insti2.jpg

 

 

 

Suomessa kansalaiset saivat sanoa luottamuslauseensa kyselyssä mainituille instituutioille – eräs instituutio on virkamiehistö, toinen vaikkapa poliisi ja armeija – myös aiemmin neljänneksi valtiomahdiksi tituleerattu media (aiemmin lehdistö) on instituutio. Kansalaistemme mielipide luottamuksesta mediaan oli ja on jyrkkä – media jää arvostuksessa ja luotettavuudessa pahnan liki pohjimmaiseksi [1.

 

Perinnemedia käy sotaa omaa lukijakuntaansa vastaan – huudattamalla keskenään itseään laatumediaksi. Ehkä näin, mutta tosiasiassa pinnan alta on nousemassa uusi suoravaikute – kansalaismedia, joka harjoittelee jo uutterasti totuudellisuuden, asiassa pysymisen ja oikeudenmukaisuuden kaidalla tiellä pysymistä.

 

Oikeudenmukaisuus on vaikeaa, sillä niin perinnemedian toimittaja kuin kansalaismediatoimittaja on omien uskomusten, arvojen sekä tietämyksellisen ymmärryksen (luetun ja koetun ymmärtäminen) vallassa.

 

insti4.jpg

…Tämäkin oli instituutio - presidentti-instituutio by Kekkonen

 

HS: Tuhotut instituutiot eivät uusiudu hetkessä

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005753336.html – HS-Mielipide | vieraskynä Petri Uusikylä]

 

Kommentti linkin alta tulevaan kirjoitukseen - Ilkka Luoma 13.7.2018 - 3:31

Vaikuttava kirjoitus vakaiden ja luottamusta ylläpitävien instituutioiden puolesta. Aihe on pitkän kaavan myötä jopa historiallinen. Esimerkin löydämme kaukaa Kiinasta, jossa keisareiden aikainen virkamiesnuhteettomuus oli tavoitteena miltei pyhä. Kansalaisten luottamus omaan yhteiskuntaan perustui ja perustuu yhä lahjomattomaan ja korkeaan moraaliin toteuttaa asetettuja säädöksiä. Kiinassa tätä nuhteettomuutta koettaa ylläpitää Pekingistä käsin Keskushallinto.

Virkamiehet edustivat Kiinassa pysyvyyttä, sillä lopulta meissä kaikissa asuu pieni konservatiivi, joka epäilee uutta ja ennen kokematonta.

Kiina on tänään maailman suurin talousvaikuttaja, samalla se on periaatteiltaan kapitalismarxilainen, joka on käsitteenä meille miltei sekasikiö ja Kiinassakin kokeileva. Kiinassa pysyvyyttä edustaa hitaasti kiiruhtava virkamiehistö, joka koettaa kiihtyvän kauppakasvun siimeksestä ylläpitää keisarillista perinnettään.

Byrokratia ja luottamus oikeudenmukaisuuteen kulkevat usein käsikädessä, meillä täällä Suomessakin [2. Demokratia on byrokraattista, koska olisi kannettava huolta kaikista – heikoimmistakin.

 

Viitteet:

[1 HS 12.12.2016: ”Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona… ” ~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html -

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/01/lakien-ja-sdksien-ohjaamat-virkamiehet.html -

 

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174690

 

DOC instituutioiden_luottamus_13072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 13072018

 

299_2820 – 11:41|15:00