mao.jpg

 

[Tänään] Maailma mobilisoituu kahdella tavalla – kiinalaiset leviävät kaikkialle [1. 1386 miljoonan ihmisen paine on valtava. Kiinalaiset ovat joustavia, eivät isänmaallistu ulkomailla, silti pitävät tapansa, mutta sulautuvat aina ”isäntämaihinsa”, vaikka monin osin on mietinnän paikka - kuka onkaan isäntä ja kuka renki.

 

Alustetaan otsikkoa vielä tältä päivältä – artikkeli [2, joka kertoo mobiilipankista – ei siis konttoreita, eikä rahvaan hiekkaa niiden lattioilla … toisekseen kiinalaiset ovat maailman mobiilein kansakunta.

 

Kohta kaikki hoidetaan älykkäällä kännykällä ja ne älykkäimmät ovat jo itse kiinalaisilla – androideja … on One+' aa, Huaweita, ZTE' tä ja Oppoa – kymmeniä merkkejä … ja aina Androidilla*

 

 

Ote tältä päivältä – otsikolla – ”Kiinan raha haistaa menestyksen”! -Yle

[2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10248429 -

 

” … Scaranon työnä on tehdä ihmisten elämä mahdollisimman helpoksi ja mobiiliksi. Sellaisen elämän 34-vuotias Scarano haluaa itsekin: Hänellä ei ole asuntolainaa tai muita ankkureita. Palvelunsa hän tahtoo kännykkäänsä tai koneelle ilman käyntejä konttorissa. Scaranon kaltaisia on entistä enemmän kaikkialla maailmassa. Tämän on tajunnut uusi saksalainen N26-pankki, jonka asiakas Scarano on. Ja sen ovat tajunneet myös pankkiin sijoittaneet kiinalaiset… ” -Yle

 

 

[Kauan, kauan sitten] Niin, entä mitä tapahtui jo vuonna 2001?

 

Eräs aikansa tunnettu liikemies ja pankkiiri oivalsi pienen ryhmän kanssa tulevaisuuden. Operaatio oli suurisuuntainen – ei sen vähempää kuin mobiilipankki ja valmiina 2002 – prototyyppi oli käsillä 2001- toimivana, ja kyseisen suomalaisyhtiön osaamisella maksettiin reaaliajassa kännykällä ravintolalasku, siirrettiin kaverin tilille Espanjaan rahaa – sekin reaaliajassa.

 

Uskomatonta, ja tämä kaikki aikakautena, jolloin SMS-pelitti ja oli väline, kuten nyt langaton internet … vuonna 2001 ei luotettu internettiin, jopa SMS-viestien turvajärjestelmä kehitettiin … ja mobiilipankki sai arvoisensa osoitteen Suomalaisen Klubin alakerrassa Kansakoulukujalla – Helsingissä. Investointi oli suuri, mutta tulevaisuus ei vain huima – vaan käsittämättömän huima.

 

 

Kävi niin, että ZTE tuli Suomeen – ensimmäisen kerran uuden eurooppa-johtajansa kanssa, kutsuttuna … Heillä oli mukanaan malleja heidän pienistä kännyköistä, jotka natisivat. Silloin maailman mahti hymyili säälien – tuumaten liki niin, etteivät kiinalaiset noin huipputekniikkaa kuin kännyköitä voi itse suunnitella ja valmistaa **

Silloisen valtaoperaattoritkaan eivät oivaltaneet mihin maailma menee ---

 

Sen sijaan tämä mobiilipankin keksijä oivalsi mitä merkitsee yli miljardi ihmistä ja jo tuolloin elettiin maailman taloushistorian rajuinta nousua … vuosikymmen aiemmin Kiinan pieni suuri mies – Deng Xiaoping oli kehottanut kiinalaisia arvoituksellisesti menemään ja rikastumaan!

 

ZTE olisi ollut hyvin halukas tutkimaan mitä mobiilipankki merkitsee – olihan se jotain aivan käsittämätöntä tuossa ajassa, jossa näpyteltiin SMS-viestejä ja Nokialla olivat kommunikaattorinsa.

 

Symbioosia ei koskaan syntynyt suomalaisen D -yhtiön kanssa, vaikka ZTE tarjosi mahdollisuutta – eräs sovellus kiinnosti heitä suuresti, mutta sen julkituonti ei sovi vielä edes 17 vuoden jälkeenkään, sillä se on toteutettu Kiinassa – eikä kuulu meille siviileille.

 

 

[Entä nyt – vuonna 2018?] Kiina on mobilisoitunut kaikkialle

 

Kiinalaiset maksavat todennäköisesti ensimmäisinä maailmassa kaiken kännyköillä, operoivat sen kautta kulutuskäyttäytymisen ja siihen liittyvän kulutusprogressiivisen haittaverotuksen [4 – yksilöllisellä verokertymämerkinnällä [5 – reaaliajassa, jolloin ympäristökysymykset saadaan nopeutetulla aikataululla Kiinassa kuriin! [6

 

Älykännykkä on jokaisen ihmisen solmu maailmalle ja maailmalta ihmiselle. Kiinalaiset äänestävät eli antavat mielipiteensä – ja siitä muotoillaan päätöslauselmat – Kiinassa ei voida hallita lännenmiehen epäkypsällä ja vaillinaisella ”demokratialla” [7 – kun sitä ei kreikkalaisten vapaiden miesten huutoperiaatteella ole edes reaalisesti olemassa. Kiina menee menojaan – elämme jo kiinalaisten vuosisataa! [Kuva 1.] ---

 

 

Entä tuo vuosi 2001?

 

Tuolloin Suomi, suomalainen ohjelmointitaito, mobiilisoveltaminen, innovatiivisuus ja kyky nähdä huomista – jopa ylihuomista – olivat ei vain tuhannen juanin kohdalla, vaan miljardin juanin pisteessä … Se ei onnistunut, vaikka hilkulla oli. Harmi, mutta tämä tarina on tosi!

 

[* Ennuste

Kiinassa eivät toimi Whatsap, ei Facebook, Twitter eikä kohta muutkaan lännenmiehen koetukset ja yritykset tyrkyttää 20 prosentin maailman väestöosalla hegemoniaansa – yhteen maailman vanhimpaan korkeakulttuuriin - onnistu. Ei ole kaukaa haettu, jos Microsoft, Apple, Intel, Cisco, Motorola yms. amerikkalainen informaatiologistiikka ja siihen liittyvä tekniikka – poistetaan Kiinasta – ehkä Venäjältäkin, sekä ehkä monista muistakin maista … Android on pohjiltaan Linux, ja sen takana on kunnioitettu Linus Thorvalds … Nokia yritti Meegolla [8, sen ollen loistava pohjaratkaisu … sekin muuttui Jollan [9 myötä Sailfish [10 käyttöjärjestelmäksi ja se voi olla uusi alusta tuhansille miljoonille ihmisille – olemme nyt Suomessa oikeasti vedenjakajalla … nyt on osattava katsoa avoimin silmin huomista ja ylihuomista. Moni ei tiedä, että jo 2000-luvun alussa tuotannonohjausta ajettiin Suomesta Kiinaan Venäjän läpi valokaapelia pitkin (vasteaika merikaapelilla oli liian pitkä), turvallisesti – nyt tuotannonohjaus voi vaihtaa suuntaa ---

 

[** … tässä kohdin voidaan todeta, että oli yksi näkijä, joka osasi katsoa 10 vuoden päähän – ja hän oli silloinen Digia Oyj' n toimitusjohtaja ja suuromistaja Pekka Sivonen, joka tuumasi ZTE-vierailun yhteydessä, että ”emme kohta valmista kännyköitä, … ohjelmointia voimme tehdä, mutta kuinka pitkään edes sitä – en tiedä” -osapuilleen näin tuumasi tuolloinen maailmanmenestyksekäs Symbian [11 -osaaja.

 

kiina_eu.jpg

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 173135

 

DOC zte_dynexco_19062018.doc – OpenOffice Writer

PVM 19062018

 

745_6090 – 20:12