lue.jpg

 

 

Vanhemmat: näyttäkää esimerkkiä ja lukekaa kirjoja

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006095428.html - 

 

Ilkka Luoma 7.5. 9:49
Tähän HS-tekstin otteeseen kulminoituu kokonainen elämäntapamuutos: " ... Lukemisen pitäisi olla elämäntapa. Sen sijaan monen nuoren elämäntapana näyttää olevan ruudun tuijottelu ... ", joka on entisestään luku- ja sisällön ymmärtämistaidon paha vihollinen. Tänään nuorten lukutaito ja luetun ymmärtäminen ovat heikkenevällä polulla - ei tietenkään kaikkien osalta - luovimmat ja ahkerimmat ovat aina ymmärtäneet, miksi käymme koulua. Lapset kasvatetaan paljolti kotona ymmärtämään miksi jokin on näin ja noin - isän ja äidin toimesta, yhdessä ... 

Kuvaruutuaika kasvaa koko ajan - on televisio, on tabletti ja on kännykkä - ovat täynnä manipuloivia ja "opettavia elämäntyylejä" kaventamaan ulkoisesti maailmankuvan kokonaisvaltaista muodostumista. Lapset ja nuoret saattavat yksipuolistua, vaikka yhteiskunta monimutkaistuu ja monihaarautuu. Mitä pitäisi tehdä? 

Ruutuviippailun aikaa tulee kaventaa, ja lukemista aidolla tavalla kirjasta tukea - kun lukutaito aukeaa. Ruutuaika tosin voi kehittää lukutaitoa, englannin kielen ymmärrystä, mutta luova ja looginen ajattelu kuin ratkaisukeskeinen ongelmien sietokyky ei kehity tuijotettaessa mainoskyllästeisiä ja manipuloivia hollywood-tuotantoja. 

Uteliaisuus on luovuuden lähde 

Ole itse utelias ja tartuta se lapsiin ja nuoriin. Kysyvä ei eksy - vaan ovet aukeavat. Google on toki tässä erinomainen väline etsittäessä tietoa, jopa ratkaisuja - ja se kulkee aina taskussa, kun kännykän aika koittaa. Kännykkä eikä tabletti ole itsessään ratkaisu, vaan se, miten sitä käytetään. Vanhan ajan kirja on keskittävä lukukokemus - ja sopivilla kirjavalinnoilla keskitetään lasta ja nuorta iskostumaan yhteen asiaan tarkasti ja huolella. Keskittyminen on nykyaikana tae onnistumiselle, sillä liika "hälinä, tohina ja pöhinä" harmostuttavat ja näin ote karkaa keskittymisestä, joka taas monimutkaistuvassa ratkaisumaailmassa on suuri ongelma.
 
 
...