somekiusaaja.jpg

Kuva: ~ https://sivullinen.kapsi.fi/some/kiusaaminen.html - 

...

HS:

Kun näin lapseni Whatsapp-viestejä, hänestä paljastui piirteitä, joita en olisi uskonut kiltillä lapsella olevankaan

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006285486.html

...

Ilkka Luoma 27.10.2019 - 18:54
1 - Yhteydet maailmalle, kaveruuteen ja kaukaisiinkin kiusauksiin on aina käden käänteessä - taskussa tai koululaisen repussa, kohta jo ekaluokkalaisilla. Me aikuiset annamme lapsillemme esimerkkikehotteen tarttua kapulaan ja se tuottaa startin riippuvuuteen. Viippailu on suurin kansalaisliikunta sormeiluna, mitä kuunaan on maailmassa nähty ja koettu.

Kapula taskussa on läsnöolo kauaksi, hygienisesti ja myös uskaliaasti, joka usein kirvoittaa alimpia luonteen sävyjämme eetteriin. Yhteydet ovat universaalit, vain valtiolliset tietoestomuurit, paikalliset moderaattorit ja inkvisiittorit voivat heittää estobittejä virtaamme, varsinkin jos oma suodatusjärjestelmä ei hoksaa kohteliaisuutta, empatiaa ja diplomatiaa. Kännykän käytön eettiset alkeet ovat jo peruskoulun oppiaihe.

Kouluissa (tänään jo jopa päiväkodeissa) on esiintynyt kiusaamista iät ja ajat. Heikommille on naurettu, ja näin vajaat ovat kohotelleet omaa alentunutta itsetuntoa kiusaamisena, jopa pisteeseen, jossa elämän lopullisuuskin on häämöttymässä. Moni koulukiusaaja on lipunut alemmuudessaan vielä tyäpaikkakiusaajiksi* ja uutena ilmiönä some-kiusaajiksi.

Whatsapp on alusta, jolla voi viestitellä lähes mitä vain. Moderointi on hidas ja kiusa voi koskettaa sekunneissa. Itsekuri höltyy helposti, kun koston kierre alkaa. Asioilla on taipumus kasvaa/ paisua - ja harmittomuus nousta sfääreihin, jonka lopputulemana voi olla jopa koulun - tai työpaikan vaihto - kiusatun osalta.

Netti ja kapula taskussa voivat rohkaista vääriin sanoihin tai hymiöihin, ja rekyyli tulee sitten seuraavassa käänteessä, kun ollaan nokatusten. Nyrkki ei vielä ulotu kapulasta toiseen, mutta viesti jää mieliin ja saattaa alkaa pelko fyysisestä kostosta, joka jäytää. Mieti mitä sanot, ettet sano mitä mietit!
>
 
...
Ilkka Luoma 27.10. 18:56
2 - Some-kiusaaminen on uusi ilmiö. Ennen ei voinut sitä tehdä, koska ei ollut maailmojen yhteyttä. Nyt on ja se näkyy ja kuuluu - videoina, kuvina - teksteinä ja muina ilkeilyinä. Kiusa on nykyään herkemmässä - ennen oli kasvotusten häveliäisyyttä - ei kehdannut katsoa ilmettä. Nyt kapula onmyös etänyrkki loukkaamaan, kiusaamaan ja alentamaan.

Pahinta saattaa olla kuitenkin se, ettei saa kapulaansa mitään viestiä, edes harmillista - joukosta erottaminen on riuduttavinta, ja voisi arvata, että sitä tapahtuu jo yhä nuorempina. Kaveruus on sosiaaliselle ihmiselle välttämättömyys, se on kuin balsamia haavoille, kun tulee lunta tupaan.

Kaveruus on in. Pitää kuulua johonkin yhteenkuuluvuusryhmään - samankaltaistensa joukkoon ja jos joukkoa ei löydy - alkaa erakoituminen. Kapula voi olla työkalu, jolla torpataan erekoitumista, vaikka viestit "omasta ryhmästä" olisivatkin tyhjänpäiväisiä.

Ehkä joku keksii automaatio-ohjelmiston, joka "keskustelee" aidon oloisesti ja tuottaa miellyttävän valheen olla yhteenkuuluvuusryhmässä, jota ei valheena edes haluta tunnustaa. Ehkä tuo aplikaatio kehittyy niin pitkälle, että saamme haluamaamme viestintää tyydyttämään mieliämme, eikä tarvitse pahoittua ilkeyksistä. Ehkä tuo vielä projisoituu ikäryhmittäin. Näin suojaamme itsemme suojamuurien taakse ja alkaa juovuttava autuus, johon lopulta kyllästyy.

Onneksi kapulassakin on off-kytkin - osaatko käyttää sitä?
e
 
...