Sent: Wednesday, August 20, 2008 9:55 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - ETYK - Urho Kekkosen rysä, katiska ja verkko

ETYK oli presidentti Urho Kekkosen rysä ja katiska
(Georgian monille epäselvä ja median tarkoitushakuinen temmellyskenttä on nostanut painoarvoa ETYJ- missioille, Eurooppalaiselle turvallisuudelle, yhteistyölle ja mm. ympäristötavoitteille)
 
[ ... Georgia, entinen Josif Stalinin Gruusia hakee nykyisen presidenttinsä Shaakasvilin kautta uutta vaikutusmahdollisuutta, aluelaajennuksia ja vastavoimaa Venäjälle ja tämän vasalleille, joilla etnisinä ryhminä ei ole kansallista kytkentää itse gruusialaisiin - analogiana voisi pitää Espanjan baskeja, joilla ei ole juuri mitään etnistä yhteyttä itse Espanjaan ja espanjalaisiin ... ]
 
ETYK*) päätösasiakirja oli Urho Kekkosen huippukausi vuonna 1975. Suomi järjesti aiemmin toisen merkittävän tapahtuman - suurvaltoja Neuvostoliittoa ja USA:ta koskevan SALT-sopimuksen**) allekirjoituksen tapahtumapaikaksi myöskin Helsingin. Helsinki oli tuolloin 1970-luvulla kahteen kertaan Kekkosen voimainnäyttö ja maailman keskipiste.
 
USA on sittemmin irtautunut SALT I&II sopimuksiin liittyvästä ABM - osiosta  (ohjustentorjuntajärjestelmät) ja allekirjoittanut sopimuksen Puolan kanssa, jolloin jälleen Eurooppaan, Venäjän välittömään läheisyyteen, asennetaan amerikkalaista sotilasteknologiaa osana ydinasejärjestelmiä - ohjuspuolustuskilpinimikkeen alla.
 
Ilman vahvaa ja suvereenia presidenttiä Suomi ei olisi saavuttanut tunnustusta puolueettomana ja liittoutumattomana maana - niin idästä kuin lännestä. Tuon aikaiset tapahtumat vaativat vahvaa henkilökohtaista panosta valtiopäämiesten kesken - Kekkonen oli tässä mestari, ja myös venäläiset tämän tiesivät. Suomen kauppa kukoisti Neuvostoliiton kanssa luoden nykyisen talouden vahvat perustukset niin "hyvässä kuin pahassa".
 
ETYK oli eurooppalaisen yhteistoiminnan keskittymä, jossa myös USA ja Kanada olivat mukana. Kuitenkin se oli ensiaskel eurooppalaisiin turvajärjestelyihin, jotka pitivät myös sisällään korin, yhden neljästä - jossa ympäristöasiat avasivat oviaan ymmärryksen kasvaessa, että loputon kulutus ei voi olla ratkaisu talouden ylläpidossa.
 
Kekkonen otti henkilökohtaisesti vastaan lähes kaikki tuolloiset 1975 valtiopäämiehet, jotka tulivat allekirjoittamaan uusia Euroopan yhteistoiminnan aloiteasiakirjaa. Kekkonen oli huipulla, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Kekkonen oli innokas kalamies, ja sanotaankin ETYKin olleen hänen menestynein rysä, johon uivat kaikki ne tavoitteet, mitä Kekkonen oli aluksi epäillen asettanut tavoitteeksi.
 
ETYK putkahti esille vahvasti Georgiasta ETYJ***) tarpeina huolehtia ja järjestää paikallinen tilanne kaikkia osapuolia ajatellen tasa-arvoiseen asemaan. ETYJ voi kaikkien jäseniensä mukana ollen järjestää tarkkailua, jotta kansalaiset eri puolilla Eurooppaa saisivat tunnustettua ja puolueetonta tietoa tapahtumista - median omien painotusten ja ohjauspyrkimyksien rinnalle.
 
Saksa, Europan veturi on ajanut hiljalleen EU:n omien turvajärjestelmien kehittämistä, ottaen pesäeroa USA johteiseen Natoon. Eurooppa on EU:n myötä kasvamassa maailmanlaajuikseksi vaikuttajaksi uusilla arvoilla.
 
Uudessa eurooppalaisuudessa ei ole jäljellä juuri nimeksikään löytöretkien miekan ja ristin tiestä kuin siitä alkaneen kolonnialismin alistavaa ja vieraat kulttuurit tukahduttavaa valloituspolitiikkaa ja imperialismia.
 
Venäjä on osa ETYJ - järjestelmää, kuten 46 muutakin maata - ja nimenomaan eurooppalaista maata. Eurooppa on maantieteellisesti eheä alue jatkuen maasiltana kasvavaan maapallon talous- ja vaikuteveturiin Kiinaan. USA on jo suunnnannut aktiviteettinsa Kiinan suuntaan seuraten huolestuneena Kiinan kasvavaa taloudellista valtaa mm. Afrikassa, jossa valkoinen mies aikoinaan temmelsi vain omista lähtökohdistaan luoden Afrikan nykyisten ongelmien lähtösijat. 
 
Eurooppa on jo nyt riittävän itsellinen huolehtimaan omista turva-, yhteistyö ja ympäristötavoitteista ilman atlanttista uloketta, joka on kuin leikattava umpilisäke. Eurooppalaiset siirtolaisväkenä loivat aikoinaan Amerikoiden perinnöt tuhoten alkuperäkansat nykyiseen alemmuuden tilaansa.
 
USA:n on nyt omin voimin kyettävä huolehtimaan ne samat virheet, mitkä eurooppalaiset siirtomaaisännät tekivät alusmaissansa satojen vuosien aikana. Euroopan on katsottava pelinsä kautta maasiltaa pitkin Venäjän energiakenttien kautta maapallon liukuhihnaan ja maailman suurimpaan maahan Kiinaan. Valkoinen markkinatalouskulttuuri ei ole maailman ainoa vaikute ja tapa nähdä ihmisyyttä ja valtapyyteitä.
 
ETYJ on juuri nyt ratkaisu Suomen puolueettomuus- ja liittoutumattomuuspolitiikalle. Suomi saa arvostusta niin idästä kuin lännestä, olemalla rajalla - olemalla vedenjakajalla, niin kansallisesti, kielellisesti, kulttuurillisesti, geenistöllisesti kuin yhteiskuntapoliittisesti ja taloudellisesti. Me suomalaiset olemme tulleet niin idästä kuin lännestä. Vaikutusmahdollisuutemme ja turvallisuutemme takautuvat liittoutumattomuudesta ja aktiivisesta roolista olla mukana YK-rauhanturva- ja ETYJ- tarkkailutehtävissä.
 
Ilkka Luoma
..
 
LINKIT
*)
ETYK
 
**)
SALT I
 
SALT II
 
***)
ETYJ - OSCE
...
 
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakansio ~
[ vain niitä kuvia saa käyttää mitkä ovat Tamminiemen ulkopuolelta, Copyright by Ilkka Luoma 2005 ]
 
...