koronatalous2.jpg

Kuva ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006438578.html - 

 

*

 

HS ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006460316.html - 

"Ministeriöt kutsuivat taloustieteilijät arvioimaan koronakriisin vaikutuksia ja tietä eteenpäin – mukana nobelisti Bengt Holmström"

...

Kommentti - IJL 02042020

Ratkaiseva oivallus NNV-hallitukselta?

Olisiko näin, että arkistakin elämää nähneet ministerit ovat kokeneet, että taloutta täytyy järjestellä lähemmäksi ihmistä ja luontobiologiaa, joka elättää meidät kaikki.

Varsinkin PM Sanna Marin aivan tavallisena kansalaisena voisi tässä olla unohtamatta mitä merkitsee arki-ihmisen elo ja olla erityisesti unohtamatta luontoyhteyttä - ihmiseloon.

 

Usein tavallisuudesta nähdään kokonaisuuksia paremmin?

Tässähän on tuo kokonaisuus hypännyt jo silmille - kun katsoo ulos ja haistaa, maistaa ja kokee ilmanalaa. Nyt jo voi huomata, että biosfääri hengittää raskaasti - kunhan ei tukehtuisi. Vallalla on kehitysvaihe, joka kasvaa kasvamistaan - ongelmaksi ihmiselle, muu luonto osaa evoluution tahdissa sopeutua - aina lopulta.

Onko ihmiskunnan talouspuskuinen kasvuhokema astunut liiaksi ympäristöbiologian varpaille, näin jo todistellaan kovin monista "tuuteista" - asiantuntijoista maallikoihin, joilla on aistit kunnossa.

Ehkä NNV- hallitus (Nuorten Naisten Voima) toivoisi nyt oma-aloitteisuutta talousviisailta näkökykynä "nähdä metsä puilta" tai raja-aita sen tolpilta.

Nobelisti Bengt Holmströmin johdolla voidaan katsoa taloutta, sen hoitoa ja kerrannaisia synkroinoituna biosfäärilliseen Elämän monimuotoisuuteen (=biodiversiteetti). Olemmehan ihmisinä vuotuisine ylikulutuksinemme rikkoneet elollisen monimuotoisuutta - kaventaen ja vähentäen sitä!

 

Tässä kohdin on ainutlaatuinen mahdollisuus arvioida, analysoida ja miettiä huomisen päivän ihmiskulutteista taloutta rahan kiertoineen. Nythän rahaa voidaan painaa "mielin määrin", mutta sen ostovoimallista yhteyttä biosfäärilliseen tuotantokykyyn on pohdittava tarkasti.

Ei ehkä hyperinflaatio ostettaessa "mersuja", mutta jos ravintotilanne niukentuu/ kaventuu* - jopa nälänhädäksi. Näyttäisi siltä, että EU' n eteläiset jäsenmaat saattavat kuivuessaan aroutua, jopa aavikoitua. Voimme vain kuvitella tuon kuivumisen syy-seuraussuhteita - pohjoisena liki ihmisistä tyhjänä EU-jäsenmaana.

.

|* ~ x - 

 

Ei enää kasvuhokemaa - vaan vähentämisen filosofiaa.

 

..

YLE

Hallitus pelastaa taloutta uuden kriisiryhmän avulla: Ryhmän vetäjä Vesa Vihriälä lyö tiskiin kylmät faktat tilanteesta

Työelämäprofessori Vihriälä arvioi, että inflaatio hoitaa osan velkataakasta, mutta edessä on myös säästöjä ja veronkorotuksia.

Talous