----- Original Message -----
 
Sent: Wednesday, March 26, 2008 9:57 AM
Subject: MIELIPIDE: Kemijärvi tukeutuu Sipoo pakkolunastusennakkotapaukseen - tassut pois, StoraEnso

------------
(Uutisointi kertoi Kemijärven kaupungin hakevan pakkolunastusoikeutta maan hallitukselta saadakseen StoreEnso - Kemijärven tehtaan maat, rakennukset ja laitteet itselleen)
 
[ ... kuuluisa maanryöstö Sipoossa siunattiin valtioneuvoston ja korkeimman hallinto-oikeuden muutamin ihmisin. Nyt Kemijärvi haluaa käyttää samaa kaavaa pelastaakseen työpaikat ja kaupunkinsa elinkelpoisuuden --- suora kansalaisvaikute on syttynyt ... ]
 
Sipoossa ja Kemijärvellä on paljon samaa, niin yhdensuuntaisesti kuin käänteisesti. Sipoo taisteli enemmistönä vähemmistöä vastaan, kuten tekee Kemijärvi. Kemijärvi hakee oikeutta itselleen kuten Sipookin. Kemijärvi sen sijaan haluaa suorittaa itse pakkolunastuksen vedoten valtioneuvoston ja KHO:n Sipoo-ennakkotapaukseen.
 
Kemijärven puuhamiehet ja johtohenkilöt ovat tekemässä merkittävää kansalaistekoa. Onkin äärimmäisen mielenkiintoista nähdä kuinka maan hallitus tulee asian ottamaan, kun kemijärveläiset hakevat pakkolunastuslupaa itselleen. Perustelu kemijärveläisillä on todellinen, kun taas Helsingin perustelut olivat arveluttavia vastaavassa Sipoo pakkolunastuksessa.
 
Kemijärvi haluaa taistella itselleen mahdollisuuden olla kehitys- ja toimeentulokelpoinen kaupunki huomennakin. Sipoossa maan hallitus taas päätöksellään torppasi suuresti sipoolaisten mahdollisuudet parantaa kuntansa olosuhteita huomisen vaateita ajatellen. Helsingin suuruus käänsi vaaliäänistä kipeät hallituspuolueet (ilman RKP:ta, Paavo Väyrystä ja Mauri Pekkarista) Sipoota vastaan. Kuinka käy Kemijärven, jossa juuri nyt tuottavaa tehdasta ollaan lopettamassa?
 
Jos Vanhasen II hallitus epää kemijärveläisten anomuksen pakkolunastuksesta, herää kysymys miksi - hehän siunasivat paljon heppoisemmin eväin Helsingin mahtipuhalluksen Sipoosta. Jos taas valtioneuvosto hyväksyy kemijärveläisten pakkolunastusvaateen - saa siinä voiton rehellinen maatiaisjärki ja tahto tehdä työtä itsensä ja yhteiskunnan eteen.
 
Kemijärvellä ja Sipoolla on paljon yhteistä, käänteisyydestäkin huolimatta. Kyseessä on pienen taistelu olemassaolostaan. Kemijärvellä saatetaan tietää, että mm. venäläiset voisivat tuottaa rajan takaa puuhaketta sellun raaka-aineeksi - ja ilman puutulleja, sehän koskee vain pyöreää puuta. Hakettamo taas työllistää vain pienen osan kokonaisesta sellutehtaasta - ja hakettamohan voidaan siirtää rajan taakse Venäjälle!
 
Jos valtioneuvosto hyväksyy Kemijärven hakemuksen, jossa halutaan turvata kaupungin yhtenäisyyttä ja elinkelpoisuutta - se hyväksyy samalla virhepäätöksensä Sipoo casessa, jossa kunnan yhtenäisyyttä ja elinkelpoisuutta hajoitettiin. Jos maan hallitus taas ei hyväksy kemijärveläisten perusteltua anomusta, niin maan hallitus asettuu outoon valoon, kun se hyväksyi Sipoon osa-alue pakkolunastuksen. Pääministeri Vanhanen on nyt suuremmassa päänvaivassa kuin saattaa arvatakkaan - kyseessä on kansalaisten asia, se oli sitä Sipoossa ja se on nyt sitä myös Kemijärvellä.
 
Nyt onkin vain kaksi päätöstä, jos halutaan kansalaisten silmissä toimia oikeudenmukaisesti tavallista ihmistä huomioiden. Kemijärven on saatava lunastuksensa ja Sipoo case on purettava jollain tavalla - Helsinki voi nyt toimia ja itse vapaaehtoisesti luopua pakkoliitoksesta ja suunnata katseensa Vantaalle.
 
Milloin kuopiolaiset hoksaavat hakea Jyrki Kataiselta pakkolunastuslupaa Siilinjärvestä?
 
Ilkka Luoma