dino2.jpg

 

Ytimekäs otsikko, kyllä, sillä tuo biologinen tuotantoprosessi kiertona on ollut kasvutekijä viimeisten satojen miljoonien vuosien aikana. Tänään sitä ajetaan myös peltoon *– varsinkin luomupelloille, joille ei norjalaisen Yara -yhtiön tuotteita sallita – ainakaan keinolannoitteina.

 

Nyt amerikkalainen tutkimus [1 on hoksannut, että suurten eläinten lantapaukut ovat vihertäneet tämän pallomme – siis Maapallon. No, kuuluisat dinosaurukset hallitsivat Maatamme ** - noin 135 miljoonan vuoden ajan – kasvaen evoluution kasvuhakuisuuden myötä jättiläismäisiksi biokoneiksi – jopa 100 tonnisiksi [A].

 

Dinosaurukset tuottivat lantaa satoja miljoonia tonneja – näin voidaan helposti arvioida lannan vihervaikutus, sillä maanviljelijä on viimeiset sadat – ehkä tuhatkunta vuotta ajanut sonnan peltoon tuottamaan ravintoa – ihmisille ja kotieläimille, jotta on saatu lihaa syödäkseen.

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9894470 – Ote [2

 

Ihminen on tuotantokone. Evoluution tuotekehitysalusta, kuten muun muassa nisäkäskunta ja koko biosfääri. Kun dinosaruksien valtakausi päättyi mitä ilmeisimmin suureen asteroidiräjähdykseen noin 65,5 miljoonaa vuotta sitten – olivat ensimmäiset hiiren kokoiset nisäkkäät jo olemassa – selvisivät pienen kokonsa vuoksi asteroidista – dinot eivät.

dino4.jpg

 

Oli aika pienentää biokoneiden kokoa – dinot olivat tulleet jo liian suuriksi … kasvulla on aina rajansa. Onkohan taousihmiset sen oivaltaneet?

 

 

Amerikkalainen tutkimus ulosteesta ---

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9894470 -

 

dino3.jpg

Kommentti tuohon ylläolevaan linkkijuttuun:

... Niin, uloste synnyttää tehostetusti biomassaa, niin yksinkertaista se on. Syntyy kierre, jossa eläimet, siis me ihmisetkin saamme enenevästi mahdollisuuden lisääntyä – näin syntyy enemmän lantaa, joka tunnetusti ravitsee.

 

Sonta, kuten kansan suusta puhutaan, luo lannoituksena kasvuedellytyksiä. Nykyäänkin muun muassa lehmän ulosteet - ravintokierrätyksen tulokset ajetaan peltoon luomaan meille uuden sadon perunoita.

 

Biosfääri on luonnostaan kiertotaloutta, harmi evoluution näkökulmasta on se, että me ihmiset sormeilemme omine valtapyyteinemme noita kiertoja itse itseään ohjaavaan luontoon nähden liiaksi - tunnetuin seurauksin.

...

 

Biomassaamme nähden meillä ihmiskunnalla on liian suuri vaikutejälki biosfääriin, liian nopealla toimintataajuudellamme ja näin sotkemme vuosimiljoonaisen evoluution omia "tuotekehityskaavoja” kasvuhokemallamme!

 

Olisiko evoluutiolla jokin korjaussarja tälle hallitsemattomalle ihmisperäiselle kehitykselle? Olisivatko mikrobikokonaisuus se säätäjä, joka ryhtyy jossain vaiheessa tietyn ohjelmakäskyn jälkeen käynnistymään, jolloin evoluutio suorittaa niin sanotun harvennuksen – viimeeksi se oli asteroidi – entä nyt, miten säädetään seuraavan kerran lantapaukkua ja sen määrää?

 

[2 ” … Miten maailmasta tuli rehevä? Dinosaurukset lannoittivat sen niin perusteellisesti, että tulokset näkyvät yhä, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus. Pohjois-Arizonan yliopistossa

(siirryt toiseen palveluun)

isojen dinosaurusten merkitystä yli kymmenen vuotta tutkinut Christopher Doughy on tullut siihen tulokseen, että maapallo saa kiittää kymmenien miljoonien vuosien takaisesta vehreyden leviämisestä valtavia kasvinsyöjäsauruksia, sauropodeja.

 

Isot eläimet ovat ekosysteemille paljon tärkeämpiä kuin tähän saakka on tajuttu, Doughy sanoo. Hänen mukaansa niiden merkitys on suurempi kuin niiden koko ja määrä sinänsä antaisivat olettaa … ” -Yle, toimittajana Anniina Wallius.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 154213

 

DOC paskajuttu_21102017.doc – OpenOffice Writer

PVM 21102017

 

426_3680