sis%C3%A4llissota_fi.jpg

Kuva: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3817224/Kymmeniatuhansia+uhreja+vaatinut+sisallissota+alkoi+sata+vuotta+sitten - 

 

 

...

HS:

Tutkija yrittää muuttaa sisällissotakeskustelua: ”On Suomen historian suurin tragedia, että työväenliike tarttui aseisiin – ja on järkyttävää, että siitä vaietaan yhä”

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006253389.html - 

...

Ilkka Luoma 30.9.2019 - 8:40
 
 
Tässä juhlistetaan henkilön merkkipäivää, ja sen myötä syntyi kirjoitus, jonka II-osaa odottaisi lähiaikoina. Nythän Martti Häikiö käsitteli meille suomalaisille hyvin tärkeää historian vedenjakajatapahtumaa, jossa työväestö nousi hakemaan omaa osuuttaan kansallisesta varallisuudesta, työnsä hedelmistä ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, jossa luokkajakoa olisi voitu kaventaa - ehkä jopa poistaa.

II-osan voisi kirjoittaa tunnettu historiantutkija ja kansanedustaja Erkki Tuomioja. Uskoisin, että näin voisimme saada sen toisen näkökulman, sillä historia ei ole täysin faktinen tiede, sillä siihen sisältyy käsitteitä, mielipiteitä ja faktojen pohjilta arvioita ja tulkintoja. Olisi mukava saada Tuomiojan näkemys ja tulkinta tuosta "punaisesta vallankumoushankkeesta"

Suomen sisällissotaan vaikutti vahvasti tapahtumat itäisessä naapurissa. Sisällissotaan vaikutti myös ennen itsenäistymistä olleet eduskuntavaalit ja sosiaalidemokraattien yksinkertaisen enemmistön "menettyminen" - ehkä erikoisella tavalla.

Jo Oskari Tokoi ajoi aiemmin kesällä 1917 Suomelle itsenäisyyttä ja jopa Neuvosto-Venäjän Josif Stalin kävi jo marraskuussa 1917 lupailemassa itsenäisyyttä ... lopultahan Stalin oli yksi Suomen itsenäisyyden ensimmäisen ulkoisen tunnustuksen allekirjoittajista. Stalin halusi työväestön maailmankumousta ja olisi varmaan mielellään nähnyt tapahtumasarjan Suomessakin, jota ei tullut. Vasen leiri oli kahtia jakautunut!

Itse sisällissodan suurin vaikute oli tasa-arvoisemman yhteiskuntamallin haenta. Sitä haettiin jyrkemmin ja loivemmin - sen myötä oliko äärivasemmistosta vai "vain" vasemmistosta. Oli selvää, että työ-työtä tekevä osa kansastamme haki itselleen oikeutta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisempaa tulonjakoa - tästä muuten puhutaan edelleen!

Valkoisten puolelle menivät omistukselliset maanviljelijät, joita oli myös paljon. Maata omistava luokka on syytä erottaa maatyöläisistä, maattomista ja rengeistä, jotka olivat enempikin tehdastyöläisiin rinnastettavia.
 
...