Kuva: ~ https://sivullinen.kapsi.fi/some/kiusaaminen.html -
...
HS:
Kun näin lapseni Whatsapp-viestejä, hänestä paljastui piirteitä, joita en olisi uskonut kiltillä lapsella olevankaan
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006285486.html -
...
maanantai, 28. lokakuu 2019
Kuva: ~ https://sivullinen.kapsi.fi/some/kiusaaminen.html -
...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006285486.html -
...
Aivan tavallisen aktiivi-ihmisen mietintää, ruplutusta, julkituontia, ärhentely ja puhetulvaa asioista, jotka pakottivat kirjoittamaan - nyt osoitamme huomiotamme kohti ympäröivää luontoa, toivottavasti sen ehdoilla.
China Donald Trump Kiina NATO Nato Nato - isäntämaa pöytäkirja Nato kielteisyys Naton taistelualusta Naton uhka Paavo Väyrynen Sanna Marin Sauli Niinistö Venäjä Venäjän uhka Vladimir Putin YHTEISKUNTA idän ja lännen vastakkainasettelu kasvuhokema koronavirus koulukiusaaminen kouluväkivalta sotilaallinen liittoutumattomuus sotilaallinen vastakkainasettelu trumppismi west trolling manipulation
Kapula taskussa on läsnöolo kauaksi, hygienisesti ja myös uskaliaasti, joka usein kirvoittaa alimpia luonteen sävyjämme eetteriin. Yhteydet ovat universaalit, vain valtiolliset tietoestomuurit, paikalliset moderaattorit ja inkvisiittorit voivat heittää estobittejä virtaamme, varsinkin jos oma suodatusjärjestelmä ei hoksaa kohteliaisuutta, empatiaa ja diplomatiaa. Kännykän käytön eettiset alkeet ovat jo peruskoulun oppiaihe.
Kouluissa (tänään jo jopa päiväkodeissa) on esiintynyt kiusaamista iät ja ajat. Heikommille on naurettu, ja näin vajaat ovat kohotelleet omaa alentunutta itsetuntoa kiusaamisena, jopa pisteeseen, jossa elämän lopullisuuskin on häämöttymässä. Moni koulukiusaaja on lipunut alemmuudessaan vielä tyäpaikkakiusaajiksi* ja uutena ilmiönä some-kiusaajiksi.
Whatsapp on alusta, jolla voi viestitellä lähes mitä vain. Moderointi on hidas ja kiusa voi koskettaa sekunneissa. Itsekuri höltyy helposti, kun koston kierre alkaa. Asioilla on taipumus kasvaa/ paisua - ja harmittomuus nousta sfääreihin, jonka lopputulemana voi olla jopa koulun - tai työpaikan vaihto - kiusatun osalta.
Netti ja kapula taskussa voivat rohkaista vääriin sanoihin tai hymiöihin, ja rekyyli tulee sitten seuraavassa käänteessä, kun ollaan nokatusten. Nyrkki ei vielä ulotu kapulasta toiseen, mutta viesti jää mieliin ja saattaa alkaa pelko fyysisestä kostosta, joka jäytää. Mieti mitä sanot, ettet sano mitä mietit!>
Pahinta saattaa olla kuitenkin se, ettei saa kapulaansa mitään viestiä, edes harmillista - joukosta erottaminen on riuduttavinta, ja voisi arvata, että sitä tapahtuu jo yhä nuorempina. Kaveruus on sosiaaliselle ihmiselle välttämättömyys, se on kuin balsamia haavoille, kun tulee lunta tupaan.
Kaveruus on in. Pitää kuulua johonkin yhteenkuuluvuusryhmään - samankaltaistensa joukkoon ja jos joukkoa ei löydy - alkaa erakoituminen. Kapula voi olla työkalu, jolla torpataan erekoitumista, vaikka viestit "omasta ryhmästä" olisivatkin tyhjänpäiväisiä.
Ehkä joku keksii automaatio-ohjelmiston, joka "keskustelee" aidon oloisesti ja tuottaa miellyttävän valheen olla yhteenkuuluvuusryhmässä, jota ei valheena edes haluta tunnustaa. Ehkä tuo aplikaatio kehittyy niin pitkälle, että saamme haluamaamme viestintää tyydyttämään mieliämme, eikä tarvitse pahoittua ilkeyksistä. Ehkä tuo vielä projisoituu ikäryhmittäin. Näin suojaamme itsemme suojamuurien taakse ja alkaa juovuttava autuus, johon lopulta kyllästyy.
Onneksi kapulassakin on off-kytkin - osaatko käyttää sitä? e