kauppasota3.jpg

The China' s flag

 

HS:

Kiinassa saa tottua uteluun yksityis­elämästä: paljonko tienaat, ethän satu olemaan raskaana?

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006138096.html

 

Ilkka Luoma 11.6. 15:09

[2005] He ovat historiassaan tottuneet järjestämään eläkeasiat itse lapsiensa kautta. Elämän rikkaus on noussut jälkeläisistä; pojilla on ollut vaikuttavampi asema ja nykyisessä säännellyssä perhepolitiikassa muhiikin tulevan ongelman siemenet. Ongelmien hoidossa Kiina on alussa hidas, mutta liikkelle päästessään uskomattoman tehokas. SARS epidemian pelättiin nujertavan kiinalaisen hallintojärjestelmän, mutta kun koneisto lähti liikkeelle, se yksinkertaisesti mobilisoi koko yhteiskunnan asian hoitamisen taakse, onnistuen. 


Tarvittaessa tai komennettaessa yhteen hiileen puhaltamisessa piilee Kiinan voima 

Kiinalainen purnaa paikallishallinnolle, mutta luottaa Pekingin keskushallintoon. Onkin totta, että keskushallinto ymmärtää Kiinan meille käsittämättömän suuret haasteet; energia (rakennetaan 40 uutta atomivoimalaa), ilmansaasteet (tehdas pysäytetään hallintokäskynä jopa yhden vuorokauden aikana), vesiongelmat (8000 vedenpuhdistuslaitosta vuoteen 2020 mennessä) ja kaikkien tuntema maailman suurin patotyömaa, jonka energian tuotos tullee olemaan noin 15 Olkiluodon atomivoimalaa. 

... 

Yleinen toteamus kiinalaisuudesta on sen käsittämättömyys 

Näin selitetään, koska ei jakseta perehtyä heidän ominaispiirteisiin. Kiinalainen on samanlainen ihminen kuin Suomessa tai Ruotsissa; he arvostat luotettavuutta ja ystävällisyyttä. Kiinalainen eroaa merkittävästi siinä, ettei toista nolata; kasvoja ei voi menettää kuin kerran. Kasvot ovat kiinalaiselle elämän peili ja tuohon peiliin ei voi sylkeä, koska kantajansa mieli ja sielu ei sen jälkeen näy enää puhtaana ja kirkkaana. 


Suomessa pelätään, että kiinalaiset kopio kaikki meidän keksinnöt 

Pelko on osin aiheellinen, sillä kiinalainen on hyvin utelias ja innokas oppimaan uutta. Keksinnöistä puheenollen, väitetään kiinalaisten keksineen paperinvalmistuksen ensimmäisenä. Kaikkissa maissa on harjoitettu tarkkanäköisyytta tosiaan kohtaan.
 
...