hki_syntyneet.jpg

Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-9638155 - 

 

...

Helsinkiläisnainen synnyttää keskimäärin vain yhden lapsen – ”Luku on aivan äärettömän alhainen”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006175112.html  - 

Ilkka Luoma 17.7.2019 - 7:20
Evoluutio loi meille vain yhden päätehtävän - se on lisääntyminen. Evoluutio sitten itse järjestelee mahdollisuudet, uhat ja kilpailun, miten laji ja populaatio menestyy biosfäärillisessä lajikeskinäisyydessä, jossa tulisi vallita keskinäinen tasapaino tai ainakin tavoite sinne. "Evoluutio rakensi itsensä kuolemattomuuteen", elämän monimuotoisuuden ohjaajaksi, joka lopultu tuotekehitti ihmisen ... 

Evoluutio loi meille lisäksi muutamia oheistehtäviä päätehtävän jatkeeksi - kasvatuksen, jotta synnytetty jälkikasvu kykenee "samoin ohjein" lisääntymään ja viemään evoluution omaa "kuolemattomuutta" eteenpäin. Tässä kohdin ihminen kehittyessään uteliaisuudestaan loi kasan ominaisuuksia, joiden summana nyt meitä elättävä biomassainen ympäristö on "ihmeissään" - kuinka tässä nyt näin kävikään, kun ilmastoa hengästyttää ... oliko yksi laji näin ryöstänyt itselleen liian suuren roolin? Miten käykään ihmisen rock' n' roll? 

Nyt vieläkin kehittyneemmissä ihmispopulaatioissa - lähinnä lännen vapauden airueillisissä kulutusyhteiskunnissa kasvuhokema vieraannutti ihmisiä lisääntymiseltä - on niin mukavaa elää itselle, kun on kaikenlaista tehtävääkin, ja taas saa kuluttaa - enemmän, nopeammin ja suuremmissa XXL-erissä. 

Osa metropoli-ihmisistä kulutushokeman maissa ja suurkaupungeissa heräsi pelkäämään huomista - mitä se tuo tullessaan. Teenko tänne lainkaan jälkeläisiä, koska olemme sotkeneet planeettamme "elinkelvottomuuden tielle". Näinkö täällä Helsingissäkin, jossa syntyvyys laskee ja hedelmöityshoitojen määrä vuosittain kasvaa ... siittiötkin sairastavat ja haluamme elää yhä enemmän itselle, ja näin evoluution meille antama päätehtävä ei tunnu enää mukavalta - sen jälkitöiltään - vielä sentään jaksetaan yhtyä - ehkäisyllä.
 
...