trumpukka.jpg

US' n presidentti Donald Trump

 

Yhdysvalloissa kova­palkkaista työtä syntyy nyt korkeasti koulutetuille – ja matala­palkka­työtä vauraita palveleville

https://www.hs.fi/talous/art-2000006093260.html - 

 

Ilkka Luoma 5.5.2019 - 10:51:

 

Talous paranee Yhdysvalloissa vain eräille - vähemmistölle. "Pienipalkkaisia" on yhä enemmän - sillä kilpailu robotteja vastaan käy yhä vaikeammaksi ja kilpailukriteeriksi jää kohta enää vain palkka (tavoitekustannus) tehdystä apu- ja hoivatyöstä. Älystä maksetaan, sillä yhä kiihtyvämpi robotiikka, automaatio ja tekoäly vaativat entistä laajempaa ja syvällisempää koulutusta ja tästä maksetaan, ja pitääkin - sillä USA' ssa kouluttautuminen ja opiskelu maksavat meihin nähden "hirveästi" - ellei saa koripallostipendiä. 

USA jää yhä vankemmin Kiinan "vangiksi" - jäljellä on enää vain ydinasevoima ja sotilaallinen hyökkäyskyky. US on periaatteissaan maailmanpoliisi, jolla on oikeus puuttua muiden sisäisiin asioihin (Venezuela, Libya, Irak ja Syyria), ja hullun rohkeasti ilmaistuna Venäjälle: "älkää tulko meidän pallonpuoliskolle" (John Boltton - pr. Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja). Kaupallisesti US on jäänyt jo Kiinan taakse ja kohta myös suunnittelun voimassa - Kiinan 340 000 joka vuosi valmistuvaa ylempää insinööriä takaavat patenttitehtailun - uutena asiana kiinalaisille. 

Nyt US' ssa menee "hyvin" taloudessa ja sen näyttö- ja vertailutaloudessa. Silti huumeet, opioidit ja mielenterveyslääkitys käy yhä voimallisemmen tämän vapauden tyyssijan kansalaisvoimille. Mistä nuo johtuvat ja mistä hyytävä massa- ja koulumurhien ketju? Ehkä rikastua ei voi lajiansa enempää? Vai kuuluuko maallinen ostovoima amerikkalaiseen vapaus- ja yksilön puolustamisen perusperiaatteisiin - välittämättä ympäristöjäljestä, mikä suurista valtioista - amerikkalaisilla on suurin - per capita.
 
...