ilmastolakko.jpg

 

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006036750.html -

 

 

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 16.3.2019 – 18:51:

 

Osa 1 [2005] Ympäristön- ja ilmakehän kasvavat ongelmat, huomisen työn luonne ja saatavuus sekä maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu ---

Kolme ongelmaa voidaan poistaa tutkimalla yhtälöä: nuoret aktiivisiksi (kuten 70-luvun alussa). Muistettakoon, että nykyjämähtäneet liturgisoituneet puoluekaaderit esittivät radikaaleja tempauksia nuoruusvuosinaan; se oli innostavaa ja siinä oli henkeä, taisivat jopa pitää siitä.

 

Nykynuoriso tarvitsee päämäärän: tulemme itse päättämään kohtalostamme. He tiedostavat ratkaisevat ongelmat edessään paremmin kuin nykypoliitikot, joita keskimäärin "eläkevirka" kiinnostaa jo enemmän. Nuorille täytyy olla tavoite.

Nuorisoliikkeet saattavat saada myös muita toimintamalleja kuin perinteellinen puoluepolitiikka, joka on tiensä päässä. Jos nuoriso saisi päättää, tuskin nykypuolueille jaettaisiin valtion rahaa tukena pönkittää lahoja puoluemekanismeja.

 

Tulevat veronmaksajat saattavat valita tavan, jossa heidän tulevaisuutensa on paremmin hahmottumassa ja nämä mallit eivät enää esitä paasitorni-ajattelua, vaan henkeä ja yhtenäisyyttä, jolla vaikeisiin ongelmiin tartutaan eikä vain puhuta. Hyvä yhteishenki kestää vaikeitakin päätöksiä, jos niiden tavoite tuottaa kestävämpää toivoa harmonisemmasta luonto-ihminen hegemoniasta.

Nuorisoa kiinnostaa aidosti luonnon kiertokulku ja tasapainoinen kierrätysjärjestelmä kulutukseemme, jossa heidän tulevaisuudelleen annetaan nimi sekä mahdollisuus. Tuo tarvitsee kiperiä leikkauksia niin kulutukseen kuin työnjakoon sekä ylihoivayhteiskunnan mekanismeihin.

 

Lähitulevaisuudessa ei löydy rahoittajaa nykymallille ja tuolloin on syytä käydä työnjakoon, tulonmuodostukseen ja tulontasaukseen tarmokkaasti kiinni. Nuoret voivat löytää oman identiteettinsä ja kiinnostuksen yhteisiin asioihin, kun ne alkavat koskettelemaan heidän tulevaisuuttaan. Tulevaisuus on heidän, ei enää nykyisen poliittisen ajattelutavan.

ORIG ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/03/miksi-nuoriso-ei-kiinnostu-yhteisist.html -

 

 

 

Ilkka Luoma jatkokommentti alun linkkikirjoitukseen 16.3.2019 – 19:15:

 

Osa 2 [2005] Nykynuorta todennäköisesti kiinnostaa maailman luonnon hyvinvointi sekä ihmiskunnan tasapaino. He ovat myös huolissaan työmahdollisuuksista, vaikka tietävät kuuluvansa pieniin ikäluokkiin. He myös tietävät suuret ikäluokat ja eläkerahoituksen. Heidän huolensa on huomatavasti aiheellisempi kuin meidän, jotka olemme tukevasti työelämässä.

Meidän nuorisomme tulee perimään sellaisen yhteiskunnan ja ympäristön, jota varttuneet eivät ole koskaan kokeneet. Uuden sukupolven ongelmat ovat eri dekadissa kuin nyt. Väitän, että nuoriso tiedostaa haasteensa. Heidän on ryhdyttävä yksinkertaisesti ratkomaan ongelmia. Ei ole ihme, että he eivät äänestä eivätkä osallistu, koska heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta nykyinen tapa hoitaa yhteisiä asioita.

Nykynuori pumppautuu täyteen markkinaviestintää mainoksina. Markkinaviestintä kiljuu kulutusta. Kulutus koettelee luonnon kestokykyä; sen luonnon, jossa uusien sukupolvien pitäisi asua ja elää tasapainossa. Opetamme qvartaalitaloutta ja jatkuvan kasvun mentaliteettia.

 

Eduskunta ja EU säätävät itseään näpräilemällä lakeja ja direktiivejä, joilla ei ratkaista tulevaisuuden nurkan takana häämöttäviä ongelmia. Nuori ei varmaankaan ryhdy tähän päätöksentekomalliin, vaan haluaa omansa. Heistä nousevat omat vaikuttajat valveutuneina tekemään oleelliset muutokset, joihin nykypolitiikka eikä -poliitikko ole kykenevä.

 

...

Entä nyt?

HS: Tältä Helsingin ilmastomielenosoitus näytti – HS kuvasi nuorten viestit päättäjille

~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006035851.html -

 

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 15.3.2019 – 18:39:

 

Huomioiva kirjoitus aloittajalle - Ruotsiin!

Kuuluisa nobelisti ja suhteellisuusteorian isä Albert Einstein pohti jo 12-vuotiaana mitä merkitsee ratsastaa valonsäteellä - loppu onkin historiaa ja se vaikuttaa yhä - kestävänä totuutena. Samoin tämän ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunberg' in oivallus nuoren aivoilla, kun vanhemmat eivät riittävästi ymmärtäneet - on kestävä totuus.

Albert todisti erinomaisesti 12-vuotiaana, että nuori voi olla aikaansa edellä, kun muiden silmät olivat valolta kiinni. Hyvä - kannustan kansanliikettä ehdottamaan Gretalle Nobelin Rauhanpalkintoa - hän, jos kuka ansaitsee sen ...

 

Hyvä Greta, pidä pintasi, saat taaksesi kaikki he, joilla on jo toinen silmä auki. Ravista puskaa, niin että se viimeinenkin silmä aukeaa. Sinä olet se, joka elää silloin, kun me "aikuiset" olemme kuolleet - sinä joudut kantamaan meidän tekemän taakan - ole vahva ja vie sanomaasi eteenpäin ja ota mukaasi kaikki nuoret!

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

 

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 196322

 

DOC ilmastolakko_17032019.doc – OpenOffice Writer

PVM 17032019

 

581_5029 – 11:02_11:10 IL03

 

[24] 2743

[T] 8413

 

88 HKI