ilm1.jpg

 

 

HS:

Tutkijat varoittavat: Ihminen tuhoaa luontoa kiihtyvällä vauhdilla, jopa miljoona lajia vaarassa tuhoutua

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006093987.html  - 

Ilkka Luoma 5.5.2019 - 8:47
HS-teksti on asiaytimessä, jota ei tahdota ymmärtää, eikä nähdä metsää puilta. Asia on samankaltainen metsänhakkuissa, kun kasvua pitää saada teollisuudellemme - puolijaloste selluloosan myyntinä lähinnä kiinalaisille, jotka tarvitsevat loputtomasti pahvia, kun pitää pakata koko maailman tilaamia Kiinassa valmistettuja/ kiinalaisten valmistuttamia tuotteita/ tarvikkeita. Verkkokauppa sen kuin kasvaa - yhä nopeammin. 

Meillä huudetaan myös kasvua - niin poliitikot, talousasiantuntijat kuin osa kansalaisistakin - pitää saada lisää, enemmän ja nopeammassa tahdissa. Ymmärrys ei ole herännyt näkemään, että Maa on rajallinen lähde - eikä loputon kasvu ole millään muotoa mahdollista. Kasvuhokema on aikaansaanut ympäristötuhot, ilmastonmuutoksen ja maaperäsairastumisen - valtamerien muovittumista unohtamatta. Miksi pitää saada kasvua - elämmekö näyttö- ja vertailutaloudessa, jolloin pitää kyetä esittämään naapureille "mies-" eli ostoskuntoaan? 

Ympäristö kuihtuu, yksipuolistuu ja biomassojen vuosimiljoonaiset kierrot häiriintyvät - tuloksena lajistokato ja biosfäärin massatasapainon romahdus. Biomassakierto on elämää ylläpitävä voima - mekin elämme siitä. Syömme aina aiemmin kuolleiden jäännöksiä - elonkehä on hiilielämää, jossa kaikki on lainaa aiemmasta. Vesi tuo elämän hengen, ja sekin saastuu sellaista tahtia, että lähinnä kehitysmaissa kuolee joka päivä 2400 lasta likaisen veden mikrobeihin - vuosikymmenien ajan! 

Muurahaisia kerrotaan olevan biomassaltaan sama määrä kuin meitä ihmisiä. Hämähäkkien puhutaan syövän enemmän eliökuntaa kuin ihmiskunta lihaa. Näin, mutta sitten se lopullinen tuhon siemen: meidän ihmisten ympäristöjalanjälki on murhaavan ylivoimainen mihinkään muuhun eliökunnan edustajaan nähden; meidän biomassan ollen murto-osa biosfäärin kokonaismassasta. Me yksinkertaisesti tuhoamme muiden elinalustoja - oman itsekkyytemme vuoksi - pitää saada lisää, enemmän ja nopeammassa tahdissa. Olisiko aika tehdä muutos - mitä mieltä Sinä olet?
 
...