1048.

menzies.jpg
 

..

 
48x48_20191004131740879.jpg


 

08.09.2021 - 10:41

 

Kiina vaikuttaa maailmaamme tänään suhteella 1,4/7,9 - niin hyvässä kuin pahassa - lähinnä absoluuttisena ympäristöpäästäjänä


Kiinan ylin johto on vakuuttanut kommunismin olevan vahvasti ajassa, pitäen valtaa, opastusta kuin ohjausta 1403 miljoonalle kiinalaiselle -

.. Kiinan yli miljardin väestöä ei voida opastaa tuleville vuosikymmenille läntisten keskeneräisten demokratiasääntöjen avulla - aika ei yksinkertaisesti riitä pitkäkestoisiin eipäs-jupas komiteoihin!


.
HS ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008234030.html -
"Kiinan johto karsii nyt ”hömppää” ... "

Maailmamme tulee kokemaan ennennäkemättömät haasteet seuraavan 50 vuoden aikana - niin idässä kuin lännessä; ympäristökriisi ei tunnista valtiorajoja.


Kiina on ainoa tiedetty valtio, jolla on niin kutsuttu 100-vuotissuunnittelu, tämän tarkoittaen elämisen mallien ulottumista aina 2120-luvulle saakka. Näin Kiinan on jo nyt suunniteltava reittejä kansakunnalleen miten tuonne 2100-luvulle suunnistetaan ja se tarkoittaa ehkä aivan uusien yhteiskuntamuotojen kehittymistä - suurongelmien edessä (?)Kiina on tänään maailman suurin talous - IMF 2016: BKT/PPP
[ ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - ]

Kiina on myös maailman suurin viejävaltio ja yhä enemmän parviälyllisesti kehittyvä tuotantokoneisto - monin osin maailmallinen varustaja, täyttäen läntisen maailman turhaakin kysyntää.

Kiina käy kauppaa - ei sodi; viimeinenkin sota on vuosikymmenien takaa - Vietnamista - us-johteisen Vietnamin kiehunnassa, jossa läntinen maailma koetti torpata kommunismin leviämistä - epäonnistuen siinä, kuten nyt näyttää käyvän myös Afganistanissa.Kiina ottaa myös oppia - niin hyvässä kuin pahassa!

Kiina on laskenut läntisen maailman reliikkejä mailleen - muun muassa McDonalds, jonka erityisyys näkyy jo lapsiperheiden ruokailutottumuksissa, tuottaen sitä samaa ylipainoa lapsille kuin lännessäkin - tälle tehdään nyt loppu.


--

Monille muillekin läntisen maailman "hapatuksille" tehdään rajat ja päätepysäkit - lopullisesti.
 
Nuo läntisestä maailmasta otetut kokeilut eivät toimineet kiinalaisessa yhteiskuntamallissa, joka on kulttuurillisesti eräs maailman vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista.
--
 

 

 

Kertausta historiasta?

Kiina oli tämän päivän tilassa jo 1400-luvun alussa, kun keisari Zhu Di purjehti maailman merillä - Australiaa, Intiaa, Arabian niemimaata kuin Afrikkaa myöten; ollen tuolloinkin maailman suurin - kunnes keisarin kuollessa "mahdoton tuli vetävän käteen" ja keisarin hovin virkamiehet (=mandariinit) laittoivat rajat kiinni - entä tänään, lopulta?

.. hävittäen samalla dokumenttiaineiston, mikä kertoi maailmallisten merimatkojen tapahtumista - siksi emme tarkoin tiedä missä kaikkialla tuo silloinen "kiinalainen kauppakoneisto" vieraili (Gavin Menzies ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001787610.html - ) - tuolloisen maailman suurimpina kauppalaivastoina.

Yongle emperiour ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Yongle -
--

 

.

 

 

 

.

Entä nyt, kun länsi käy yhä kovenevaa vastakkain asettumista itää vastaan |* - USA:n jo julistaessa Kiinan ykkösvihollisekseen? |a

Länsi löytää kaikki mahdolliset syytteet, väitteet kuin "todisteet" Kiinan pahuudesta, vakoilusta kuin kaikesta sellaisesta, jotka ovat läntisen maailman paperille kirjoitettuja hyveitä.

Vanha pappi sanoi kerran: "Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin sanon"

-näinkö länsi ojentaisi Kiinaa, jonka maailmallisuusvaikute on jo yksin suurempi kuin lännen etuvartio USA + EU. Mikä antaa oikeuden demokratian ihannemaista opastaa suurempaansa - onko se jokin demokratian vähemmistöoikeus?

..

|* https://keskustelu.suomi24.fi/t/17107492/lannenmies-kay-vakevaan-hyokkaykseen-itaa-vastaan! 

|a https://yle.fi/uutiset/3-12093775 

|a ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008211691.html - Kiinalla voisi olla oppi yli kaiken -

.. se olisi viesti sekaantumattomuuden ja sotkeutumattomuuden tahdikkuudesta muita vieraita itsenäisiä kohtaan.

Kysymys kuuluu: Miksi länsi sekaantuu vieraiden asioihin - onko lännen kirjoitetut hyveet niin voimallisia, että enemmistön tulisi niihin taipua, vaikka asein ja väkivalloin - vielä vähän aikaa olevan maailmanpoliisi Yhdysvaltojen sotakonein - Afganistan, Irak, Libya ja Syyria -eräitä mainitakseni ja kaikki vielä tällä vuosisadalla.


Miksi lännestä löydetään kaikki se näykkiminen ja nokkiminen - miksi täältä kumuloituneen ympäristöhaittajäljen mahtimaista sormi kääntyy Kiinan suuntaan

- eikö samalla huomata peukalon todellisuutta, ojentuen itseään - länttä kohden.
Vaikka ihmiskunta on nykytiedon mukaan homo sapiens' na lähtenyt liikkeelle yhdestä paikasta -

.. Afrikan Etiopian ylänköjen apinalaumoista ja näin meidän kaikkien kantavan yhteistä perintöä ja nykyajan rasitetta, joka ei tunne valtioiden rajoja - tulevaa ympäristökatastrofia Elämänmuotojen voimakkaana kaventumisena .. niin, eikö nyt viimeistään olisi aika keskittyä yhteiseen ongelmaan ja näin jätettäisiin läntinen näykkiminen ja nokkiminen pois -

.. löytäen sellaisen sävelen, jossa yhteisesti ponnistaen löydämme ratkaisut ylläpitämään Elämän voimaa kaikille - oli yhteiskuntamalli sitten lännestä tai idästä |**.

[1] > [2]

 

|  SUOMI24  |  TIEDE  |  TIEDE  |  IJL-BLOG  |  AUKUS  |  |** LINKKI  |

 

.

EKSTRA 1

 

YLE: "Moraalikampanjaa käyvä Kiina laittaa julkkiksia kuriin: "Rahanpalvonta, hedonismi ja äärimmäinen individualismi" kielletty" ~ https://yle.fi/uutiset/3-12091542 

 

 

>>>
 

39217

...

 

[2]

 

|** Valtion ja valtioryhmän ellei koko maailman kriisiytyessä - on päätöskoneistojen oltava suoraviivaisia ja nopeita (ja näin riskejä ottavia), mutta tapahtumasykliltään sellaisia, että ehditään tehdä korjausliikkeitä - demokratia ei ehdi - autoritäärinen määrätietoisesti huomioiva johtajuus ehtii - riskien kasvaessa, mutta kun muuta ei enää ole!
..

Mikä tekee reviiripuolustuksen nyt näin kiihkeäksi, että se siirtelee sota- ja taisteluvoimia maailmallisessa kierrossa, ylläpitäen uhkaa ja sodan todellista mahdollisuutta - eikä vain sodan, vaan suursodan, jossa ei sitten enää voittajaa ole.Missä piilee ihmiskunnallinen itsesuojeluvaisto?

Itsesuojeluvaisto voisi konkretisoitua kasvuhokeman jäätymisenä ja alkavan (kulutus)vähentämisen todellisuutena, kun rajallisesta ei voida loputtomasti nyhtää.

 

.

 

[3]

PS. Kaikki kolme suurvaltajohtajaa [ https://www.tiede.fi/keskustelu/78192/kolme-suurta-suomeen-presidentti-sauli-niiniston-tayttymys - ] Suomeen - Rovaniemelle Arktisen alueen erityisyyttä suojelemaan - yhdessä: presidentit Kiinasta (Xi Jinping), Venäjältä (Vladimir Putin) ja Yhdysvalloista (Joe Biden) - nämä kolme voivat yhdessä "pelastaa maailman".

Ehkä näin Suomen johdattelemana "hyvien palveluksien" [ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/02/suomi-tarjoaa-mielellaan-hyvia.html - ] myötä EU' llekin löydetään rooli tien näyttäjänä kohden uutta uljasta maailmaa.Varsinkin Kiina on hyvin kiinnostunut EU' n kehityspolusta ja sen mahdollisesta demokratian kehityksestä kohden todellisempaa mitä se nykyään keskeneräisenä on ...?

Tänään voimme tarkastella yhteiskuntamallien saavutuksia viimeiseltä 150 vuodelta - niin ympäristöjäljen jättäjinä kuin elämisen malleina, missä mitenkin ja varsinkin lännen materiaaliskulutuksellisuuden voittokulkua markkinataloutena, kasvuhokemana ja näyttö- ja vertailutaloutena - tiedämme aikaansaadut ongelmat - kumuloituneina.

Kannattaako tätä lännen kehityskulun mallia enää jatkaa - ja ehkä tämä on juuri Kiinasta nyt oivallettu vastuuna 1403 miljoonasta kansalaisestaan - sellaisinkin ottein, joiden riuskuus tuo tuloksia koko väestölle! Kiina on jo maininnut halunsa ottaa ymristökorjaajan johtajuus - Kiinan korjatessa kaikki omat ympäristöongelmansa vuoteen 2060 mennessä -


.. riittääkö aika, kuuluu se viimeinen kysymys!