kansanterveys.jpg

Piirros ~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/syopa-muistisairaudet-yleistyvat-eli-elinika-pitenee-kansanterveys-paranee/ - 

 

...

HS

Terveydelle hyvät toimet ovat myrkkyä taloudelle

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006478710.html  - 

..

Ilkka Luoma 18.4.2020 - 11:31
 
 
Medialta hieno suoritus, näkyen HS-otsikossa: "Terveydelle hyvät toimet ovat myrkkyä taloudelle" - onhan kyse ollaanko tässä Koronapandemiassa ja Suomen osalta -epidemiassa liikkeellä business - vai kansanterveys edellä.

Terve ihminen kykenee myös toimeliaisuuteen. Mutta toisaalta ilman liiketoiminnan toimeliaisuuttta ei ole työtä ja sen myötä palkan kautta rahaa kulutukseen. Elämme kulutusyhteiskunta-aikakautta.

Business suosii vapautta ja ihmisen itsensä yksilönä määräämää liikkuvuutta - esimerkiksi kulutusalttereille. Nythän liikkumattomuus on kirkastanut ilmanalaamme jopa kolmanneksella - ainakin Pohjois-Italiassa ja Kiinan suurkaupungeissa; ja tämähän johtuu juuri paljolti liikenteen päästöjen vähentymisestä.

Nyt onkin erinomainen paikka ajatella mitä liiketaloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja kulutuspoliittisesti vähentäminen merkitseekään. Siis voisimme hillitä toimeliaisuutemme kellotaajuutta (tapahtumavirtaa), joka on kiihkeydessään erkaantunut meitä kaikkia elättävän biosfäärillisestä, ehkäpä "evoluution määräämästä" kellotaajuudesta.

Onko kaiken liike-elämän ja sen myötä kulutusjohteisuuden kasvettava?

Nyt huudetaan kasvua, jota voimme kutsua ympäristöllisesti päämäärättömäksi kasvuhokemaksi. Onko meidän tunnustettava ikävä tosiasia, että niin monien osalta elämme näyttö- ja vertailutaloutta - unohtaen luontobiologian, sen ollen ainoa kanava, josta Elomme siunaantuu?

Olisiko nyt hieno paikka analysoida, mallintaa ja testata, mitä merkitsee hidastaminen - kulutuksen vähentäminen, ja projisoituminen sellaiseen toiminnallisuuden kellotaajuuteen, joka synkronoituu paremmin evoluution ohjastamaan sykkeeseen.

Onkin hyvä muistaa, että evoluutio ohjaa kaikkea biologiaa, meidän ihmisten ollen siitä häviävän pieni biomassainen eliöpopulaatio, mutta ylivertainen ympäristöllisenä haittajalanjättäjänä!

Kumpi olisi pahempi - hengenahdistus osalla ihmisistä vai elollisbiologian hengen salpautuminen vuotuisen ylikulutuspäivätodellisuuden aikaansaamana?
 
 
...
 IJL - Helsingin Sanomat - kommentit
 
ILU_hymy.jpg
            
             LINK - kopauta
 
...