usa_kauppatase.jpg

 

 

”Kiinan kosto” nostaa hintoja tequilasta soija­öljyyn, lihaan ja kahviin – Miten käy amerikkalaisten tuotteiden, jotka ovat jo laivoissa matkalla Kiinaan?

https://www.hs.fi/talous/art-2000006104611.html - 

 

Ilkka Luoma 14.5.2019 - 9:09
 
 
HS jatkaa "kostolinjalla" ... tosin sana siirtyi jo sitaatteihin. Tarkennuksena voisimme huomata, ettei kyseessä ole edes "kosto", vaan vastatoimi amerikkalaiselle trumppistiselle uusnormaalille: "Uhkaa, kiristä ja pakota" ... tässä Kiina ei tosiaan kosta, vaan toimii kausaliteetissa (syyn ja seurauksen laki) - kuten EU' kin, joka ei informoituna "kostanut" - vaan suoritti vastatoimia Yhdysvalloille, kun pr. Donald Trump asetteli uusia pakotetulleja EU-tuotteille. Kiina ei myöskään kosta omille kansalaisille, sillä toimet koskevat myös itse kiinalaisia, joskin paljon vähemmän kuin lännessä "toivotaan" ... 

On olemassa vaara, että matkalla olevat kauppatavarat kääntyvät takaisin Amerikkaan ja Kiinaan. Kiina ei jätä lunastamatta matkalla olevia laivarahteja - sillä niissähän ei ole lisätulleja, sekä vaikuttimena se, että laivoja Kiinasta Amerikkaan on huomattavasti paljon enemmän, eikä niissäkään ole lisätuelleja (jos lähtivat merelle ENNEN tullikorotuksia). 

Kun tarkastelee Kiinan ja US' n vientitoimintaa, huomataan, että Kiinan laajuus viennissä ulottuu kaikkialle - US' n ei. Kiina on maailman suurin viejä, se on useimmiten kaikkein kilpailukykyisin ja ihmiset kaikkialla ovat jo hullaantuneet ostovoimansa lisääntymiseen - halpojen kiinalaistuotteiden myötä, joiden laatukin paranee koko ajan.

Kiina on myös maailman suurin kansantalous (bkt/ppp - IMF). Pitää myös muistaa Kiinan lainoitus US-liittovaltiolle, yli 1000 miljardilla USD' lla. Kiina on US-liittovaltion suurin yksittäinen velkoja. Ei olisi amerikkalaisille eduksi, jos jvk-paperit ilmestyisivät massiivisena velkakirjamarkkinoille. 

Onkin ennustettavissa, että US pr. Trump tavatessaan niin Venäjän pr. Vladimir Putinin ja Kiinan pr. Xi Jinping' in G20-kokouksessa Japanissa - syntyy sopu kerralla. Näin Trump korostaa omaa merkitystään pelimarkkinoilla - muistamme Trumpin olleen kuitenkin tosi-tv -tähti! Trump tietää, että Kiinan osalta "Uhkaa, kiristä ja pakota" mentaliteetti ajaa juuri US' n ahdinkoon, ei Kiinaa. 
 
...