py%C3%B6rremyrsky.jpg

Kuva: ~ https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/pyorremyrsky-tappoi-seitseman-usassa/171704/  - 

 

...

Bahamasaarille iskenyt Dorian on kaikkien aikojen toiseksi voimakkain Atlantille iskenyt hurrikaani –”Surullisin ja kauhein päivä elämässäni”, kuvasi pääministeri

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006224070.html  - 

.

Ilkka Luoma 2.9.2019 - 8:39
Puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta, mutta se on vain yksi merkittävä osa hyvin monimutkaista elokierrosten keskinäisvaikuttamisten verkostoa. 

Ihmiskunta on puskenut ilmakehään valtavat määrät aiemmin miljoonia vuosia kätkössä ollutta hiilijaetta, joka on synnyttänyt hiilidioksidia kiertoon, joka toisaalta on välttämätöntä biosfäärin kasvulle - hiilidioksidi on yhteyttämisen osa, josta muodostuu edelleen meille välttämätöntä happea - hengitettäväksi. 

Ilmakehän lämpenemisen lisäksi vähemmän on puhuttu valtamerten lämpenemisestä. Näin on tapahtunut, ja erityisesti syvällä valtavien vesimassojen yhteydessä. 

Tiedetään, että trooppiset myrskyt - hurrikaanit, monsuunit, taifuunit - mikä missäkin päin maailmaa - tarvitsevat tietyn lämmön - syntyäkseen. 

Nyt tuo lämpöraja (~27 plus-astetta?) saavutetaan yhä useammin ja yhä korkeammalle Celsius-aseteikossa -> näin trooppisten supermyrskyjen määrä kasvaa. Niin meri vastaa, kuin sinne kaadetaan - tässä lämpökuormaa. 

Tosin tuo hiilidioksidin imeytyminen meriin on välttämätöntä viherplanktonille, joka taas tuottaa suurimman osan hengittämäämme happea! Mitä ilmeisimmin viherplanktonin elollinen määrä on lajien biomassoista suurin (?) 

Maapallon erilaiset kiertojärjestelmät ovat meille tarkasti ottaen paljolti tuntemattomia - ja niin monimutkaisia, ettemme ole edes löytäneet kaikki yhdistepisteitä, missä synkronoitumisten toiminallisuudet kohtaavat. 

Se on varmaa, että päästämämme hiilijakeiden muunneltu määrä ilmakehään ja meriin, vain parissa sadassa vuodessa on varma vaikutin nykyisiin tapahtumiin. 

On huomattavaa, että itse biosfäärilliseltä luonnolta meni kymmeniä miljoonia vuosia tuon hiilijakeiston "paineistaen valmistamiseen" maanpoveen, jonka puskimme elomme ilmoille vain parissa sadassa vuodessa. 
... 

Btw. Uutisointien poljennosta voisi hahmottaa ainaista superlatiivien odottelua - ikäänkuin haluttaisiin yhä dramaattisempien tapahtumien virtaa
--- 
 
...