950

lav_haa.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006427380.html

 

...

HS:

EU:n ykkösdiplomaatin teurastukseen päättynyt Moskovan-vierailu kääntää katseet Pekka Haavistoon

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007793060.html - 

..

Ilkka Luoma 10.2.2021 - 13:00
 
Ulkoministeri Pekka Haavisto tulee saamaan aivan erilaisen vastaanoton kuin EU' n korkea ulkoasiainedustaja. Syy on selvä - EU on nokkinut ja sättinyt liiaksi Venäjän sisäisiin asioihin sekaantuen |1, jopa tukien epäsuorasti tulevien duuman vaalien osalta.

Suomestakin kuultiin soraääniä, mutta ne tulkitaan "vahingossa ajattelemattomuudeksi" - näin Pekka saa asiavastaanoton Moskovassa. Samalla Venäjä ilmaisee näin meidän suomalaisten erikoisaseman täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Eikä meidän hyvässä ja pahassa historiakaan ole unohtunut Kremlissä.

Ei sekään heikenne asemaamme, kun meillä (yhdestä PM Sanna Marinin erehdyksestä huolimatta |2) on erinomaiset suhteet Kiinaan. Nyt kysymys kuuluukin miten Kiina voi tähän liittyä - hyvinpä liittyy, sillä Venäjän kumppaniksi tässä lännen viljelemässä vastakkainasettelussa juuri Kiina on se voima, joka tukee tavallansa Venäjänkin pyrkimyksiä.

Kremlissä tiedetään Kiinan hyvin lämmin asenne Suomea kohtaan - ja tähänkin vaikuttavat historia ja pitkässä juoksussa kykymme olla sekaantumatta liiaksi vieraiden omiin sisäisiin asioihin.


Niin Venäjä kuin Kiina tietävät geopolitiikkamme

Olemme pohjoisessa Kuolan niemimaan vieressä, joka on taas maailmallisen suurydinsodan vastavoima sitä toista ydinasesuurvaltaa vastaan - puhutaan kauhun tasapainosta, joka on jälleen tapetilla.

Suomi koetaan niin Kiinasta kuin Venäjältä erinomaisena hyvien palveluksien tarjoajana, tätähän presidentti Sauli Niinistö mielellään esittelee - neuvottelupaikkana maailman johtajille. Ehkä näemme juuri Suomessa kaikki kolme kerrallansa: Venäjän presidentti Vladimir Putinin, Kiinan kollegan Xi Jinping' in ja US' n presidentti Joe Bidenin.

Kaiken tämän Kreml tietää, vielä senkin, että Kiina tukee Suomea Koillisväyläsuunnitelmissaan - satama Liinahamariin jne.

Haavisto saa hyvän vastaanoton ja Suomi nousee arvossaan EU-Brysselissä ja samalla Pekka huomaa, mikä on Suomen parasta turvallisuuspolitiikkaa; se on puolueeton näkökulma niin itään kuin länteen
.
 
..