1035.

nato19.jpg

Iltapäivämedia lööppeilyä

 

***

..

Heinäkuu on mätäkuun juttujen |0 kulta-aikaa ja näin toimittajat saavat hersytellä kantojaan, ilman asiantuntijoiden tarkistavaa panosta.
 
 
Kiina on maailman väkirikkain valtion - Intian ohella
 
Kiina edustaa populaatiollaan Pallostamme noin 1,4/8,0 osuutta, kun taas meillä Naton kanssa taisteluharjoituksia juuri Suomen Lapissa käyvä Yhdysvallat saa maailmallisosuudekseen 0,33/8,0.
 
Uhkien pohtiminenkin täällä meillä - idän ja lännen vedenjakajalla on haastava ja tietämystä vaativa tehtävä, ja tähän paatokseen* nyt Ilta-Sanomat toimittajansa Timo Paunosen osalta kiihkeästi ryhtyi.
.
|0 ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008062241.html - "KIINA tarjoaa auliisti rahallista apuaan, etsii liittolaisia ja levittää lonkeroitaan lähes huomaamatta. Kiina haaveilee paluusta maailman vallaksi, ja se tekee siitä äärettömän vaarallisen kumppanin**." -IS-ote
.
--
 
Kiina on taloudeltaan IMF' n tutkimuksen mukaan jo maailman suurin talous vuodesta 2017 (bkt/PPP) alkaen, ja tämä herätti omassa kaikkivoipaisuudessaan nukkuneet läntiset demokratian ja sananvapauden valtiot todellisuuteen - oli alkanut Kiinan vuosisata, kuten laatu-amerikkalainen aviisi The Newsweek kannessaan totesi vuosia sitten: "The China's Century".
 
Suomelle suurin uhka on puolueettomuuden maailmalliskäsitteen menetys, sillä Suomi teki itselleen kohtaloksi - kansalta ja eduskunnalta kysymättä Nato-Isäntämaa pöytäkirjan |1, joka mahdollistaa US/Naton taistelu- ja sotaharjoitukset täällä meillä - tuon idän jättiläisen vieressä - 1300 kilometrin matkalla.
.
 
 
Erityisesti pohjoinen ulottuvuus vaatii paljon tietämystä, ymmärrystä kuin suurvaltapolitiikan tuntemusta
 
Kiina luo omia kauppareittejään - Silkkiteitä myös pohjoiseen; kyseessä Koillisväylä +, joka lyhentää merellistä yhteyttä Eurooppaan, johon muuten kuuluu myös Euroopan väkirikkain ja pinta-alaltaan ylivertaisesti suurin valtion nimeltä Venäjä.
 
Venäjä on luvannut huolehtia lähinnä rannikkonsa läheisyydessä kulkevan Koillisväylän turvallisuuden - sen kaikilta osin, sillä kiinalaiset kauppayhteydet Eurooppaan tukevat erinomaisesti venäläisten omia pyrkimyksiä ylläpitää omaa suurvalta-asemaansa muuttuvassa idän ja lännen välisessä vastakkainasettelussa.
 
Usein puhutaan talouden kaavasta: "Kiina + Venäjä > US + EU"
 
 
Entä sotilaallisesti tuo talouskaava?
 
Onkin nähtävissä Venäjän ja Kiinan kasvava taloudellinen ja ehkä myös sotilaallinen yhteistyö - tämä pelottaa läntistä ajatusmaailmaa ja yhteiskuntarauhaa, jota on takaamassa viimeisen 100 vuoden ajalta maailman sotinein valtio - Yhdysvallat. Tässä kohdin voidaan katsoa historiaan ja koettaa löytää Kiinan viimeisin sota.
 
Kiina on ilmaissut jo aiemman johtajansa - presidentti Hu Jintao' n toimesta, ettei maailmamme voida enää johtaa ja määrätä yhdestä valtiosta. Ollaan tultu uuteen aikakauteen, jossa kansojen yhteistyö yhteisten asioiden ratkaisuissa vaatii yhteistyöllistä kanssakäymistä - eikä niinkään sotimalla sisään toisten sisäisiin asioihin sekaantumisena |2.
--
 
Lappi on tekijä, joka teki meistä Arktisen neuvoston täysjäsenen, vaikka meillä ei ole metriäkään Jäämeren rantaa
 
Venäjä on myös Arktisen neuvoston täysjäsen ja Kiina siinä mukana "liitännäisenä" - oman merkittävyytensä myötä, onhan Kiina maailman suurin viejävaltio ja maailmallinen liukuhihna - tuottaen paljon sellaista, mitä lännessä halutaan - vapaaehtoisesti, ei pakolla.
 
Kiina kokee Venäjän merkittäväksi kumppaniksi - onhan Venäjä maailman suurin raaka-aine-, energia- kuin maatalouden potentiaalien aitta |3 - unohtamatta Kiinalle tärkeää makeaa käyttökelpoista vettä, jota Venäjällä on 20 prosenttia koko Pallomme suotuisasta määrästä - ihmisten käyttöön.
 
 
Suomi on kohta Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa
 
Tämä asema tuottaa meille erinomaisen lähtökohdan olla puolueeton ja sotilaspoliittisesti liittoutumaton valtio, toimija kuin uhkien hälventäjä - tämän presidentti Sauli Niinistö on erinomaisesti havainnut jo kansalaistensakin kannustamana |4 - olla "hyvien palveluksien tarjoaja" sekä tähdätä vähintäänkin kolmen suuren yhteistapaamiseen |5, jossa Kiina presidentti Xi Jinping, US' n kollega Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kohtaavat - vaikkapa Rovaniemellä.
--
 
On suuri harmi, että iltapäivämedia - tällä IS-esimerkillä sotkee kansalaisiamme ajatuksilla, joille ei löydy meille tärkeää ulko- ja turvallisuuspoliittista kontekstia, ainoastaan pelottelua, uhan luomista ja vastakkainasettelun |6 kärjistämistä.
 
 
IS-toimittaja Timo Paunonen vähättelee ja aliarvioi nyt räikeästi lukijoitamme -
 
.. suomalaisia, jotka aina vuodesta toiseen hylkäävät vähemmistöpoliitikkojemme pyrkimykset liittyä Natoon |7. Varteenotettavissa tutkimuksissa kansakuntamme estää Natoon liittymisen suurella enemmistöllä, ja puoltajiakin löytyy vain 17-24 prosenttia haastatelluista.
 
Räikeimmillään veto Naton-hurmioon syntyy Kokoomuksesta |8, jonka vaikuttajapoliitikot veisivät Suomen Natoon - ohi jopa kansanäänestyksen! Olisiko muuten Nato-Isäntämaa pöytäkirjasta pitänyt järjestää kansanäänestys?
--
 
Pohjoinen ulottuvuus - suurvaltapoliittisesti
Lapin vieressä sijaitsevat sen toisen ydinasesuurvallan - Venäjän 'viimeisen iskun, Yhdysvalloille vastineeksi uhka- ja pelotetekijät', joiden myötä (toivottavasti) estetään suurydinsodan syttyminen. Kuolan niemimaalla ovat Venäjä Borei-strategisten ydinsukellusveneiden päätukikohdat |9 - Venäjän Pohjoisen laivaston nimikkeellä.
 
Suomen Lapista on lentokentiltämme rynnäköintiaikaa noihin Borei-tukikohtiin vain noin 13 minuutin taistelulentomatka. Ei noita rynnäköintejä Suomen taholta tehdä, mutta meillä lukijat ja monet kansalaisemme ymmärtävät miksi Nato/ US -harjoittelee sotaa Lapissa - tämän toivoisi myös heräävän toimittaja Paunosen ajatusmaailmaan, kun uhkaavia ja pelottelevia kirjoituksiaan lukijoille suuntaa.
--
 
Kiina on tullut ottamaan osansa - ja vain kokonsa puitteissa ja ilman sotimista. Sodan herra on ollut jo noin 100 vuoden ajan tiiviisti USA, joka on käynyt tälläkin vuosisadalla jatkuvasti sotaa jo 2001 alkaen - Afganistanista |10 Syyriaan |11.
--
 
Kiinaa kiinnostaa kauppa - ja Koillisväylä on reitti Eurooppaan
 
Kiina olisi valmis rahoittamaan Liinahamarin sataman täyskunnostuksen - motiivina Suomen sotilaspoliittinen liittoutumattomuus! Moskova tietää nämä suunnitelmat. Venäjälle olisi eduksi jos Liinahamarista rata johtaisi Venäjän puolelle; Liinahamari voidaan vuokrata yhteyksineen Suomelle, kuten Saimaan kanava.
 
Toinen Petsamon Liinahamarin ratayhteys voisi olla Jäämeren rata, jota ei ole vielä rakennettu; tällä voisi olla suuri merkitys alueellisestikin, radan jatkuessa Tallinna tunnelin kautta Viroon ja muualle Eurooppaan. Tämä olisi merkittävä avaus Suomelta - olla tukemassa kokonaisvaltaisesti Koillisväylän toteuttamista myös omaksi edukseen |12.
 
Nyt olisi havaittavissa - "tähtien ollessa suotuisassa asemassa" - Suomelle tunnustettua asemaa maailmallisena 'pohjoisen sveitsinä' (puhutaan sveitsittymisestä), olla aina puolueeton havainnoitsija, hyvien palveluksien tarjoaja toisten sisäisiin asioihin sekaantumattomana ja luoda yhteyttä presidentti Urho Kekkosen ETYK 1975 elämäntyöhön |13 - saaden uudelleen tunnustettu asema puolueettomana idän ja lännen tuntijana - olla kattamassa pöytiä idän ja lännen välille. Tämähän lienee TP Niinistönkin tavoite?
 
..
EKSTRA
Menetimme erään aloitteen Sveitsin Genevelle
 
..
Artikkelin viitteet ja linkit
.
 
--
 
 
..
PS. Kemijärven lentokenttähanke oli heitto Kiinan suunnasta, mitään Kiinan Keskushallinnon ohjetta asialle ei ollut ja toisekseen Kiina saa tuon tutkimuskentän mahdollisuuden Venäjältäkin - liittyen Koillisväylään! Kemijärvi oli pallo Suomelle, jolla testattiin meidän ulkopoliittista kanto- ja käsityskykyä. Sen sijaan Kemijärvi kiinnostaa Kiinaa nyt uudestaan, siellä olevien täysin uusien metsäteollisuuden tutkimushankkeiden vuoksi (Vatasen teollisuus Oy). Tämä sopii meille (toistaiseksi) sellunkeittäjille hyvin, koska Kiina on maailman suurin selluloosan ostaja, mutta kuinka kauan - se on monille kohtalon kysymys.
 
 
...
TIEDE  85/262SUOMI24  |