afganistan.jpg

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2012100116144722 - 

 

 

...

HS

Yhdysvallat saattaa palata neuvottelupöytään Talebanin kanssa Afganistanissa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006190484.html  - 

...

Ilkka Luoma 1.8.2019 - 14:35
Tunnetusti US hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001 - 9/11-terrori-iskun siivittämänä. Nyt Afganistanin nykyajan toinen sisällissota ulkoisin taistelujoukoin on jo amerikkalaisille pidempi koitos kuin kuuluisa tv-sota Vietnam, jossa US "hävisi" ja Vietnam yhdistyi ja voi tänään hyvin - oikeastaan pulskasti, kun Kiina siirtää sinne paljon omaa tuotantoa. 

Voisimme kysyä, onko Afganistaninkin osalta pieneltä pätkältään Kiina rajanaapurina opastanut US-presidentti Donald Trumppia ... Mene ja tiedä, onko täälläkin Pekingin tiekartta jo voimistumassa? 

Afganistan oli Neuvostoliiton lopun alkua. Afganistan oli venäläisten "Vietnam", kuten silloinen US-pr. Jimmy Carter ilmaisi: "Saipahan Moskova nyt oman Vietnaminsa". Kornia oli se, että US aseisti ja tuki Neuvostoliiton Afganistan-vastustajaa Mujahideen-kapinallistaistelijoita asein, rahalla ja tiedustelutiedoin 1980-luvulla. Mujahideen oli nykyisten talebaanien edeltäjä, siis Taleban-liike peri mujahideenien yhteiskuntamallin - puuttumatta siihen tässä sen enempää. 

Meitä suomalaisia Afganistan koskettaa suoraan - olemme tuon ulkoisen sisällissodan osapuoli, olemmehan osa US-johteisen Nato-operaation sotilasvoimaa ja siis sodan osapuoli, kuten Suomesta monet asiantuntijat ovat todenneet. Miksi olemme sotilainemme Afganistanissa? 

Trump on vaalilupauksessaan kertonut tuovansa omat sotilaat maailmalta kotiin, siispä vaalilupausten lunastamisen aika on koittanut. Ehkä Kiina oivalsi tämän ja opasti ystävällisesti Trumppia vetämään jollain myötälupauksella sotilaansa pois Afganistanista. 

Rauhan tultua Afganistaniin Kiina saa vedettyä perinteellisen Silkkitiensä Afganistanin läpi ja nostaen alikehittyneen Afganistanin mukaan Silkkitievirtaan, joka tuo taloudellista hyötyä afgaaneille ... Kiinalla on suuri intressi saada Afganistaniin kestävä rauha - eikä Kiinalle ole merkitystä kuka tai ketkä siellä valtaa pitävät, kunhan sopimukset pitävät ja kauppa kulkee!
 
...