Sent: Thursday, May 29, 2008 11:24 PM
Subject: MIELIPIDE: Alexin oppikuukaudet - vuodet (?) ~

Alexin oppikuukaudet monialaisesta ulkopolitiikasta
(Valtakunnallinen päivälehti vieraskynässään julkaisi ulkoministeri Alexander Stubbin kynällä EU:n mukaantulosta YK:n turvallisuusneuvostoon pysyväksi jäseneksi - Ollin oppivuodet on kansalaisten syvä ja likeinen näkemys opin tiestä, jossa nähtiin metsä puilta ja Siperia Venäjältä)
 
[ ... yleensä YK:n turvallisuusneuvostossa 1) USA ja Venäjä ovat käyttäneet veto-oikeutta. Kiinalla on siinä mahdollisuus kuin myös EU:n "sisävaltioilla" Englannilla ja Ranskalla. YK tulee olemaan ainut instituutio, jolla on riittävän laajaa kaikupohjaa ottaa konkreettisesti ojennusta globaaleista ongelmista, joita on riittämiin ja osin vielä tuntemattomina ... ]
 
Alexander Stubb on nopea oppimaan. Alexander on lisäksi innokas, osallistuva ja mukaansa tempaava omien sanojensakin mukaan kansalaisen ihoa mieluusti lähellä oleva pesunkestävä poliitikko, joka ei halunnut Lauantai-seurassa ilmoittaa vaalitukijoitaan. EU- ja Nato-politiikka ovat lähellä hänen sydäntään.
 
Nyt Stubb haluaa EU:n osaksi YK:n pysyvää turvallisuusneuvostoa. Stubbhan tietää, että pysyvissä jäsenissä ovat nyt Englanti ja Ranska. Lisäksi Stubb ilmineeraa, että Suomen pitää olla lähellä länsimaisia markkinatalousdemokratioita vastavoimaksi Kiinan ja Venäjän, ja myöhemmin Intian nouseville valtakeskittymille.
 
Alex on valinnut ohjenuorakseen sen länsidemokratian, joka aiheutti pysyvän ympäristöongelman maailman suurimpana päästäjänä niin ilmakehään, vesistöön kuin maaperäänkin jo viimeisten sadan vuoden aikana*). Haluammeko olla kaltaisemme kulutusdemokratian orjallisessa talutusnuorassa, jossa kysyntä pitää tyydyttää aina suuremmalla tarjonnalla ja siitä juontuvalla kulutuksella?
 
Bryssel saattaa olla maailmannapa kuten oli Harappa, Rooma, Tukholma ja New York aikalaisilleen. Bryssel on EU:n napa, ja EU ei ole maailman napa. Valtakeskittymät muotoutuvat nyt täysin uudelleen. Kiina löytää Venäjän ja Intian, joista ei muodostu juuri EU:lle uhkaa, vaan mahdollisuus meille olla maapallon teknologia- ja inhimillisyysosaaja.
 
Stubb unohti ilmeisesti vahingossa, että vaatiessaan EU:lle pysyvää jäsenyyttä YK:n turvallisuusneuvostoon, antaisi se käänteisesti Kiinalle mahdollisuuden hakea pysyvyyttä turvaneuvostoon myös "osavaltioilleen" Shandongille ja Anhuille, joissa molemmissa on enemmän asukkaita kuin yhdessäkään EU:n "osavaltiossa". Vai haluaako Stubb esittää ehkä Ranskalle ja/tai Englannille eroamista pysyvistä YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyksistä.
 
Alexander on nopea oppimaan. Vierailu Venäjällä aukaisi oitis Bryssel silmät näkemään, että maailman jatkuu EU:n rajojen ulkopuolellakin. Stubb voisi olla erinomainen herättäjä Nato-uskovaisuudestaan huolimatta ymmärtämään ja viemään ymmärrystä Nato-intoilijoille, että natoilijoiden uppiniskainen laajentumishegemonia nostaa ainoastaan vastakkainasettelun uhkaa ja varustelukierrettä mm. Venäjällä ja Kiinassa.
 
Venäjällä on suuri oikeus olla huolissaan ekspansiivisesta pyrkimyksestä "saartaa" Nato-pihteihin maailman pinta-alallisesti suurinta atomiasevaltiota, jolla oli valtanapaisuudessa se toinen napa halussaan - halunnee ottaa sen jossain määrin takaisin, mutta joutunee jakamaan sitä vähintään Kiinan kanssa.
 
Stubb on erittäin oikeassa EU:n roolituksesta. EU:n pitää päästä "sisämaidensa" kustannuksella YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi. EU nousee näin suvereeniksi toimijaksi kahden muun suuren joukkoon, eli USA:n ja Kiinan.
 
Suomelle syntyy puolueettomana ja sotilaspoliittisesti liittoutumattomana maana aivan hämmystyttävä rooli idän ja lännen vedenjakajalle, ollen asiantuntija itäisenä konsulttina opastamassa vuoropuhelua mm. Venäjälle ja Kiinaan. Suomesta tulee näin EU:n "sveitsi" ollen mukana, muttei liitossa, aiheuttamassa vastakkainasettelua - Suomesta syntyy näin yli blokkirajojen oleva luottopelaaja kansainvälisellä pelipassilla.  
 
Stubb voi nyt kertaheitolla oivaltavana pelinrakentajana kivetä tiensä tähtiin valitsemalla pyöränsä oikein päästäkseen etujouksuun muista perässäuijista. 
 
1) LINKKI
 
*)
Koko 1900-luvun maapallon ylivoimasesti suurimmat saastuttajat, energian käyttäjät ja kaloreiden kuluttajat olivat USA:ssa, Euroopassa ja Japanissa. Lisäksi USA on käyttänyt viimeisen sadan vuoden aikana enemmän sotien tuhoamis- ja räjähdevoimaa hajoittamiseen kuin kaikki muut maat yhteensä - se on ollut vapauden hegemoniaa tuoden markkinataloutta tyydyttämään kaikkein kuluttavimpien maiden sudennälkää.
 
 
Ilkka Luoma