(Media on vaahdoksissaan, kun eduskunnassakin on miehiä ja naisia, joilla arvot risteilevät varpaista hiuksiin ja kieltämisestä häpeilemättömyyteen --- mm. YLE/A-talk)
 
[ ... ikiajat miehet kuin naisetkin ja eläinkunnassa urokset ja naaraat ovat viekoitelleet itselleen parittelukumppania. Eläimistä poiketen ihminen puki päällensä joko häpeästä tai vilusta. Ihmiset ovat lisäksi kulttuurillisesti hyvin eri tavoin arvostaneet koskemattomuutta, hyveellisyyttä ja huomioivaa kohteliaisuutta sukupuolien välisessä kanssakäymisessä ... ]
 
Markkinatalous on kilpailutalous - jatkuvasti lisääntynyt jonotus rintojen suurennusleikkauksiin kertoo kilpailun koventuneen. Luonto loi mekanismeja, signaaleja ja hormooneja turvaamaan luonnollisen suvunjatkannan. Miehet katsovat, tutkivat ja tekevät havaintoja kuten naisetkin. Nyt syntyi riemu, kun kansanedustajatkin ovat huomanneet toisensa. Eduskunnassa tapahtuu kaikki se mitä yhteiskunnassakin, onhan se pienois-suomi.
 
Vuosituhansien ajan on aina ollut koko eläinkunnassa juoksuajat - toisilla se on harvoin ja toisilla jatkuvasti. Lisääntyminen on elinehto kullekkin lajillensa. Ihminen eläinkunnan osana on innostunut asiassaan niin kiihkeästi, että synnytti kierron, joka asetteli hormoonit toimimaan jatkuvasti. Olemme elinvirtauksiemme ohjaamina yritteliäitä kuuntelemaan vähintäänkin alitajuisesti kehomme kutsuja ja "ääniä".
 
Laskeutuessamme puista meille syntyi myös "tapoja". Tavat ovat aina toivottavasti toisen huomioimista kohteliaalla ja arvostavalla tavalla. Tuotamme mielihyvää kanssaihmisillemme, jos otamme huomioon heidän erilaisuuden, yksilöllisyyden ja tarvehaun. Elämä on kanssakäymistä, varsinkin eduskunnassa missä 1000 ihmistä on kansalaisten pienoiskoossa kokoontunut kuitenkin vain noin hehtaarin alueelle. Likeisyys synnyttää jo luontaisesti erilaisia jännitteitä ja reviiriylityksiä.
 
Miehen tulee kunnioittaa elämän synnyttäjää. Turvasatama, missä jakaantuminen alkaa - on ottanut miehisiä rooleja enenevässä määrin. Yhteiskunta on tasa-arvoistumassa. Miehille on jäänyt vain testosteroniryöpyt muistuttelemaan paineista, jotka vuosimiljoonien ajan ovat aika-ajoin kehoittaneet uroksia tikanpoikina puihin kiipeämään. Tuota miehistä ominaisuutta useat naiset käyttävät enemmän tai vähemmän tietoisesti hyväkseen. Nainen pukeutuu omin sanoin itseään varten, monien miesten mielestä taas pukeuma on merkki ja viesti kauneudesta, ominaisuuksien esille tuonnista ja huomion herättämisestä.
 
Islamistien tiukimmat kannattajat pukevat naisensa täysin peittävään asuun, jottei lihallista himoa pääsisi syntymään. Kuinka burkha istuisi suomalaiselle naiskansanedustajalle? Miesten signaalinälkää voidaan tietysti kahlita ja padota. Hyörypannukin räjähtää jos varoventtiili jää jumiin, siksi olisikin hyväksi koko lajikehitykselle, että paineistuksen tasaaminen kanavoidaan sopivasti, kohteliaasti ja arvostavasti kunnioittaen toistaan. Herkkyys tahdikkuuteen tuo myös useasti ne voiton hedelmät - tahdikkuuteen kuuluu myös toisen "säätyisyyden" arvostus. 
 
Implanttikaupan kiihtyessä herää kysymys - kuka ja miksi mitäkin tekee ja tavoittelee. Liika hurskastelu ei kuulu asiaohjelmiin. Rehellisesti luontainen hengen ja fyysisyyden arvostus antaa suurimman sijan tarpeille, jotka rakentuivat voimakkaimmiksi ominaisuuksiksi jo vuosimiljoonat sitten. Anna arvo ja kunnioitus lähimmäisellesi ja ole tahdikas - kunnioita ja osoita pidättyvyyttä torjuntaa kohdatessasi. Keskustelu ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä on alkanut - niin miehet kuin naisetkin voisivat tässä mennä itseensä kukin omissa pyrkimyksissään. Kohtuuskin on keksitty.
 
Ilkka Luoma