TORSTAINA, HELMIKUUTA 11, 2016

saatto.jpg

 
blogID ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154460-vastuu-itsesta-kuka-hoitaa-kustannukset - 

...

 

Suomessa väestön ikäpyramidi painottuu kokemukseen, aiempaan työosaamiseen ja terveemmin sairastaviin – siis eläkeläisten osuus kokonaisväestöstä lisääntyy. Suomalaispopulaation odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä nousee (siis työelämän ulkopuolella olemisen aika lisääntyy) – nyt syntyvät saattavat elää ”helposti” liki 100 –vuotiaiksi.
 
Eläkeläiset ovat ansainneet eläkkeensä, jonka he ovat osin maksaneet jo ennakkoon, johtajistaan kuuluille eläkevakuutusyhtiöille – entä jos näiden yhtiöiden taseet eivät enää jossain vaiheessa kestä kasvavaa eläkemaksuvelvollisuutta – astuuko tilalle kirjoittamaton sukupolvisopimus?
 
Nyt se on sitten esitetty *] –
 
[... finassialan keskusliitto julkitoi mahdollisuuden ostaa vakuutus, joka turvaa vanhuuden kuluerät, jos vaivat iskevät päälle ... on odotettavissa laaja ja varmaankin kitkerä keskustelu siitä, että vanhuksien pitääkin käyttää omaisuuttaan oman hyvinvoinnin vaalimiseen ... ]
 ... siis me joudumme itse omin varoin kustantamaan omaa hyvinvointia, terveyden vaalimista ja loppuiän mahdollisimman suurta kivuista vapaita elinvuosia. Joudumme jopa itse kustantamaan tupakan, liikajuomisen, ylensyönnin ja liikkumattomuuden perisynnit – keuhkosyövät, maksavaivat, diabetekset ja muut elintasosairaudet.
Entä meihin syyttämme iskeneet ”yhteiskuntakehityspohjaiset” oireilut ja sairaudet (ympäristösaasteista ja lisäaineista jne...) – mistä kustannetaan?
 
Tänään, kun vanhus joutuu yhteiskuntaterminaaliin, siis kuoleman jonotukseen 2]
häneltä viedään eläkkeestä noin 80-90 prosenttia, koska hän siirtyy yhteiskuntaohjaukseen esimerkiksi kunnan terveysaseman vuodeosastolle. Yksityiset terminoinnit maksetaan vanhuksen tai omaisten tililtä – ja näin itse eläke jää koskemattomaksi perintöjen jakoa odottamaan.
 
”Vastuuttomat ja ylisuuret asunnot?”
Moni nuori/ nuorempi ostaa erityisesti pääkaupunkiseudulla maksukykyynsä nähden ylihintaisia näyttö- ja vertailutalouselämän mukaisia asuntoja – luottaen, että vanhempien ja isovanhempien (muiden sukulaisten)  perinnöt kuittaavat nämä ylisuuret lainat. Moni vanhus säästää jopa pienistä eläkkeistä rahaa lapsiensa auttamiseksi – kun elämä on muuttunut niin kovaksi.
Moni vanhus kituuttaa seurakuntien ruokajonoista 0] lounaat ja päivälliset – aamupalatkin. Vaatteet löytyvät kirpputoreilta ja ompelutaito on jo luonnostaan seurannut nuoruusiästä lukien. On yksinäisiä vanhuksia, joiden ~930 euron kuukausieläke – kymmeniä vuosia – on generoinut pankin noin 0-korkotilille 50-80.000 euron säästösummia 1] – kaukaistenkin sukulaisten raadeltavaksi.
  
Sanoisin elämää paljon – oikeasti vaikeitakin päiviä nähneille, 
että käyttäkää itse hankkimanne varannot oman hyvän ja miellyttävyyden vaalimiseen – siihen Teillä on täysi oikeus 3]; kyllä nuoremmat omat ristinsä kantavat. Teillä kokemusta omaavilla on vuodet vähenemässä, ja on oikeus, miltei velvollisuus itseään ja muutakin yhteiskuntaa kohtaan, että omia varoja käytetään oman hyvinvoinnin ja mahdollisten sairauksien hoitoon. 
Yhteiskunta voi tule kestämään muuttuvan/ vinoutuvan väestöikäpyramidin pystyssä pitämiseen. Eläke ja hankittu omaisuus ovat käytettävissä – asunnonkin voi käänteisesti realisoida omaksi elämän eduksi ... aina ei kannata jättää riitelyn aihetta usein ahnaille sukulaisille.
 
Elämä ei aina ole ”minä teen juuri niin kuin minä haluan – 
 
 ... ei ainakaan silloin, kun yhteiskuntavastuu kasvaa yli sen hetkisen valtiollisen tulontasauskyvyn yli. Tällöin on käytettävä omia varantoja ja omia tuloja; kuten koko täysi-ikäisyyselämänkaaren ajan, jos kyseessä onitseaiheutettu [?] vaiva tai sairaus – ”jos kannabis vapautetaan, niin seuraukset sen käytöstä maksetaan itse” –periaatteella.
 
 
...
ASIALINKIT
0]  Seurakuntien leipäjonot – havaintoja jonoista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/aurinko-voisi-paistaa-mys-varjoisalle.html - [BLOG/il] 
1] Eläkeläiset ovat pankkiemme luottoasiakkaita, mikäli eläkeläiset päättäisivät nostaa kaikki rahansa noilta nollakorkotileiltä – synnyttäisi se kestämättömän taseongelman pankeille.
2] Omakohtainen kokemus terminaalista, jossa läheinen päätti elämänsä ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/elavien-saatossa-kohti-lopullista.html - [BLOG/il]
3] Kokeneen oikeus myös aktiiviseen elämään – moni eläkeläinen voisi ola ratkaisu alkavaan työvoimapulaan! ~   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/elkeliset-voivat-ratkaista-monia.html - [BLOG/il] 
[?] Kuka määrittää mikä on itseaiheutettua ...
 
 
...
PS.
Moni vanhempi, jopa isovanhempi haluaa vilpittömästi säästää jälkeläistensä hyväksi – koettaen näin myös turvata omien geenien eteenpäin menon – evoluution ”ajamana pakkona”. Elämä itsessään on jatkumo, jossa kohtaantuu sopeuman ja kilpailun myötä kuolemattomuus, onhan jokainen juuri nyt elävä eliö/ olio täysin eheän ja ”kuolemattoman” ketjun osanen – aina alun hämäristä lukien! [-fil.]
 
...
EXTRA
Yksinäisyyden hedelmäpelit ~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/yksinaisyyden-hedelmapelit.html - [BLOG/il]
 
 
Ilkka Luoma
...
 
AL – US
doc.: sukupolvisopimus_hyvinvointi_21112013.doc – MS Word
 
 
...

Vastuu omasta itsestäni, kuka maksaa hoivakuluni?

 

el%C3%A4kkeet.jpg

*] Keskustelu maksuvelvollisuuksista ja oikeudesta yhteiskunnan tulontasaukseen on alkanut – jo huomenna joudumme itse maksamaan omasta vanhuusiän hyvinvoivuudesta. Aktiiviväestön verokertymät eivät tule riittämään – on otettava omia itsekustannettavia ”hyvinvointivakuutuksia” ---