k%C3%A4nnysuhde.jpg

 

 

Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000006112510.html - 

Ilkka Luoma 21.5.2019 - 9:24
 
 
Kauniisti voimme sanoa, että uteliaisuutemme on noussut yläkerroksiin. Arkisemmin sanottuna haluamme tietää mitä muut tekevät - samalla tuemme omaa pönkitystä somessa (=sosiaalinen media), tuossa uusmaailmassa, jonne pääsee kuka vaan - varsinkin lukemaan, katsomaan ja kurkistelemaan. Kännykkä viippailun tuloksena vie meidät huhuihin, väitteisiin, uutisiin ja juoruihin, mutta myös tietoon ja ajantasalla oloon. Hyvä vai huono? 

Mikäli kännykkä vie "suuren osan ajastamme", on se pois jostain - sellaisesta johon aivollinen työskentelymme meidät kasvatti viimeisen 1000 vuoden aikana. Some on myös markkina-alusta; tavaroillemme ja itsellemme. Sieltä haemme kasvotonta turvallisen etäistä yhteyttä - olemmehan sosiaalisia eläimiä, jotka tarvitsevat huomiota, tunnustusta ja vastakaikua. 

Ennen seurustelukumppani haettiin tanssilavoilta, jolloin kaikki aistit saivat iloa näkemästään, kuulemastaan, tuntemastaan ja haistamastaan! Nyt some on elektroninen kosketus, jossa manipulaatiokuvat ja harjoitellut tekstit tekevät työn "tinderinä", jos on haku päällä. 

Mutta! On kännykästä hyötyäkin. Saa uutisoinnin suoraan sänkyyn, voi kommentoida, jos viitsii ja osaa. Osallistuminen onnistuu peräkammarin perukoiltakin, jopa tekaistuin nimin, kun uskallus ei salli omansa tunnustamista. Samalla pääsee riekkumaan, kun rohkeus ei riitä kasvotusten kritiikkiin - pelkona oman itsensä munaaminen. 

Somessa, jossa tunniste vaatii omaa kuvaa ja aitoa nimeä - näyttää itsensä munaaminen onnstuvan niinkin, mutta se on rehellistä munaamista ja se on aitoa. Munaamisenkin lopulta päättää lukija, joka joko arvostelee tai vain lukee ja mielessään pohtii onko noin vai ei. Some on kanava kaikille - 

Sinä valitset miten esiinnyt - suuri osa vain lukee, mutta rohkeuskin on kasvussa ja osanotto lisääntymässä - vuorovaikutuksen siis lisääntyessä, joka onkin jo hyvä asia elon hiljaisille - vai onko? Missä maailmassa elämme?
 
 
...