sellun%20hinta%20kiinassa.jpg

Piirros: ~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/tilaajille-7.140698?aId=1.471208 - 

...

HS

Pahvin tie

https://www.hs.fi/talous/art-2000006516516.html 

..

Ilkka Luoma 26.5. 11:22
Kulutuskiihtynyt voima näkyy ostoksiemme paketoitumisena kertakäyttöisiin pahvilaatikoihin. Kiina on maailman suurin liukuhihnatehdas, joka tekee lähes kaikkea kaikille -ylivertaisella hinnalla, sen halpuutena, joka on nostanut nyt myös "vähäväkisen" ostamaan ja kuluttamaan.

Perinnehän on ollut markkinoinnin oppitunneilla, että jos kauppa ei käy, niin luodaan tarpeet, vaikka niitä ei todellinen Elämä edes tarvitsisi. Kiina nosti itsensä "Menkää ja rikastukaa" kehotteella maailman suurimmaksi talouskoneeksi (bkt/PPP - IMF 2014/ -15). Hyvä vai huono?

Kun tavaroiden hinta laskee, löytyy yhä enemmän ostajia

Nyt monien tuotteiden osalta kiina-ilmiö on laskenut hintoja tasolle, joka on välillisesti luonut ympäristöjäljen pelottavuuden sfääreihin. Herännäisyyttä on jo ilmassa. Mutta edelleen näyttö- ja vertailuhakuinen ihminen haluaa erottua, kuten riikinkukko pyrstösulkineen.

Kertakäyttöpahvipakettivirta Kiinasta on megalomaanista

Kiina on jättiostaja puolivalmisteselluloosalle, jota äänekoskelaiset Metsäliiton omistamana sellukeittämönä puskevat yötä päivää. Nyt jo puhutaan, että metsäteollisuus pitää Suomea pystyssä. Entä, kun Kiina ehkä kieltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot?

Kiinassa pienestä aloittanut herra Jack Ma tekaisi maailman suurimman verkkokauppa-alustan, sen aikaansaama pahvilaatikkovirta on käsittämätön - tuhansia miljoonia kertakäyttöisiä sellukerrannaisia. Tuo pahveistuminen ei ole luontaista. Mikä muu eläinlaji pakkaa juttujaan pahvilaatikoihin?

Verkkokauppa loi ilmentymän, joka näkyy hyvin esimerkiksi R-Kioskien "tuoda ja viedä" logistiikassa; "tilaan housut, paidan ja kengät - kokeilen, eivät käyneetkään - palautan" ja näin pahvilaatikkovirta on tuplat kertaa palautusprosentti. "Ilmainen palautus" on tehnyt tehtävänsä.

Elämme kulutustaloudessa, jota kiihdyttää näyttö- ja vertailutalous kasvuhokemineen. Miten kauan voidaan kasvaa - kun rajallisesta ei voida nyhtää loputtomiin?

Heräämmekö itsesuojeluvaistomme ohjastamana?
 
 
...
 
Ilkka Luoma - HS-kommentit
ILU_hymy.jpg