sinovac.jpg

Kuva: China’s vaccines better suit Africa, LatAm due to ‘lower costs, easier logistics’ -

https://www.globaltimes.cn/content/1208668.shtml  - 

 

 

 

YLE: "

Afrikassa rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin – Jakeluongelmien vuoksi vanhaksi menneitä rokotteita joudutaan tuhoamaan

Helmikuussa käynnistetty WHO:n johtama Covax-ohjelma pyrkii toimittamaan 600 miljoonaa koronavirusrokotetta Afrikkaan.

"

 

...

Kiintoisaa YLE-kirjoituksessa [ ~  https://yle.fi/uutiset/3-11889938 - ] oli se, ettei se juurikaan käsitellyt kahta merkittävää "itäistä" Koronan taltuttajaa - kiinalaisten viittä rokotevalmistajaa kuin Venäjän Sputnikkiakaan - Afrikkaan vienteinä. Jossain muualle oli "itäisten maiden (Kiinan ja Venäjän vientiä kutsuttu politiikan teoksi - kehitysmaiden kustannuksella).

 

On kuitenkin tosiasia, että niin Venäjän kuin Kiinan rokotevalmisteet ovat jo Afrikassa, jopa aiemmin kuin läntisten maiden valmisteet. Osaksi Kiina on antanut kehitysapuna Sinovac rokotetta jopa ilmaiseksi - tosin lännestä se nähdään tarkoitushakuisena vastavuoroisuuden pyyteenä - ehkä edellytyksenä!

 

Tänään Kiina on rokottanut lukumääräisesti yhtenä eniten rokotettaan - varsinkin omiin kansalaisiinsa. Tietoa mahdollisista seurannaisvaikutuksista ei ole tiedossa.

Ensimmäiset Afrikkaan lentäneet Korona-rokotteet olivat juuri Kiinasta ja Venäjältä. Miksiköhän tässä laatumedian uutisessa ei tuota "lentoa" haluttu nähdä uutisoinnin arvoiseksi?

Olisi yllättävää, jos jopa Koronan taltuttamisessa - maailmallisena kaikkia koskevassa ongelmassa - koetettaisiin rakentaa idän ja lännen välistä vastakkainasettelua. Syynä itäisten rokotteiden "vähättelyyn" voisi olla luottamuspula ja epäilys, ettei sada täyttä tarvittavaa tietoa rokotteiden kehittelystä, testauksista kuin tuloksista.

 

Afrikka on lähes kokonaan entistä Länsi-Euroopan kolonisaatiota, vasta 1960-luvun alkutaipaleilta alkoi afrikkalaisten itsenäisyysaalto. Tänään Afrikka on täynnä kehitysmaita, joiden merkitys kehittyneille länsivaltioille on raaka-aineiden osalta hyvin merkittävä.

Nyt jos koskaan olisi mahdollisuus maksaa velkaa aiemmista ryöstöistä, orjuutuksesta kuin hyväksi käytöstä - tuottamalla merkittäviä määriä rokotteita juuri lännen maista.

Se, että Kiina oivaltaa viedä omia rokotteitaan, ei pidä lännestä nähdä etuiluna ja Afrikan haltuunottona, vaan apuna yhteisessä taistelussa maailmallista suurongelmaa - koronallista virusmaailmaa vastaan.

Afrikka on huomenna eräs väkirikkaimmista maanosista, ja siellä olevat hallitsemattomat ongelmat saattavat tuottaa juuri EU-Eurooppaan valtavat määrät pakolaisia - entisiin isäntämaihin.

Korona on yhteinen ongelma, ja sen taltuttaminen edellyttää maailmallista yhteistyötä - myös idän ja lännen välillä.

Korona-uutisoinnin yksipuolisuus ei ole vain YLE' n ongelma, vaan toinen tunnettu laatumedia HS: "Viisi firmaa luo maailmaa pelastavaa rokotetta ... " 16.4.2021 [ ~  https://www.hs.fi/talous/art-2000007924122.html - ] ; jutussa ei mainittu sanallakaan kiinalaisista ja venäläisistä rokotteita kehittävistä | valmistavista yhtiöistä.

..

Selitteeksi YLE-uutisoinnin yksipuolisuudesta ei riitä se, että jutussa käsiteltiin vain ja ainoastaan WHO' n alaista Covax-ohjelmaa, jossa rokotteita halutaan viedä myös köyhiin maihin, etteivät rikkaat hamua kaikkea itselleen. Kehitysmaat edustavat ylivertaista enemmistöä maailmallisesta ihmispopulaatiosta!

 

.

HS: "

Viisi firmaa luo maailmaa pelastavaa rokotetta – tällainen bisnes koronarokote on lääkejäteille ollut

Astra Zeneca ja Johnson & Johnson myyvät koronarokotteensa omakustannushintaan. Jotkut yhtiöt ovat tehneet rokotteilla suuren tilin.

"

 

 

...

994 | 1912