyt-se-koetaan-uhaksi - 

|4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/kasvihuonekaasuista-yllattavaa-etua.html - 

|5 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/27618/ketju/kiina_kasvaa_nopeammin_kuin_mita_maallinen_kestokyky_sietaa - 

|6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/03/eurooppalaisen-puolustuksen-ratkaisu.html - 

|7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/11/puolitatko-kulutuksesi-pelastatko.html - 

 

..

...
e