sauna.jpg

Kuva: ~ https://saunafromfinland.fi/uutiset/sauna-road-trip-suomessa - 

 

*

 

...

HS:

Puunpoltto takassa ja uunissa syytää ilmoille vaarallisia hiukkasia, mutta Suomessa ei silti juuri haluta käyttää suodattimia

 

...

Ilkka Luoma 10.10.2019 - 19:31
Suomessa lienee yli miljoona puukäyttöistä saunaa - lähinnä kesämökeillä, jotka ovat yhä useammin myös talviasuttavia kakkoskoteja - ... mihin kuntaan muuten näin ollen pitäisi kunnallisverot maksaa (välihuomautus) ... ja sitten itse asiaan:

Aiempi ministeri, demari ja Savonlinnan oma raitis ja nuhteeton pitkäaikainen kansanedustaja Jouni Backman ehdotti jo vuosia sitten kesämökkiläisille yhteisaunavuoroja - eli niin sanottuja "yleisiä talovuoroja", jolloin saunoja ei tarvitse kilometrirantaviivapätkällä lammittää puilla kahdenkymmen saunan verran - vaan ehkä vain joka viidennen - näin Jouni saattoi laskea hiukkaspäästöjen alenevan, sosiaalisen kanssakäymisen lisääntyvän ja nyyttikestien yleistyvän - inhimillisyyden nimissä - ovathan demarit kollektivisteja eli ryhmätoimijoita.

Mutta! Ei se käy suomalaiselle. Kesämökki on pyhä intellektuaalisuuden paikka, ja jokaisella on oikeus omaan saunaan ja oman saunansa lämmitykseen milloin vain haluaa, vaikka savuja olisi 20 per rantakilometri. Jounin idea tyssäsi siihen paikkaan - putosipa eduskunnastakin, kun etelä-savolaiset eivät enää Backmannia äänestäneet - olivatko yhteiset saunavuorot tehneet tehtävänsä - jää tietona pimentoon.

Takkoja, grillikotia, nuotioalustoja ja muita tulentekopaikkoja lienee Suomessa miljoonia - ja kaikista tupruttelee hiukkaspäästöjä, kun makkarat - kuulemma helsinkiläisittäin "skörpät" pitää paistaa syöntikuntoon.

Olemme edelleen makkarakansaa, kullakin oma suosikkinsa ja tapansa hiillostaa niitä elävällä tulella. Nokipannukaffeet ovat kuulemma tulossa uudelleen muotiin - onhan se niin alkukantaista! Tältä osin olemme individualisteja. Eikä varmaankaan yhteistulisijat saa kannatusta kuin eivät saaneet yhteiset rantasaunavuorotkaan suviyössä.

Onkohan Jounilla kesämökillään puilla lämpiävä kollektiivinen vai individualistinen rantasauna?
 
 
...