kaipola.jpg

Kuva: ~ https://yle.fi/aihe/t/18-60285 - 

 

*

HS:

Paperin tuotannon loppu tietenkin järkyttää työläisiä

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006617144.html  - 

..

Ilkka Luoma 29.8.2020 - 10:37
1 - Suomi on Elänyt metsästä. Välillä olemme olleet myös "metsässä" -niin ulko- kuin kauppapolitiikan osalta. Herkkyys vientimarkkina-alueiden tapahtumista on ensiarvoista, jos halutaan pitkäjänteistä ja ennakoivaa menestystä.

Tänään paperi on 'alas ja sellu ylös' -liikkeessä. Sääli, vaikka rahan tuottajana sellu ei kursaile. Raha ei enää nykyään haise, kuten oli silloin, kun tehtaat tuoksuivat kansalaisten neniin sulfiittiselluna.

Paperi oli ja on paljolti lopputuote

Pisimmillään logistiikka saatiin Varkaudessa, jossa Hesarin painokoneet olivat liki integroituneet sanomalehtipaperikoneen perään ... Onko enää?


Sen sijaan selluloosa eli sellun keitto on puolijaloste - matkalla vaikkapa kiinalaisille takapuolipyyhintään kuin miljardeihin pahvilaatikoihin (joista hyvin monet lennähtävät ja laivautuvat Suomeenkin) - maailman suurimmalle verkkokauppa-alustalle - Alibaballe.

Metsäteollisuus yhden suurimman kautta sen pääjohtajana lykkäsi (sanomalehti)paperin ahdingon myös toverien palkkoihin [*] ja valtion toimiin - teollisuutta ei tuettu riittävästi. Tosiasia on kuitenkin se, että Paperiliitossa paljolti olevat työntekijät ansaitsevat paremmin kuin keskiarvosuomalainen.

Mutta! Metsä ja sieltä paperi on ollut Suomen voimatekijä ja tuonut paljon rahaa valtioomme, työnantajille, kuponginleikkaajille ja lopulta hyvin monien palkanlisien myötä rahaa itse tovereille tuonne paperikoneiden vierelle. Kuulemma Juhannusaatto-yö oli tuottoisin vuoro ...lisiä lisien päälle.


Itse metsäteollisuus unohti jo noin parikymmentä vuotta sitten määrätietoisen tuotekehityksen
[Paperi on kemiallista metsäteollisuutta, kuten sellun keittokin]

Sen sijaan puurakentaminen on mekaanista metsäteollisuutta, jossa hiilidioksidi saadaan säilöön pitkäksi aikaa - paperin osalta ei, kuten ei sellunkaan. Olisiko reipas ja määrätietoinen tuotekhitys tässä sektorissa vihdoin ajankohtaista (Savonlinnaan voidaan perustaa kansainvälinen mekaanisen puunjalostusteollisuuden tutkimus- ja kehityskeskus)
>
 
 
.
YLE: "Viime vuosikymmenten suurin työmarkkinataisto pysäytti paperikoneet viikoiksi – Näin sen muistaa Paperiliiton Jouko Ahonen"
 
 
 
..
TIEDE | 24 | BLOG | FB
 
Paperin käyttö informaation kantoratana on miltei ympäristörikos! [LINK]
 
|Jtk|>2
...