Jähmettyneistä puolueista syntyy aktiivisia kansalaisliikkeitä
(HS/ vast.päätoimittaja Janne Virkkunen kolumnoi sunnuntailehtensä 2.sivulla demereiden ahdingosta pohtien ongelmien kumpuamista puheenjohtajista - huomaamatta, että demarit valitsevat puheenjohtajansa välillisesti ~ ehkä viimeisen kerran tulevana kesänä)
 
[ ... paperimies joutuu suureen kurimukseen, kun jo riittäviksi hamutut palkat eivät enää nouse, koska koko työpaikka alalla voi olla uhattuna - syntyy alanvaihdoksia. Valkokaulustyöväki ei puoluepolitiikkaan ole uskonut pitkiin aikoihin, oli värinä sitten punainen tai vaikkapa sininen. Demarit ovat uudistusten tiellä, seuraavana Keskusta ja sitten Kokoomus ... ]
 
Janne Virkkunen arvioi, että demareiden linjattomuusahdinko johtui puheenjohtajista - niinkin se toki on. Kolumnissa jäi näkemättä "metsä puilta", kuten ei metsäteollisuuskaan ole sitä omissaan nähnyt. Demareiden ongelma on yhteinen ongelma - emme näe huomisen yhteiskuntaamme kiihkeän näyttötalouskulutuksemme takaa. Elämä ei ole kasvavien numeroiden perässä juoksemista. 
 
Olemme kuluttaneet itsemme kaikkinensa umpikujaan. Yhteiskunnalliset -, ympäristölliset - kuin henkisetkin vaikeuksien takapaitsiot näivettävät. Päämäärättömyys muhii tuottaen mm. sosiaalisia yhteensopimattomuus- ja yhteenkuulumattomuusongelmia ympäristötasapainotekijöiden rinnalle.
 
Lopuksi kolumnissaan Janne Virkkunen toteaa pisteliäästi, että demarit saavat kerrankin muita vaihtoehtoja kuin Erkki Tuomiojan häviöt kilpaveljilleen. Tässä juuri unohtui suoran jäsenäänestyksen suora jäsenkansalaisvaikute, jota mm. Tuomioja vahvasti on peräänkuuluttanut. Poistuva - mahdollisesti SAK:n puheenjohtajaksi siirtyvä - Eero Heinäluoma vastuullisena pelikentän tyhjäksi jättäjänä osoitti myös luopumisellaan jäsenäänestyksen hiljaisen hyväksynnän. 
 
Kansanedustaja, valtiotieteen tohtori Erkki Tuomioja on demareille nyt luonnollinen valinta - hän on sillan- ja pelinrakentaja huomiselle kansalaisliiketoiminnalle. Demarit voivat nyt ottaa "varaslähdön" valmistautuen tuleviin kunnallis- ja ennenkaikkea eduskuntavaaleihin.
 
Jo nuorena riittävän radikaali Tuomioja tulee luotsaamaan yhden puheenjohtajakauden rakentaen pohjan uudelle kansalaisajattelulle. Huomenna kulutus- ja näyttötalous ei ole enää etusijalla. Vaihtoehdoksi energianälkämme jatkuvalle kasvulle tarjoutuu arvoja, joiden kulutushypetys ei käy liiaksi "luonnon päälle". Lisäksi Tuomioja on ymmärtänyt kirkkaasti, että kansalaiset eivät halua omaa kotimaataan Nato-liittoon.
 
Tuomiojan kaudella nousee joukko jo varttumassa olevia "nuoria" uusiin tehtäviin ottaakseen liikkeen johdon käsiinsä seuraavalla kaudella. Koko sosiaalidemokraattisen ideologian linnake saa käänteen useita asteita ihmisen suuntaan. Itse työ, harmonia ympäristön kanssa, kuten huomiointikyky toistaan kohtaan saavuttavat sisältöä joukkoihin, jotka nyt "liputta ja päämäärättä" tarpovat kulutustalouden ympäristöongelmien kourissa.
 
Janne Virkkunen osoitti valtapyyteellistä suurmediahegemoniaa näkemättä koko informaatioyhteiskuntaa Sanoma-linnakkeen kattoterassitoimistoista.Tiedontuotto ja -välitys kulkevat kohti suorempaa kansalaisvaikutetta. Huomisen kansalaiset suosivat tiedon pientuotannollista arvostus- ja suosituimmuuskanavien uusiokäyttöä -- ilman paperillisen tiedonkulun tarkoitushakuista ja ohjattua viivettä kuin tiedon sisällöllistä panttausta ylhäältä ohjatusta välikäsituotannosta. Toimituksellisuus tulee hakemaan aivan uusia muotoja.
 
Ilkka Luoma
 
Linkkejä keskusteluun:
 
Linkki bogille:
 
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(copyright by Ilkka Luoma 2008--- kuvia saa käyttää ylläolevan kirjoituksen yhteydessä vapaasti - kuvaus suoritettu kansanedustaja Erkki Tuomiojan puoluekokousvalmistelujen avausseminaarissa to. 7.2. klo 18-. Paikka: Helsinki, Paasitornin Juho Rissanen -sali)
 
Kuva 1
 
Teksti
Kansanedustaja Valto Koski esitti paluuta sosia(a)lidemokratian juurille arvoina - kun luokkataisteluun lähdimme. Edessämme on jakaantuva kansakunta. Lihavat lihovat entisestään ja osa nääntyy loistelamppujen alle kuin yksinäisyyteen jo nuoresta pitäen ... maalaus seinällä velvoittaa...
 
Kuva 2
 
Teksti
Vasemmalta attac ´in pj. Mikko Sauli - edusti globaaliutta - ei rahana. Riitta Myller tuli Brysselistä. Juho Saari puhui hyvin ja innostavasti. Hiilamon asia oli täyttä tavaraa --- mikäli Tuomioja ottaa heidät "rinkiinsä" - voimme odottaa muutoksen tuulia. Riittääkö keskinäinen konsensus?
 
Kuva 3
 
Teksti
Heikki Hiilamo osoittaa huomisen käsitteistöä - rakentaako Tuomioja näihin teeseihin sosiaalipolitiikkansa - näin varmaan.
 
Kuva 4
 
Teksti
Heikki Hiilamo esitelmöi Tuomiojan tukijana tästä päivästä ja huomisesta, --- mihin kansakunta menee näyttö- ja kulutusjuhlatalouden jälkeen.
 
Kuva 5
 
Teksti
Professori Juho Saari esitelmöi sosiaalisesta yhteiskunnasta - jota "kansa kannattaa, mutta ei luota". Kysymyshän kuuluu maksamisen vastuusta ja jakamisen oikeudenmukaisuudesta kuin osallistumisen inhimillisyydestä.
 
Kuva 6
 
Teksti
Puhutaan, että demarit "ukkoutuvat ja akkoutuvat" - no, ainakin tässä tilaisuudessa oli oireita nuorennusleikkauksista... :)
 
Kuva 7
 
Teksti
Tuomiojan "roadmap" julkistettiin Hakaniemessä, paikalla oli demariälykköjä kautta linjan - nuorista kokeneisiin.
 
Kuva 8
 
Teksti
Erkki Tuomioja oli riittävän radikaali jo nuorena näkemään huomisen, nyt on etsikkoaika - demarit tarvitsevat sillanrakentajan uudelle aikakaudelle. Olisiko radikaalia saada varapuheenjohtajiksi pappi ja inhimillinen ihmisyysmies Turusta kuin suvun vahvaa politiikan vainua sukupolvi väliinjättäen Heli Paasio, ... myös Turusta?
 
Kuva 9
 
Teksti
Työ on ihmisen elinvoima - työ vapauttaa, ...ajattelemaan, mutta ei ympäristöä liiaksi kuluttamaan. Työ luo yhteisöjä, työ luo yhteenkuuluvuutta. Työ on etuoikeus ja velvollisuus.
 
Kuva 10
 
Teksti
Kansalaiset ovat uteliaina ottamassa vastaan aktiivisia ihmisten ehdoilla suoraan kansalaisliikkeita - puolueet katoavat, liikkeet kasvavat.
 
Kuva 11
 
Teksti
Demarilinnakkeen valtatyhjiö - kerrankin puhtaalta pöydältä ja tyhjiltä käytäviltä. Demarien herra-, neiti- ja rouvahissit käynnistyvät ilman perinteen painolastia.