koronatalous2.jpg

Kuva ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006438578.html - 

...

HS

Yli vuoden kestävän kriisin yhteiskunnalliset seuraukset olisivat raskaat

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006461851.html  - 

..

Ilkka Luoma 3.4.2020 - 8:47
 
 
Henki, Elämä vai talous?

Alustukseksi - Talousihmiset ja poliitikot huutavat kulutusta - kansalaisten pitää ostaa ennakoidusti budjetoidun kasvun tavalla; näin muodostuu talouskäsityksen mukaan turvallinen yhteiskuntakehitys, joka kasvaa.

Miksi kaikkien huulilla on kasvuhokema?

Olisiko nyt aika Suomen talousviisaiden tulla ulos ja kertoa miten voidaan kasvua hokea, kun luonto eli biosfäärillinen kierrossa oleva terve biomassa ei ole sellaisessa kasvussa kuin taloutemme hamuaa!

Emmekö tunne riittävästi kierrossa olevaa biomassaa, josta olemme hyvin vähäinen osa?

Luontobiologia tunnetusti elättää kaiken elollisen, jossa ihminen on yksi osa, omalla kierrossa olevalla biomassalla. Ihminen kuluttaa liikaa, syö muiden lajien kukkaroista ja syö vielä monien lajikumppaniensa riisikupeilta.

Tässä lähtökohdat, kun arvioidaan ihmisen talousroolia tässä Elämän monimuotoisuudessa, jonka kirjoa elintapamme kuluttaa - kaventaa vähentäen!

..
Ihmisten kesken epätasajako on maapallollisesti karmea

Parempiosaiset huutavat, että köyhyys on vähentynyt, näin rahassa mitattuna ja kulutusmäärin laskettaessa. Silti valtavimmat ympäristöhaittajäljet tekevät juuri varakkaat, joiden huulilta kuuluu useimmiten tuo kasvuhokema.

Nyt talous niiaa nätisti luontobiologialle - siis kulutus vähenee ja ostetaan vain "välttämätön", silti ihmisen ympäristöhaittajalanjälki on karmea verrattuna esimerkiksi saman kokoisiin eliöpopulaatioihin - vaikkapa muurahaisiin, joita on biomassana suunnilleen sama määrä. Muurahaiset ovat harjoitelleet yhteiskuntajärjestystään kymmeniä miljoonia vuosia!

Velkahan tulee tunnetusti maksaa

Monien velanhoitokyky kangertaa. Ihmisillä ei ole oikeutta mikä on useilla valtioilla - jatkuvasti lisääntyvästä velasta. Ihmisillä ei ole myöskään oikeutta kopioida seteleitään, mutta Keskuspankeilla on siihen laillinen oikeus, kuten nyt juuri US FED ja EU' n EKP tekevät - suunnitellaan jopa helikopterirahaa*, jotta kansalainen saa kulutusmahdollisuuksia
>[2]
.
 
...