vihapuhe.jpg

Piirros: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11122379

 

*

 

Viha on usein tuskaa sanojalleen ja tekijälleen, sillä hän vaistoaa sen olevan väärin - inhimillisesti*
 
Äärimmilleen ajateltuna vihakirjoitukset voidaan luetteloida "sananvapauden" osa-alueelle, mutta herää kysymys mikä aikaansaa lopulta tämän ilmiön ja lähes aina anonyymeina ilmauksina - hyvinkin törkein sanankääntein, jopa aiheen ohi reippaasti riekkuen vaikkapa avaajan kustannuksella.
 
Eräs syy on varmasti kateus ja katkeruus, mutta kaikelle on aina syynsä ja lopun alkuun kukin haluaa olla omissa mielissään "oikeassa" tai ainakin jyvällä siitä todellisuudesta, vaikka tosiasia olisi aivan muualla.
 
Vihan yksi voimatekijä on reviirillinen puolustautuminen, onhan rasismi yksi eniten esiintyneitä sanoja ja aiheita, kun pitää päästellä ohi kohtuullisuuden ja huomaavaisuuden.
 
Monilla syy vihaan on yksinkertaisesti kyvyttömyys lausua diplomaattisen kriittisesti asioita (jos kritiikki on asiapohjaisesti tarpeen).
 
Samaa mieltä ei tarvitse olla - kohteliaisuus tuottaa kehitystä, mutta viha sulkee ihmisiä ulos niistä piireistä joihin jokainen aina ja lopulta haluaisivat - siis piireihin, joissa koetaan vastuuta, huomaavaisuutta kuin myös todellista tietoa asiayhteyksistä.
.
|* "Jokainen haluaisi olla suosittu, pidetty ja rakastettu. Jokainen syntyy tähän maailmaan puhtaana - ilman mitään henkistä rasitetta, vain geneettinen laahus, joka tuottaa rakennekaavan, joka ohjaa Sinut ja minut aikuiseksi ja lisääntymään. Tiedämme hyvän ja pahan tiedon puun, silti jossain Elämän vaiheessa tapahtuu vinoutuma - jonkin syyn vuoksi. Tätä syytä etsitään, mutta moni ei sitä löydä ja vinoutuma jatkuu kaatoon saakka - ellei synny jostain sellainen elämän eliksiiri, tarkoitus ja syy olla - joka avaa silmät ja viha jää toimettomaksi"
--
 
 
Mutta, entä tuo vihan eräs konkreettinen ilmenemismuoto - vierasperäiset?
 
Tässä kohdin puhutaan reviiripuolustajista, jotka vetoavat luonnonlakeihin, evoluutioon kuin samankaltaisten yhteenkuuluvuuteen -unohtamatta kielellistä keskinäisymmärrystä.
 
Voidaankin sanoa ilman yhdenkään kirjaimen rasismia, että "jokaisella maailman ihmisellä on se oikea koti- ja isänmaa, jossa hänen tulisi tulla hyvin toimeen omalla äidinkielellä" - mutta kun näin ei aina ole.
 
Olemme sotaisia, väkivaltaisia jopa kuolettavasti - erilaisin syttymisherkkyyksin ja näin osa joutuu jättämään isänmaansa - pelastaakseen henkensä, mutta myös hakien helpompaa elämää -tämäkin tosiasia on lopulta hyväksyttävä, mutta sille voidaan löytää vastuu - miten olemme saaneet hyötyä - mistäkin!
 
Viha on myös omaa vaillinaisuutta, joka tunnistetaan varsinkin silloin, kun joudutaan häviölle - on kaikin keinoin kamppailtava vaikka vihasanoin, parjauksin - näykkimisin ja nokkimisin, jotta oma kasvo säilyisi. Vihaa harvemmin viljellään omalla oikealla nimellä, vaan kätkeydytään "pusikkoon" huutelemaan - näin kasvot säilyvät.
 
Kateus
 
Nyt se paha sana - henkinen köyhyys - siihenhän ei kenekään tarvitse taipua, jos halua vain on!
..
 
 
TIEDE  |  SUOMI24  |  
 
 
 
[Jatkuu] ...