hitlerstalin.jpg

Eipä juuri nimiä kaipaa - Hitler ja Stalin

 

Kysely: Stalinin suosio Venäjällä huippulukemissa

Ilkka Luoma 16.4. 19:51
Stalin oli puhtaasi itsevaltias, ja iloitsi, kun Lenin poistui lopullisesti - ennenaikojaan - johtajan paikalta. Lenin oli ennen kuolemaansa kuulemma todennut, ettei Stalinia saa päästää johtoon. Entä jos ei oltaisi päästetty - tästä voi aloittaa ikuisen jossittelun. Tosiasioita katsoessamme, huomaamme Stalinin yhtenä ajaneen itsenäisyyttämme - hänelle oli tärkeämpää proletariaatin internationaali - ei niinkää kansojen itsemääräämisoikeuden peittoaminen - vain työväen yhtyminen oli tavoitteena kirkkaimpana. Stalin lupasi suomalaisille itsenäisyyden jo marraskuussa 1917 ja yhtenä sen allekirjoitti 4.1.1918. 

Stalin oli vahva ja yllättävä persoona; hän osasi pitää lähimmätkin valppaina; eikä aina kukaan tiennyt mitä "isäntä" tekee. Venäläisillä oli kiistaton johtaja, joka ihannoi Saksan kolmannen valtakunnan diktaattoria Adolf Hitleriä - aina kesän alkuun 1941, jolloin Hitler "yllätti" Stalinin, tai sitten ei, vaan Hitler ajoi varomattomasti Stalinin asentamaan miinaan*, jo 1939, kun junailtiin Molotov-Rippentrop sopimus, jonka liiteosiossa Suomi sijoitettiin Baltiaan! 

Stalinin viha oli Berliini-kohtaista, sinne oli kiire, juuri hänen piti valloittaa Hitlerin pääkaupunki. Suomen rintamaltakin tuli suunnitellusti kiire - Stalinin halutessa Suomen pois sodasta, jonka Jatkosotana aloittimme Saksan Hitlerin rinnalla kesällä 1941, osana operaatio Barbarossaa. Suomalainen viritys erillissodasta on vain tunnustamattomuuden sivutuote, joka on jo poispyyhitty tutkijoiden mielistä. Stalin tiesi tarkasti Suomen suunnitelmat jo Herman Göringin viestistä ennen Talvisodan loppua: "tehkää rauha Stalinin kanssa, saatte kaiken korkoineen takaisin". 

Stalin määräsi, ettei Mannerheimiin saanut koskea sotasyyllisyyskysymyksin. Stalin arvosti suomalaisia, vaikka tämä on hyvin vaikeaa täällä meillä tunnustaa. Erityisesti J.K.Paasikivi oli yllättäen arvostuksessa mukana. Stalin oli ainoa voittamattomana poistunut II Maailmansodan johtaja - vain oma lopun epäluuloisuus kukisti hänet.
 
...